13. yüzyılın devi uyanıyor! 2.5 milyar dolarlık hamle

Mobilya sektörünün yıllık 2,5 milyar dolarlık ihracatla dünya sıralamasında 13. olduğu bilgisini paylaşan Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan, bu rakamı daha yukarılara çekmeleri gerektiğini dile getirdi. Nursaçan, tarihin ilk bilinen uluslararası millet pazarının Kayseri'de kurulduğunu hatırlatarak, "Derdimiz uyuyan devi uyandırmak" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 11.10.2019 11:07 GÜNCELLEME 11.10.2019 12:09 EKONOMİ
13. yüzyılın devi uyanıyor! 2.5 milyar dolarlık hamle

Özgür Gündüz/Haber7.com

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile Kayseri Mobilya Sanayicileri Derneği (KAYMOS) iş birliğiyle düzenlenen ve mobilya sektörünün önde gelen markalarını ve yeni ürünleri tüketiciyle buluşturan Kayseri 8. Mobilya Fuarı kapılarını açtı. Kayseri OSB Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde 9/13 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan “Kayseri 8. Mobilya Fuarı” organizasyonun hem kayseri hem de Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını belirten Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Tahir Nursaçan, Kayseri’nin aslında fuarcılığın doğuş yerlerinden biri olduğunu dile getirdi. Selçuklu döneminde Kayseri’nin Pazarören mevkiinde 13. yüzyılın başlarında itibaren her baharın ilk günlerinde kurulmaya başlayan Yabanlu Pazar’ı, 14 yüzyılın ilk çeyreğine kadar faaliyetlerine devam ettiren uluslararası bir fuar olduğunu bilgisini veren Nursaçan, “İpek Yolu’nun ismi de bu fuarda konulmuştur. Bizim bunu anlatmamız, insanlarımıza öğretmemiz ve uluslararası toplumlara göstermemiz gerekiyor. Yani aslımızı inkar etmemeliyiz” ifadelerini kullandı. 

 

 

Fuar alanı hakkında bilgiler veren OSB Başkanı Tahir Nursaçan, birinci etabı 18 bin metrekare kapalı alandan oluşan ve mart ayında düzenlenen 14. Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı ile açılışı yapılan fuar merkezinin 2. etabı olan 12 bin metrekarelik kapalı alanın, 2020 yılının ilk çeyreğinde tamamlanmasıyla toplam 30 bin metrekareye ulaşacağını belirtti. Nursaçan, “26 Haziran 2016 tarihinde Cumhurbaşkanımızın katıldığı bir savur programı yaptık. Burada Cumhurbaşkanımıza “Koyduğu 2023 hedefleri doğrultusunda bizim fuar ve kongre merkezine ihtiyacımız var” dedim. Kendisinden destek sözü aldık ve toplam 100 milyon TL’lik bir yatırımla fuar ve kongre merkezimizi faaliyete geçirdik” dedi.

20’NİN ÜZERİNDE ÜLKEDEN ZİYARETÇİ BEKLENİYOR

 

Fuara 80 firmanın katıldığı bilgisini veren Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan, “Hem Türkiye hem de yurt dışından yoğun bir katılım beklediklerini aktardı. Gürcistan, Azerbaycan, Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan, Ukrayna, Rusya, Irak, Kuveyt, Tunus, Fas, İsrail, Dubai, Ürdün, Umman, Filistin, Almanya, Bosna Hersek, Hollanda ve İngiltere’den misafirler ağırlayacaklarını belirten Nursaçan, bu katılımcıların fuarda ticaret bağlantıları yapmakla kalmayacaklarını, aynı zamanda kentin kültür ve turizm değerlerini de görerek ülkelerine taşıyacaklarını ifade etti. 200 alım heyetinin fuarı ziyaret edeceğini bilgisini de aktaran Nursaçan, bu ülkelerin dışında “Endonezya Büyükelçisi bir heyet gönderdi, Ruanda Büyük elçisi kendisi fuarımızı ziyaret etti. Uganda Büyükelçisi heyet gönderdi” dedi.

2,5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİ

Kayseri’nin mobilyanın başkenti olmayı hakkettiğini savunan Tahir Nursaçan, “Kayseri’de bu sektörde faaliyet gösteren 400 civarında firma bulunuyor ve bu firmalar yaklaşık olarak 70 bin kişiye istihdam sağlıyor. Mobilya sektörünün Türkiye nüfusa oranına baktığımızda bu oran Türkiye’deki mobilya sektöründeki en büyük istihdam rakamıdır. OSB’mizde en büyük kapalı alanlar yine mobilya sektörümüze ait. Adet bazında yine en çok üretim Kayseri de yapılıyor. Türkiye 2 milyar 500 bin dolarları aşan mobilya ihracatında payı 9 milyon doları geçmektedir” dedi. Türkiye ile ABD’nin ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarma hedeflerini hatırlatan Nursaçan, “Kayseri OSB bu anlaşma için üzerine düşeni tabi ki yapacak. ABD, 2018 yılında Çin’den 40 milyar dolarlık mobilya ihracatı yapmış durumda. Ürünlerimiz Çin ürünlerine göre daha kaliteli ama Çin’in tesisleri büyük. Devlet büyüklerimiz sanayicimize şefkatli elleriyle dokunur ise, sanayicimizde dersine çalışır ve bu ihracatı Kayseri tek başına 2023 yılında 2 milyar 500 milyon dolara çıkarır” şeklinde konuştu. Almanya’nın 20 milyar dolar, Polonya’nın 15 milyar dolar civarında mobilya ihraç ettiğini bilgilerini paylaşan Başkan Nursaçan, “Türkiye dünya mobilya ihracatında şuan 13 sırada bulunuyor. Kayseri birlik olursa, ÜR-GE’sini yapar, kümelenme modelini gerçekleştirirse bizde bu rakamlara çıkabiliriz” ifadelerini kullandı.

10 YATAK KUMAŞINDAN BİRİ TÜRKİYE’DEN

Fuar alanlarını er meydanlarına benzeten Başkan Nursaçan, "Er meydanı olmadan pehlivan güreş tutamaz. Dünyanın kalbinde bir Türkiye, ihracatla üretimle büyümeli. Bu memleketin sanayicisinin devlet büyüklerimizin ilgisini desteğini şefkatini beklemesi en doğal hakkı” dedi. “Bugün mobilya sektörünün küçük görülmesini haksızlık olarak değerlendiriyorum” diyen Başkan Nursaçan, “Evet çok büyük katma değer yok ama bu işi de birileri yapacak. Bu kadar imkan varken mobilya mı ithal edelim. Zaten ekonomimizin tehditlerinin başında ithalat geliyor. İhracat bizim geleceğimiz. Kayseri de mobilya için öncü olabilir. Elimizdeki zenginliklerin farkına varmalıyız. Dünyadaki 10 yatak kumaşından biri Türkiye’den gider durumda. Yani 8 milyarlık dünya nüfusunu düşündüğümüzde 1 milyar yatağını kumaşı Türkiye’den gidiyor. Bunu yok saymayalım” ifadelerini kullandı. Mobilya sektörüne yapılan KDV indirimlerinin önemine dikkat çeken Tahir Nursaçan, “Öte yandan belediyelerin OSB’ler içinde hiçbir hizmetleri bulunmamasına rağmen alınan emlak vergileri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler sonrasında kaldırıldı. Bunun yanı sıra TRT payı da kaldırıldı. Bunlarda Hem Cumhurbaşkanımızın hem de OSB İstişare Üst Kurulu’nun büyük katkıları oldu” dedi.

KAYSERİ’DEN 2 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

OSB seçimlerine yönelik açıklamalarda bulunan Nursaçan, 4.5 yıl önce göreve geldiğini belirterek, “Benim adaylığımla birlikte 12 aradan sonra OSB’ye sandık gelmiş oldu. Bizden önce buraya aday olmak zordu. Bundan sonra böyle devam edecek tabi. Bizim görevimiz sanayicinin önüne sandığı getirmek. Tek adayla tek kişiyle bunu yürütemezsiniz. Kayseri’ye bir fuar ve kongre merkezi yapmak vaatlerim arasındaydı. Vizyonumuzu ortaya koyduk. Biz devletimiz ve milletimizin hizmetinde olacağız diye göre talip olduk. Biz OSB’ye sahip olmaya değil, OSB sahiplerine hizmet etmek için yola çıktık. Sanayicimiz zora talip olmuş zaten. Biz onlara yardımcı olmaya geldik. Kanuna uygun her işini yapacağız. Uygun olmayanları ise uygun bir dille, güler yüzle anlatacağız. Buranın varoluş sebebi sanayicimiz. Onlar olduğu için OSB var” ifadelerini kullandı. Nursaçan, Kayseri OSB içerisinde 1300 aşkın firma bulunduğunu ve bu firmalarda 75 bin kişinin istihdam edildiğini dikkat çekerek, günlük 25 bin araç giriş çıkışı olan Kayseri OSB’den yıllık 2 milyar dolarlık ihracat yapıldığını belirtti.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ KURULDU

Göreve geldikten sonra hayata geçirdikleri yatırımlara dikkat çeken Tahir Nursaçan, “Türkiye’nin en büyük güneş enerji santralini OSB’mize kazandırdık. Bizden önceki arkadaşlar 6 bin MWp bir santral kurmuşlar. Daha sonra da bu yatırımı durdurmuşlar. Biz göreve geldikten sonra ilk olarak Yaklaşık 1 milyon metrekarelik bir alana 38 MWp’lik bir güneş enerjisi santrali kurduk. Daha önce kurulan tesisten yıllık 1 milyon 400 bin dolar kar edilirken bizim tesisimiz yıllık 9,5 milyon dolar bir gelir elde etmeye başladık. Toplam gelirimiz 11,5 milyon dolar civarında. Tesisimiz yatırım maliyetini 2020 yılında karşılamış olacak” şeklinde konuştu.

DUBAİ’YE TÜRK TİCARET MERKEZİ

Kayseri OSB olarak Dubai´de Türkiye Ticaret Merkezi açmak için gerekli girişimlere başladıkları bilgisini veren Tahir Nursaçan, “Tüm Afrika kıtası alışverişinin büyük bir bölümünü Dubai’den yapar durumda. Bunun sebebi de ülkede serbest ticaret anlayışı hakim. Vergi yok. Çin Dubai’de Dragon Mart isimli büyük showroomlar açmış durumda. Bizde bu pazardan payımızı almak için harekete geçtik. Ticaret Bakanlığı bu işe ön ayak oluyor. Eğer yurtdışında bir ticaret merkezi açmak isterseniz bakanlık 2 milyon dolara kadar destek veriyor. Dubai için ise bu 2 milyon doların yüzde 75’nini veriyor. Dubai’de 2 milyon 750 bin dolara 11 bin metrekarelik bir yer bulduk. Bakanlığımız bunun 1 milyon 500 bin TL’sini veriyor” bilgilerini paylaştı.

İKİNCİ OKULUN HAZIRLIKLARI BAŞLADI

OSB’deki firmaların kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için kurulan ve yüzde 100 iş garantili Özel Kayseri OSB Teknik Koleji hakkında da bilgiler veren OSB Başkanı Nursaçan, “Okulu Milli Eğitim Bakanlığı’ndan devraldığımızda 670 öğrencimiz vardı. Bugün itibariyle 2 bin 180 öğrencimiz, Makine Teknolojisi, Metal Teknolojisi, Elektrik Elektronik Teknoloji, Mobilya, İç Mekân Tasarımı, Bilgisayar Programcılığı bölümlerin eğitim görüyor. 11 ve 12. Sınıf öğrencilerimiz haftanın 3 günü OSB’deki firmalarımızda 3 gün staj yapıyorlar” dedi. Mevcut okulun OSB’nin kalifiye eleman ihtiyacını karşılayamadığını aktaran Tahir Nursaçan, “75 bin kişinin çalıştığı bir yerde yılda 5 bin kişi emekli olduğunu düşünürsek, bizim okuldan yılda 5 bin kişiyi mezun etme durumumuz yok. Okulumuzdan bu yıl 550 öğrencimiz mezun olabilecek durumda. Bunların 100 tanesinin üniversiteyi kazandığını düşünürsek, geriye kalan 400 öğrencimiz OSB’mizdeki firmalarda çalışmaya başlayabilir” ifadelerini kullandı. İkinci okul için bakanlıktan 45 bin metrekarelik arsanın alındığını aktaran Nursaçan, okul projesinin tamamlandığını, önümüzdeki yıl ana binanın yüzde 75’ini tamamlamayı planladıklarını söyledi. Fevzi Mercan Teknik Koleji ismini verilecek okulun spor salonu ve kütüphanesi için sanayicilerden destek beklediklerini ifade edene Nursaçan, “Özellikle mobilya sanayine hammadde sağlayan sanayicilerimize sesleniyorum. Bu arkadaşlar yılda yaklaşık bir milyar TL ham madde satışı yapıyorlar. Okulumuz içinde yardımcı bulunabilirler. Sonuç olarak biz ham maddeyi sattıkları sanayicimize kalifiye eleman yetiştireceğim. Bunun için ellerini taşın altına sokmaları gerektiğini düşünüyorum” dedi.

YÜZDE 90 ORANINDA SELİMİYE CAMİ’NE BENZİYOR

Bu yatırımlara ek olarak Kayseri OSB Fevzi Mercan Camii’ni OSB’nin hizmetine sunduklarını aktaran Nursaçan, “Göreve geldiğimizde caminin 4/1 tamamlanmıştı. Biz hızlı bir şekilde yatırımı tamamladık. 4 minareli 3 şerefiyeli camimiz Kayseri’nin en büyük camisi olma özelliğini taşıyor. Mimar Sinan’ın ‘Ustalık eserim’ dediği Selimiye Camisi’ne yüzde 90 oranında benzerlik gösteriyor” dedi.

DERDİMİZ UYUYAN DEVİ UYANDIRMAK

Derdimiz davamız uyuyan devi uyandırmak diyen OSB Başkanı Tahir Nursaçan, “Bizim tasarımı, teknik okulumuzu, sanayimizi ve itfaiyemizin önemini anlatan marşlarımız var. Bunların hepsi noterden onaylıdır. İçimizdeki aşkı sevdayı bu marşlarımız çok güzel anlatıyor” ifadelerini kullandı.

KAYNAK : Haber7