ASELSAN tanksavar füzesi testi geçti

ASELSAN önderliğinde üretilen milli görev bilgisayarının taarruz helikopterlerine entegrasyonu başarıyla tamamlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 02.10.2007 15:35 GÜNCELLEME 02.10.2007 15:35 EKONOMİ
ASELSAN tanksavar füzesi testi geçti

Taarruz helikopterine ASELSAN, TUSAŞ (TAI) ve TÜBİTAK-MAM tarafından geliştirilen milli görev bilgisayarı ve yazılımlarının entegrasyonu çalışmaları, 26 Eylül 2007 tarihinde Şereflikoçhisar'da yapılan testlerde helikopter üzerine entegre edilen milli görev bilgisayarı kontrolündeki silah sisteminden atılan tanksavar füzenin hedefi başarıyla vurmasıyla sonuçlandı.


Tamamen Türk mühendislerince geliştirilen görev bilgisayarı ve yazılımları helikopter üzerindeki seyrüsefer, haberleşme, elektronik harp, hedef tespit, platform yönetimi ve silah yönetimi fonksiyonlarını bir bütün olarak yönetiyor ve pilotlara dijital kokpit üzerinden kumanda imkanı veriyor.


Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve yüksek askeri erkanın da katıldığı söz konusu atış testleri ile milli savunma sanayiinin ATAK Projesi kapsamında gerçekleştireceği aviyonik ve silah sistemi entegrasyonuna yönelik önemli bir ön hazırlık aşaması tamamlanmış bulunuyor.
ARGE-2004 Projesi; Türk taarruz ve taktik keşif helikopterinde kullanılacak milli ve özgün görev bilgisayarıyla birlikte bazı çevre birimlerin tasarlanmasını kapsıyor.


AH-1S Cobra helikopteri üzerinde ATAK aviyonik konfigürasyonu oluşturularak entegrasyonunu içeren proje, ASELSAN pilot ortaklığında, TÜBİTAK-MAM ve TAI ile oluşturulan ASMATA konsorsiyumu tarafından yürütüldü. Geliştirilen milli ve özgün görev bilgisayarı çevresinde oluşturulan aviyonik ve silah sistemleri mimarisi, tüm dünyada hedeflenen
modernizasyon projelerinde oluşturulmaya çalışılan yapıyla benzer kriterler göz önünde bulundurularak tasarlandı.


Proje kapsamında kazanılan birikim ve geliştirilen yazılım ve donanım altyapısı ATAK helikopterine kullanıldığında helikopterler, mevcutlar içinde en ileri aviyonik sistemle görev yapma kabiliyetine sahip olacak.
Görev bilgisayarları hava araçlarında uçuş, seyrüsefer, haberleşme, silah, elektronik harp, hedef tespit ve teşhis sistemlerinin yönetimini gerçekleştirmekte, hava aracında yer alan aviyonik sistemlerin arıza ve yedekleme yönetimini sağlıyor.


Görev bilgisayarı yazılım ve donanımına ait teknolojinin milli ve özgün olmadığı durumlarda, hava aracına ve entegre sistemlere müdahale edilemediği gibi, gelişen teknoloji ve ihtiyaçlara uygun yeni bir sistem entegrasyonu da gerçekleştirilememekte ve dolayısıyla
hava aracında her konuda dışa bağımlılık kaçınılmaz oluyordu.


(İHA)