4/D taşeron işçileri kadro sonrasında ne gibi haklara sahip olacaklar?
Taşeron işçilerin kadroya alınması konusu önümüzdeki günlerde nihayet eriyor. Uzun yıllardır kadro bekleyen taşeron işçileri 4/D statüsüne geçtikten sonra ne gibi haklara sahip olacaklarını merak ediyorlar. Peki, 4/D kadrosuna geçecek olan taşeron işçilerinin kazanacağı haklar nelerdir? İşte, taşerona kadro sonrasında yaşanacak gelişmeler...
ABONE OLUzun süredir kadro için bekleyişte olan taşeron işçileri kadroya alınma sürecinin sonuna geldiler. Taşeron işçiler kadro için başvuruda bulundu ve sınava girdiler. Kamu işçisi olarak istihdam edilecek ve 4/D statüsüne geçiş yapacak olan taşeron işçiler 2 Nisan itibariyle tamamen kadroya alınmış olacaklar. Peki, 4/D kadrosuna geçecek olan taşeron işçilerin sahip olacağı haklar nelerdir? Taşeron işçilerin kadro sonrasında merakla bekledikleri ve sıklıkla sorguladıkları kadro sonrası yeni haklar olacak mı? İşte, taşeron işçinin kadro aldıktan sonra sahip olacağı haklar...
4/D KADROSUNA GEÇEN TAŞERON İŞÇİNİN HAKLARI NELER OLACAK?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki 4/D statüsü olan kamu işçisi olarak kadroya geçecek olan taşeron işçiler elde edecekleri hakları merak ediyorlar. Taşeron işçilerin en merak ettiği konuların başında ise maaşlarında bir değişiklik olup olmayacağı geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından geçmiş tarihli bir açıklamada, taşeron işçilerinin mevcut hakları ile geçiş yapacakları belirtilmişti. Bunun yanında kadro sonrası maaş artışı bekleyen işçilerin mevcut maaşları ile geçiş yapacaklarını bilmeleri gerekiyor. Ancak taşeron işçilerine verilen bir müjde 52 günlük ikramiye oldu.
52 GÜNLÜK İKRAMİYE VERİLECEK
Bakan Sarıeroğlu, “Çalışanların kazanmış oldukları kıdem ve yıllık izinler olduğu gibi korunacak. Maaş konusunda mevcut maaşları ile birlikte geçiş sağlamış olacak. Maaşlarına 52 günlük ikramiye de eklenmiş olacak. Kadroya alınacak kişilerin tayin hakkı olmayacak." cümlelerine yer vermişti. Mevcut ücretleriyle çalışmaya devam edecek işçilerin kadroya geçtikten sonra tayin hakları bulunmayacak. Buna karşın işçiler, sahip olacakları 52 günlük ilave tediye (ikramiye) sayesinde, yaklaşık iki aylık ücretleri kadar fazladan kazanca sahip olacak. Bu işçilerin ücretlerine, sonraki dönemde dahil olacakları toplu iş sözleşmeleriyle artış yapılacak.
TOPLU SÖZLEŞMEDE PAZARLIK HAKKI OLACAK
4/D kamu işçisi statüsünde kadro alacak olan taşeron işçiler ilk başta mevcut hakları ile geçiş yapacaklar. Ancak bu işçilerin ileride vakti saati geldiğinde toplu iş sözleşmesi yapılırken pazarlık hakkı olacak. Bu anlamda mevcut maaşların ve özlük haklarının iyileştirilmesi söz konusu olacak. Bunun yanında en önemlisi elde edecekleri iş güvencesi olacak.
ASKERLİK BORÇLANMASI İLE ERKEN EMEKLİLİK
Mevzuata göre, erkek sigortalılar askerlik borçlanması yaparak prim gün sayılarını artırabiliyor. Sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce askere gidenler ise hem prim gün sayısını artırıyor, hem de sigorta başlangıç tarihleri borçlandıkları süre kadar geriye gidiyor. 2002 yılında çıkarılan yasayla emeklilik yaşı kademeli olarak artırıldığı için askerlik borçlanması kimi durumlarda emeklilik yaşını bir yıl öne çekebiliyor. İlk defa 24 Mayıs 1988'de çalışmaya başlayan erkek sigortalı 51 yaşında emekli olabiliyor. Bu kişi, 18 aylık askerlik borçlanması yaptığında, 50 yaşında emekliliğe hak kazanabiliyor.
KIDEM TAZMİNATI ARTACAK
Askerlik borçlanması, kamuda çalışan işçiler açısından ekstra avantaj sağlıyor. Bu nedenle taşeron işçiler kamuya geçtiklerinde, kıdem tazminatı konusunda özel sektörde sahip olmadıkları önemli bir hakka kavuşacaklar. Özel sektörde çalışan işçiler, sadece son çalıştıkları işverene bağlı işyerlerindeki hizmetleri için kıdem tazminatı alabiliyor.
Kamu işçileri ise emekli olduklarında, çalıştıkları tüm yıllara ilişkin kıdem tazminatını alma hakkına sahip bulunuyor. Kamu işçisinin askerlik borçlanması yaptığı süreler kıdem tazminatı hesabında çalışma süresine ekleniyor. Her yıla 30 gün üzerinden kıdem tazminatı ödendiği için, 18 ay askerlik borçlanması yapan kamu işçisinin kıdem tazminatı emekli olduğu tarihteki 1.5 aylık brüt maaşı tutarında artıyor. Askerlik borçlanması yapan sigortalıların çoğunun bilmediği bir vergi avantajı da bulunuyor. Borçlanma için ödenen primlerin gelir vergisinden indirilebildiğini çoğu kişi bilmiyor.
Konuyla ilgili düzenlemenin yasal dayanağını, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 63. maddesi oluşturuyor. 7 Ekim 2001 tarihinde yapılan değişiklik uyarınca, "Kanunla kurulan emekli sandıkları ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun geçici 20. maddesinde belirtilen sandıklara ödenen aidat ve primler" vergilendirilecek ücret gelirlerinden "gider" olarak indirilebiliyor.
Tebliğe göre, ücretten kesilmek suretiyle ödenen borçlanma aidat ve primleri, miktarına ve oranına bakılmaksızın, kesildiği aya ait gelir vergisi matrahının tespitinde gider olarak gösterilebiliyor. Ödeme toptan yapılmışsa, ödenen tutara ulaşıncaya kadar para, ücretlerin vergiye tabi tutarından indirilebiliyor.
Maliye Bakanlığı'nın, konuyla ilgili açıklama talebi üzerine verdiği özelgeye göre, askerlik borçlanmasına ilişkin ödeme belgesinin işverene ibraz edildiği aydan başlayarak, takvim yılı sınırlaması olmadan ödenen tutarın tamamı kazançtan indirilebiliyor.
TAŞERON 2 NİSAN'DA KADROLU OLUYOR!
11 Ocak'a kadar istihdam edilecekleri kurumlara başvuruda bulunan taşeron işçiler için kadro sürecinin 90 günde sona ereceği taahhüt edildi. Sonrasında başvuru kabul listeleri ve sınav süreci geldi. Tüm bunların ardından ise güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının da ardından 2 Nisan kadro için son tarih olarak belirlenmişti. Kamuda çalışan tüm işçiler kadroya alınırken emekli olan taşeronlara kadro hakkı tanınmadı. Kadro için herhangi bir yaş ve eğitim şartı da aranmadı. 4 Aralık tarihinden evvel taşeron işçisi olarak işe başlayan herkes 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre 2 Nisan'da artık kadrolu olacaklar.