Türkiye ve Rusya'dan dolara karşı ilk hamle

Türkiye ve Rusya, 2016 yılından buyana ön çalışmalarını sürdürdükleri yerel para birimi ile ticaretin ilk adımını atıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 05.09.2019 11:44 GÜNCELLEME 05.09.2019 11:45 EKONOMİ
Türkiye ve Rusya'dan dolara karşı ilk hamle

Bu hamleye göre Türk lirası ve Rus rublesi ticarette kullanılacak. İlk etapta Rusya’dan 60 bin ton tahılın Türkiye'ye tedarikini konu alan ihalenin mali bedeli ruble olarak ödenecek. Daha önceki alımlarda dolar kullanılırken, bu alım Rusya ve Türkiye’nin ruble üzerinden yaptığı ilk anlaşma olacak.

Son yıllarda lira ve rublenin dolar karşısında değer kaybetmesi, küresel ekonomideki yavaşlama ve kriz, daralan ithalat ve ihracatı hareket geçirmek, yaşanan pazar kaybını engellemek için Türk ve Rus tarafları harekete geçirdi. Teknik hazırlıklar tamamlandı.

 

 

İLK SEVKİYAT BU AY

3 Eylül’de 250 bin ton Rus tahılının Karadeniz ve Akdeniz limanlarına tedariki konulu ihale, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından Ankara'da düzenlendi. İhale şartlarına göre Rus mahsullerinin teslimi 10 ila 27 Eylül tarihlerinde Mersin Limanı’na yapılacak. Ödemeler ise ruble üzerinden gerçekleşecek. İhaleyi kazanan İsviçreli Grain Export SA şirketi, ilk sevkiyatta 60 bin tonluk tahılın Türkiye'ye tedarik edecek.

 

 

KUR RİSKİNE ‘YEREL’ KALKAN

Şirket yöneticileri, Türk tarafıyla anlaşmanın Rus rublesi üzerinden yapıldığını, ‘ekonomik fayda’ sağlamak adına yerel para birimi üzerinden ticaretin tercih edildiğini söyledi. Böylelikle ihalelerin daha şeffaflaştığı, döviz kurundaki dalgalanmalardan kaynaklanabilecek riskler azalttığını belirttiler.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bir süre önce yaptığı açıklamada, Rusya ile yapılan ticarette ulusal para birimlerinin kullanımını artırmayı hedeflediklerini söylemişti.

KAYNAK : Habertürk