Emekli bayram ikramiyelerine zam yapılacak mı? (2020)

Emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde 1000’er TL ikramiye yatırılıyor. 2020 yılında emekli ikramiyelerine zam olup olmayacağı araştırılıyor. Peki emekli ikramiyelerinde artış olacak mı?

ABONE OL
GİRİŞ 22.01.2020 17:39 GÜNCELLEME 22.01.2020 17:39 EKONOMİ
Emekli bayram ikramiyelerine zam yapılacak mı? (2020)

Bakanlar Kurulu tarafından Meclis’e sunulan 25 maddelik kanun tasarısında yer alan Ramazan ve Kurban Bayramlarında düzenli olarak biner TL emekli ikramiyesi kabul edilip, verilmeye başlandı. Düzenleme 5510 sayılı Kanuna, ek madde eklenerek yapılmaktadır. Yani bu düzenleme geçici bir düzenleme değildir. Bundan sonra her yıl, iki bayram öncesinde 1000'er TL bayram ikramiyesi verilecektir. Emekli ikramiyelerinde ‘’2020 yılı ile birlikte herhangi bir artış olacak mı’’ sorusu emekliler tarafından merak edilmektedir. Çeşitli haber sitelerinde yer alan, ‘’emeklilere enflasyon oranında zam yapılabilir’’ haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. 

 

EMEKLİ İKRAMİYESİNE ZAM OLMAYACAK!

Söz konusu ödeme 5510 sayılı Kanunun ek 18 inci maddesinde yer alan "Kurumca bu Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca gelir ve aylık ödemesi yapılanlara, ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alma şartıyla, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda 1.000’er TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir” şeklinde ifade edilmiştir. Bu noktada tutar da sabit olarak belirtilmiştir.

EMEKLİ İKRAMİYESİ KANUN TASARISI

1- Düzenleme 5510 sayılı Kanuna, ek madde eklenerek yapılmaktadır. Yani bu düzenleme geçici bir düzenleme değildir. Bundan sonra her yıl, iki bayram öncesinde 1000'er TL bayram ikramiyesi verilecektir. 

 

2- Ödemeden herhangi bir vergi kesintisi yapılmayacaktır. Ayrıca bu ödeme için haciz işlemi uygulanmayacaktır.

3- Düzenleme sadece emeklileri kapsamaktadır.

İşte Kanun Tasarısında Yer Alan Bayram İkramiyesinin Tam Metni:

MADDE 23- 5510 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

"EK MADDE 18- Kurumca bu Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca gelir ve aylık ödemesi yapılanlara, ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alma şartıyla, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramında 1.000'er TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir.

Birinci fıkrada belirtilen ödemenin yapılmasında;

a) İş kazaları ve meslek hastalıkları sigortasından sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranı,

b) Hak sahiplerinin hisseleri oranı,

c) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü %50 oranının altında kaybetmesi nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış iken ölenlerden, ölümü iş kazası veya meslek hastalığına bağlı olmayanların hak sahiplerine, sigortalıya gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi üzerinden hak sahiplerinin hisseleri oranı,

d) Yabancı ülkelerle akdedilen sosyal güvenlik sözleşmeleri uyarınca kısmi gelir veya aylık alanlara, ülkemiz mevzuatına tabi olarak geçen prim ödeme gün sayılarının, sosyal güvenlik sözleşmesine göre nazara alınan toplam prim ödeme gün sayısına olan oranı,

esas alınır.

Birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara en fazla ödemeye imkan veren bir dosya üzerinden ödeme yapılır.

Bu madde kapsamında yapılan ödemeler evlenme ödeneği hesabında dikkate alınmaz.

Bu madde kapsamında yapılan ödemelerden kesinti yapılamaz ve bu ödemeler haczedilemez.

Yersiz yapıldığı anlaşılan ödemeler, ilgilinin varsa almakta olduğu gelir veya aylıklarından %25 oranında kesilmek suretiyle, yoksa genel hükümlere göre geri alınır.

Bu madde kapsamında yapılan ödemeler, ödeme tarihinden itibaren en geç iki ay içinde faturası karşılığı Hazineden tahsil edilir.

Bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar ile ödeme tarihlerini belirlemeye Kurum yetkilidir."