Türkiye gitti, yüzler gülmeye başladı

Türkiye’nin Zeytin Dalı harekatıyla beraber ayak bastığı Afrin’de bölge huzurunun sağlanmasının ardından şehir atılan adımlarla tekrar kimlik kazanıyor. Yapılan ve yapılacak yatırımlar bölge halkının da elini güçlendirecek gibi duruyor.

ABONE OL
GİRİŞ 14.11.2018 09:18 GÜNCELLEME 14.11.2018 12:37 EKONOMİ
Türkiye gitti, yüzler gülmeye başladı

Suriye'nin kuzeyinde, Zeytin Dalı Harekatıyla terörden arındırılan Afrin'de hayat her geçen gün normale dönerken, Türkiye kendinden bir parça olarak gördüğü Afrin’i kalkındırmak adına her alanda adımlar atıyor. Ticaret, tarım, ulaşım gibi birçok alanda yapılan yatırımlarla bölge insanın yaklaşan kışa en iyi şekilde hazırlanması amaçlanıyor.

 

 

PTT ŞUBE AÇIYOR

Günlük hayatı kolaylaştıracak adımlar yanında şehrin ekonomisinin kalkınması ve uzun yıllar süren sefaletin giderilmesi için de sosyal projeler geliştiriliyor. Tüm bu çalışmaların ana amacı ise Afrin ve çevre illerde yaşayan nüfusun refahını daha da artırmak olarak ifade ediliyor. Çeşitli STK’lardan insani yardım, ziyaret ve temsilcilik açılışı gibi adımlar gelirken son olarak PTT ise Afrin’de şube açmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın müjdesini verdiği Zeytindalı Sınır Kapısı ise yine bölge ticaretini canlandıracak ve gelişmesini sağlayacak adımların en önemlisi olarak dikkat çekiyor.

 

 

ALT YAPI VE TARIMA ÖNCELİK VERİLDİ

Türkiye, Afrin’e elini uzatırken bölge kaynaklarının ve imkanlarının düzgün kullanılabilmesi adına çalışmalar gerçekleştirilmişti. Mart ayında DSİ (Devlet Su İşleri) bölge halkının içme suyuna sağlıklı bir şekilde ulaşması için çalışmalara başlarken, yapılan çalışmalar sonrası yakın zaman önce tarım arazileri de hasatlarını vermeye başladı.

AFRİN ZEYTİNİNE İHRACAT YOLU

Türkiye bu konuda da elini Afrin’in üzerinden çekmedi, zeytiniyle ünlü şehirde çiftçilerin hasatlarının Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi aracılığıyla ihraç edileceği belirtildi. Yakın zaman önce bölgenin bir diğer önemli noktası El- Azez’de şube açan MÜSİAD ise yine bu bölgede iş ilişkileri geliştirerek ticaret potansileni üst seviyelere çıkarmak için çalışmalar gerçekleştiriyor. Tabiri caizse yatırımlar ve yardımlar dört koldan Afrin’e ulaşıyor.

Sınır kapısı ticareti katlayacak

Zeytin Dalı Sınır Kapısı yatırımların en önemlisi. Bölgeyi çekim merkezi haline getirecek adım ile birlikte şehir ihracat, potansiyelini artıracak olmasının yanında ayrıca ticari altyapısını da güçlendirecek. Bölgede sağlanan huzur ortamı da Türkiye’den yabancı ülkelerden yatırımların gelmesinde başrol oynayacak.

Halk memnun

Türkiye’nin kontrolü altına aldığı bölgede, güvenlik, belediyecilik ve ticaretten oluşan üçlü sac ayağı kurduğuna değinen Savunma, Strateji ve Güvenlik Uzmanı Yusuf Alabarda, bu çalışmaların bir ölçek ekonomisi oluşturmak adına gerçekleştirildiğini söyledi. Girişimler sonucunda bölge insanına kazandırılan imkanların diğer bölgedekilere örnek olmasından dolayı Türkiye’nin çeşitli sıkıntılar yaşadığını kaydetti. Alabarda, şu anda Türkiye’nin kontrolü altında bulunan bölgelere sağlanan imkanların belki de Beşşar Esed zamanında bile sağlanmadığına dikkat çekerek, “Yani diğer bölgelerde yaşanan halk hareketlerinde Türkiye’den esinleniyor diyebiliriz” diye konuştu.

KAYNAK : Yeni Şafak