Yabancılardan yoğun ilgi! Sıraya girdiler

Piyasalarda esen olumlu hava yatırımcıların yönünü Türkiye'ye çevirdi. İstanbul ve Ankara'da şirket ve bankalarla görüşmek için sıraya giren yatırımcılarda talep patlaması yaşanıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 08.11.2018 12:15 GÜNCELLEME 08.11.2018 12:20 EKONOMİ
Yabancılardan yoğun ilgi! Sıraya girdiler

Hürriyet'ten Erdal Sağlam, bankacılarla yaptığı görüşme sonrası izlenimleri köşesine taşıdı. Sağlam, piyasalardaki iyimserliğin devam edeceğini bildirirken, yatırımcıların Türkiye piyasasına girebilmek için başvuru taleplerini arttırdıklarını açıkladı.

İşte Sağlam'ın bugünkü köşe yazısı:

 

 

Piyasada oluşan iyimser havanın en azından 2-3 hafta daha sürmesi bekleniyor. Bu havanın etkisiyle özellikle kurlarda geriye gidiş devam ederken, faiz oranlarındaki etkisi daha az gözüküyor.

Piyasadaki gelişmelerle ilgili bilgi aldığımız bankacılar, yabancı ilgisinin devam ettiğini söylediler. Son dönemde TL’ye dönen yabancıların TL varlıklar üzerinden iyi kazanç elde ettiğini hatırlatan bankacılar, yabancı fon yatırımcılarının hem İstanbul’da şirket ve bankalarla görüşme, hem de Ankara’da temaslarda bulunmak için taleplerini artırdıklarını söylediler. Uzun süredir böyle bir yabancı ilgisine rastlamadıklarını hatırlatan bir bankacı, “Yabancı fonlar da bizim piyasa oyuncularının anlayışında hareket ediyor. Fona para yatıranlar ‘Türkiye’ye yatırım yapanlar son ayda çok kazandı, siz niye girmediniz’ sorusuyla muhatap olmamak için, şimdi küçük de olsa bu piyasaya girmek istiyor” yorumunu yaptı.

 

 

Bu nedenle son günlerde randevu isteyen yabancı sayısının arttığına dikkat çeken bankacı, olumsuz bir gelişme olmadığı takdirde en azından 2-3 hafta daha bu havanın devam etmesini beklediğini kaydetti.

Aynı bankacı dolar kuru 7 TL’ye kadar giderken piyasada abartılı bir kötümserlik rüzgarı estiğini hatırlatarak, şimdi de tam tersi olduğunu, bir süredir oluşan iyimser havanın fazla sorgulanmadan, abartılı biçimde esmeye devam ettiğini kaydetti. Kısa süre içerisinde çok olumsuz bir gelişme olmadığı takdirde, bir süre daha devam etmesinin beklendiğini de söyledi.

Bu iyimser rüzgarın oluşumunda Rahip Brunson’ın serbest bırakılması ardından bankaların dışarıdan borçlanmalarında sıkıntı çıkmamasının etkisinin büyük olduğunu kaydeden piyasa uzmanları, Hazine’nin uygun ortamı bulduğu için Avrupa’da tahvil ihracı için yabancı bankalara yetki verdiğini hatırlatarak, bunun da mevcut ortamın olumlu seyrine bir kanıt olarak gösterdiler.

MALİ TABLO FİYATLANACAK

Yabancı reyting kuruluşlarının, son ÖTV ve KDV indirim kararlarıyla birlikte  seçimlere girilirken yeni mali gevşeme kararları beklentisi nedeniyle tedirginliklerini aktardıklarına şahit olmaya başladık. Bu tedirginliği hatırlattığımızda piyasa uzmanları, “Bunlar sonra fiyatlanacak şeyler” diyorlar.

Bütçe açığının hala makul gözüktüğünü, mali sonuçlar ortaya çıktıkça bunların piyasa tarafından fiyatlanmaya başlayacağını kaydeden bir bankacı, “Şimdi herkes su akarken kabımı nasıl doldururum diye bakıyor, piyasanın işleyişi böyle; suyun azaldığını görene kadar bunu satın almaya devam edilecek” dedi.

Bu arada son günlerde çıkan haberlerden, konut stokunun azaltılması için kamunun devreye girmesi, “Emlakbank borçlandırılarak müteahhitlik sektörüne sübvansiyona hazırlanıldığı” anlaşılıyor. Bu formülün piyasa tarafından tehlikeli görülüp görülmediğini sorduğumda aynı bankacı, tabi ki tehlikeli bulunduğunu, bu tür önlemlerin özellikle uygulanan programın kredibilitesine sekte vurduğunu söyledi. Buna karşılık piyasaların şimdi bu riskleri algılamak istemeyeceğini kaydeden aynı bankacı, “Bu projenin büyüklüğü, maliyeti ortaya çıkmaya başladıkça, sonuçları kestirilmeye çalışılacak ve piyasanın tepkisi o zaman olacaktır” şeklinde konuştu.

Mevcut tablo ve alınan kararların ekonominin istikrara kavuşturulması, amaçlanan dengelemenin sağlanması için yeterli olmadığı açık. Bunu aslında piyasa da görüyor ama şimdilik hesabına gelen; iyimserlik rüzgarının esmesi.

Sonra ne olacak derseniz; yönetim piyasada oluşan bu iyimser havaya kendisini kaptırıp, “Biz bu işi hallettik” derse, sonrasının kötü olacağı açık.

KAYNAK : Hürriyet / Erdal Sağlam