Enflasyon tek haneye ne zaman düşecek? Uzmanlar tarih verdi

Ağustos ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 0,86 ile piyasa beklentisinin oldukça altında artış gösterdi. Ağustosta yıllık enflasyon yüzde 15,01 ile son 15 ayın en düşük seviyesine geriledi. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına değinen uzmanlar ÜFE'deki düşüşe dikkat çekti.

ABONE OL
GİRİŞ 04.09.2019 16:41 GÜNCELLEME 04.09.2019 16:49 EKONOMİ
Enflasyon tek haneye ne zaman düşecek? Uzmanlar tarih verdi

Haber7  - Fuat Öner

 

 

Enflasyon rakamlarını Haber7'ye değerlendiren İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, "Enflasyon rakamlarında Tüketici Fiyat Endeksi'nden çok Üretici Fiyat Endeksi'ndeki düşüşünün daha önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü enflasyonun normalize olması için reel sektördeki maliyet enflasyonunun normalize olması lazım. Bu nedenle üretici fiyatları endeksindeki gerilemenin belirgin bir şekilde devam etmesi ekonomi için hayırlı bir gelişme." dedi.

"Üretici Fiyatları Endeksi normalleştikçe, bunun Tüketici Fiyatları Endeksine de mutlaka olumlu yönde yansıması olacaktır. Dolasıyla bugün olduğu gibi döviz kurlarının son dönemde giderek istikrar kazanması özellikle Üretici Fiyat Endeksinin, yani maliyet enflasyonunun normalleşmesine de katkı sağlıyor."

 

 

"Dolayısıyla bu yılı bu anlamda bakıldığında döviz kurları açısından olabildiği kadar sakin tamamlarsak bu nedenle özellikle Üretici Fiyatları Endeksindeki olumlu yöndeki düzenli düşüş devam ederse yıl sonunda enflasyon rakamları açısından çok daha iyi bir tablo görebiliriz"

FAİZLERDEKİ DÜŞÜSÜN ÜFE'YE ETKİSİ

"Hiç şüphesiz etkisi oldu. Yaklaşık olarak reel sektörün toplam maliyetleri içerisinde faiz maliyetlerinin 9-10 puanlık bir ağırlığı var. Dolayısıyla orada kısa dönem içerisinde reel sektörün yatırım finansman kredi faizlerinin çok büyük oranda düşüş kaydetmesi demek söz konusu üretici firmaların toplam maliyetlerinde 9-10 puanlık ağırlığı olan o alanın da ciddi manada iyileşmesi anlamına gelir. Bununda tabi Üretici Fiyat Endeksi üzerinde mutlaka iyileştirici bir etkisi olacaktır."

 DOĞALGAZ VE ELEKTRİK ZAMLARI NASIL ETKİLER?

"Ekonomide enflasyon cephesinde iyileşen alanlarla, kaçınılmaz bir şekilde fiyat ayarlaması gereken alanlar bir şekilde en geç Eylül sonu itibariyle birbirini dengeleyecek, bugün yapılan doğalgaz ve elektrik zamları gibi zamlar eğer önümüzdeki ilkbahara kadar tekrar yapılmaz ise en geç Kasım ayından itibaren su, elektrik ve doğalgaz zamlarının da enflasyon üzerindeki etkisi sıfırlanmış olur. 2020 yılına da çok daha makul, aşağı düşüşü devam eden enflasyonla görebiliriz."

TEK HANEYE DÜŞME TAHMİNİ SİZCE NE ZAMAN GERÇEKLEŞİR?

"Eylül enflasyonunda yüzde 40 olasılıkla böyle bir beklenti söz konusu ama daha sonra belki hafif yukarı doğru hareketi olabilir. Yıl sonu beklentiyi ben şimdilik iyimser bulurum ama önümüzdeki ilkbahar gibi çok rahatlıkla artık hep tek hanelerde olduğumuz bir döneme geçebiliriz enflasyonda."

GELECEK AY YÜZDE 8'LERE DÜŞEBİLİR

Rakamları sosyal medyadan değerlendiren SETA Ekonomi Araştırmacısı- İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer de ÜFE rakamlarındaki düşüşe dikkat çekti.

Sevindirici geliştirmelerden birisi de ÜFE'nin (üretici fiyat endeksi) yüzde 21.7'den 13.5'e gerilemesi oldu. Bu durum 2020'nin ilk yarısında enflasyonun eski düzeylerine (yüzde 8'ler) döneceğine dönük güçlü bir sinyal niteliğinde.

Enflasyon yüzde 15'e düştü. Gelecek ay yüksek ihtimalle tek haneli rakamlara düşecek. Muhtemelen de yüzde 8'lere.

KAYNAK : Haber7