Bu tuzağa düşmeyin! Kapınıza kadar gelen tehlike
İnternette "yetkili teknik servis" ilanı koyan dolandırıcılar, tamire geldikleri evlerden cihazı alıp kayıplara karışıyor ya da yan sanayi parça ile tamirat yapıp fahiş fatura kesiyor. Son dönemde binlerce vatandaşın mağdur olduğu dolandırıcılıkla ilgili Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, önemli açıklamalarda bulundu.
ABONE OLDolandırcılar, '444 ve 800'lü hatlarla kendilerini büyük beyaz eşya markalarının yetkili servisleri gibi göstererek ağına düşürdükleri müşterilerine yan sanayi parçalar takıp karşılığında yüksek fatura kesiyorlar. Son dönemde bu yönde şikayetler artarken, dolandırıcıların ağına ise en çok arama motorlarında servis arayanlar takılıyor.
Çünkü yetkili olmayan servisler bulundukları bölgedeki aramalarda en üst sırada görünebilmek için arama motorlarına reklam veriyor.
Konu ile ilgili Haber7'ye özel açıklamalarda bulunan Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, vatandaşların servis çağırırken dikkat etmesi gereken hususları ve mağduriyet durumunda neler yapılacağını anlattı.
KURUMSAL SİTELERİ TERCİH EDİN
Son dönemde maalesef kendini yetkili servis gibi tanıtan ve beyaz eşya markalarının güvenilir imajını kullanarak tüketiciyi mağdur eden sahte servis sayısı çoğalmıştır. Tüketicilerin büyük çoğunluğu aslında yetkili bir servis bulmak için internet üzerinden arama yaparken, arama motorlarına reklam vererek üst sıralarda çıkan sahte servislerin haksız ve hukuka aykırı şekilde beyaz eşya firmalarının markalarını kullanmaları sebebiyle onları yetkili servis zannederek yanılmaktadırlar. Bu nedenle, tüketiciler internet üzerinden yetkili servis araştırırken mutlaka markaların kurumsal web sitelerine girdiklerinden emin olmalıdırlar. Arama motorlarında arama sonucuna göre, en üst sıralarda çıkan, kurumsal algısı oluşturmak için marka ismi gecen sitelere ihtiyatlı yaklaşılmalıdır.
HİÇ BİR YETKİLİ SERVİS AYNI ANDA BİRDEN ÇOK MARKAYA BAKMAZ
İnternet kullanmayan tüketicilerimiz, cihazı almış oldukları yetkili satıcının belirttiği, garanti belgelerinin arkasında bulunan ve montaj/tanıtım esnasında bırakılan servis fişlerinin üzerindeki kurumsal çağrı merkezi numaraları üzerinden yetkili servislerimize ulaşabilirler. Unutulmamalıdır ki, hiçbir yetkili servis aynı anda çok sayıda farklı markaya hizmet vermemektedir. Tüketiciler, aradıkları servislerin adreslerini kontrol etmeli, eğer adres bilgilerine ulaşamıyorlar ise gelen kişilere bu detayı mutlak suretle sormalılardır.
PERSONEL KARTINI SORUN
Hizmet sağlamak için ziyaret gerçekleştiren teknisyenin öncelikle mutlaka personel kartı sorulmalı ve kontrol edilmelidir. Eve gelen teknisyenin, ilgili markaya ait bir kıyafet taşıyıp taşımadığına bakılmalıdır. Servis aracı görülebilir bir konumda ise araç üzerindeki logolar ve görsel giydirmeler gözlemlenerek ilgili markanın kurumsal yapısına uygun olup olmadığını kontrol etmelidirler. Birden çok firmanın logosu olan araçlar sorgulanmalıdır. En önemlisi, aldıkları hizmet karşılığı kendilerine mutlaka belge verilmesini istemeli, belge üzerinde “yetkili servis” ibaresinin bulunup bulunmadığını mutlaka kontrol etmelidirler.
PARÇA KODLARINI KONTROL EDİN
Yüzlerce farklı ürün için binlerce farklı yedek parça bulunmaktadır. Dolayısıyla en başından süreci işin uzmanlarına teslim etmek en doğrusudur. Bununla beraber, onarımda kullanılacak parçanın sökülen parça ile aynı olup olmadığı, ilgili paket üzerinde parça kodunun olması ve paketin açılmamış olması, kullanılan malzemelerin markanın orijinal ambalajlarından çıkıp çıkmadığı kontrol edilmelidir. Değiştirilen parça teknisyenden istenmelidir, çünkü ücret alınan işlemlerde ilgili servisin değiştirdiği parçayı müşteride bırakması zorunludur.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE VE SAVCILIĞA BAŞVURUN
ALO 175 Tüketici Danışma Hattı’nı arayıp Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Müdürlüğü’ne bildirimde bulunulabilir. Mağduriyet büyük ise veya sorunlarını ilgili servis üzerinden çözemezler ise, ellerinde bulunan belge/fatura ile hakem heyetlerine, Ticaret Bakanlığı’na ve savcılığa suç duyurusunda bulunabilirler. TÜRKBESD üyesi firmalar iletilen şikayetleri düzenli olarak Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması Ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne bildirmektedir. Şikayetler sonucu Ticaret Bakanlığı tarafından sahte servislere, önemli cezalar kesilmektedir. Mağduriyet yaşayan ve gerekli evrakları(hizmet belgesi, fatura vb.) ibraz edebilen tüketiciler, Savcılık tespit ve girişimleri sonucu mağduriyet yaşadıkları bedelleri iade alabilmektedir.