Son dakika: Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası'ndan yapılan son dakika açıklamasında faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 75 baz puan düşürerek yüzde 12'den yüzde 11,25'e çekti. Haber7'ye açıklamalarda bulunan SETA Ekonomi Araştırmacısı- İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, Merkez bankasının proaktif olarak indirime gittiğini, enflasyondaki düşüşle beraber faiz indirimlerinin devamını beklediklerini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 16.01.2020 14:09 GÜNCELLEME 16.01.2020 16:00 EKONOMİ
Son dakika: Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

2019 genelinde toplam 1200 baz puanlık faiz indirimine giden Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) yılın ilk faiz kararını açıkladı. Buna göre politika faizi olan 1 haftalık repo faizi 75 baz puan indirimle yüzde 11.25'e çekildi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklama;

"Son döneme ilişkin veriler iktisadi faaliyetteki toparlanma  eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. İktisadi faaliyetin sektörel  yayılımındaki iyileşme devam etmekle birlikte yatırımlar zayıf seyrini  sürdürmektedir. Rekabet gücündeki gelişmelerin olumlu etkisi sürerken  küresel büyüme görünümündeki zayıflama dış talebi kısmen  yavaşlatmaktadır. Net ihracatın büyümeye katkısı gerilerken,  dezenflasyon süreci ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte  ekonomideki toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Son dönemde  belirgin bir iyileşme kaydeden cari işlemler dengesinin alınan  tedbirlerin de katkısıyla önümüzdeki dönemde ılımlı bir seyir izlemesi  beklenmektedir.

'GENİŞLEYİCİ POLİTİKA' BEKLENTİSİ

Küresel iktisadi faaliyetteki zayıf seyir ve küresel enflasyonun  düşük düzeyi gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını  genişleyici yönde sürdüreceklerine dair beklentileri  güçlendirmektedir. Mevcut küresel finansal koşullar ve son dönemde  küresel ticarete ilişkin beklentilerdeki kısmi iyileşme gelişen ülke  finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını  desteklemektedir. Bununla birlikte, korumacılık önlemlerinin, küresel  ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin ve jeopolitik  gelişmelerin sermaye akımları, dış ticaret ve emtia fiyatları  kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir.

Enflasyon görünümündeki iyileşme devam etmekte, enflasyon  beklentilerindeki genele yayılan düzelme sürmektedir. Enflasyon başta  olmak üzere makroekonomik göstergelerdeki iyileşme ülke risk  primindeki düşüşü desteklemekte ve maliyet unsurları üzerindeki  baskıların sınırlanmasına katkıda bulunmaktadır. Döviz kuru, iç talep  koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek  enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretmektedir.

Enflasyondaki seyrin yıl sonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduğu  değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü  etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinde ölçülü bir  indirim yapılmasına karar vermiştir. Gelinen noktada, mevcut para  politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumunu  koruduğu değerlendirilmektedir.

'TEMKİNLİ DURUŞ' VURGUSU

Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk  priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve  ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem  taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen  patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki  temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal  duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki  düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda  elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir."

2019 YILINDA 4 KEZ FAİZ İNDİRMİŞTİ

Merkez Bankası 2019 yılında 4 kez faiz indirdi. İlk faiz indirimini 425 baz puan olarak belirleyen Merkez Bankası daha sonra 325 baz puan daha indirime gitti. Sonraki iki toplantıda ise toplam 450 baz puan faiz indirmiş oldu. Buna göre yüzde 24 olan faiz oranı 2019 yılının kapanışında yüzde 12 seviyesine geriledi.

FAİZ İNDİRİMLERİ SÜRECEK

Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası Haber7’den Fuat Öner’e açıklamalarda SETA Ekonomi Araştırmacısı- İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, Merkez’in toplantı sayısını artırmasının önemine vurgu yaparak “Bir buçuk ayda bir toplanınca enflasyon da aylık olarak belirlendiği için ve bu kadar az toplanılması özellikle de geçen yıl geçiş döneminde çok uygun olmamıştı. Bu açıdan bu yıl için ayda bir toplanılmasını olumlu karşılıyorum. Bu yıl da enflasyondaki değişim geçen yıla göre çok daha az olacak. Ama yine de hareketli bir yıl olacak. Merkez bankasının verilerdeki değişime daha hızlı reaksiyon gösterebilme noktasında daha çok toplanılmasını olumlu yansıyacak." dedi.

2020'DE ENFLASYON NE KADAR OLACAK?

Tatlıyer, faiz indirimi kararıyla ilgili ise "Bu sene enflasyon şu anda 11,84. 2020 içerisinde %8’ lere düşmesini bekliyoruz. Özellikle nisan ayından itibaren enflasyondaki düşüşün hızlanacağını düşünüyorum. Tabi şunu da karıştırmamak gerek geçen yılki gibi ciddi bir düşüş olmayacak. Çünkü Türkiye’nin 2004’ten 2017’ye kadarki süreçte yıllık ortalama enflasyon oranı yüzde 6 ve 10 arasında dalgalandı ve ortalaması 8 buçuktu. Yine bu düzeylere döneceğini düşünüyorum. Dönmemesi için bir neden yok. Bu, Türkiye’nin orta- uzun vadeli enflasyon ortalaması. Bu yıldan da beklentimiz bu şekilde. 11,84’ten de yüzde 8 buçuk civarına düşüşü yaklaşık 3 buçuk 4 puan anlamına geliyor. Bunun da yılın özellikle ilk üç ayından sonraki dönemde gerçekleşeceğini düşünüyorum. Baktığımız zaman Merkez Bankası da Politika faiz oranını enflasyon düştükçe düşüşünü hızlandıracağını düşünüyorum fakat şu aşamada şuna da bakmak lazım, enflasyon oranı bugün 11,84. Ocak, Şubat, Mart ve özellikle Nisan ayı itibarıyla düşecek daha sonraki süreçte tek haneli rakamlara inecek. daha sonraki süreçte yüzde 8 ‘ler düzeyine gelecek. Bu noktada yine Merkez Bankası’nın bu faiz indirimini daha önceki aylarda yaptığı gibi önden yükleme olarak düşünebiliriz. Enflasyon ilerleyen aylarda düşeceği için merkez bankası proaktif bir şekilde faiz oranında indirime gidiyor. Şu an küresel ortamla finansal ortam stabil.  Şu aşamada Türkiye’nin risk diliminde Libya ve Suriye mevzuları olmasına rağmen herhangi bir politik riskte artış görmüyoruz fakat ilerleyen aylarda ne olur bilemeyiz. Bu noktada Merkez Bankası ilerleyen aylarda politik riskteki artışa paralel olarak politika faiz oranındaki düşüşü başlatabilir,sınırlayabilir hatta çok az da olsa yine bir artışa gidebilir. Bundan sonra politika faiz oranının her ay peyder pey düşürüleceğini de düşünmemek lazım. Çünkü şu aşamada Merkez Bankası politika faiz oranını yüzde 12’den yüzde 11,25 ‘e düşürdü. Bu şu demek, Biz enflasyon düştükçe faizi düşürüyoruz hatta önden düşürüyoruz. Risk diliminde herhangi bir artış olması durumunda biz yine proaktif bir şekilde kısmen olsa belki arttırabiliriz.” açıklamasında bulundu.

DOLARDAN İLK TEPKİ

Dolar güne  5.8776 liradan başladı. Merkez Bankası'nın 75 baz puan faiz indirmesiyle 5.85'e indi. Dolar/TL 14:02 itibarıyla 5.8640'dan işlem görüyor