Ekonomide yeni yol haritası için uzmanlardan ilk değerlendirme! İşte 3 temel amaç

Bakan Albayrak Yeni Ekonomi Programını açıkladı. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Kadir Tuna, ekonomideki yeni yol haritasını değerlendirdi. Tuna, YEP'in 3 temel amacını tek tek sıraladı.

ABONE OL
GİRİŞ 29.09.2020 12:00 GÜNCELLEME 29.09.2020 13:11 EKONOMİ
Ekonomide yeni yol haritası için uzmanlardan ilk değerlendirme! İşte 3 temel amaç

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Kadir Tuna ekonomideki yeni yol haritası için şu ifadeleri kullandı:

 

 

Yeni Programın temel hedefi Covid- 9 sonrası ortaya çıkan yeni normali iyi yönetmek.. YEP'in 3 temel amacı var:

1. İş gücü piyasasının desteklenmesi

 

2. Hanehalkına ve işletmelere yeterli likiditeyi desteklemek

3. Temel sektörlerin faaliyetlerini sürdürmesini sağlamak.

Öte yandan Covid-19 sürecinde 494 milyar lira destek sağlandı. Yeni dengelenme olarak ifade edilen hedef makro ekonomik denge ve finansal istikrarın sürdürülmesi. Yeni normal kapsamında hizmetlerin geliştirilmesi amaçlanmakta. Yeni ekonomi ile ihracata dayalı katma değerli üretim hedefleniyor.

2020 büyüme tahmini 0;3 olarak 2021 ise 5,8 olarak açıklandı. Temel hedef iş gücü piyasasında istihdamın artırılması. Meslek edindirme uyum programları devreye sokulacak.  Fiyat istikrarının sürdürülmesi için her türlü tedbirler alınacak. Gıda fiyatlarında ek tedbirler alınacak.  Tarım alanında da verimlilik hedefleniyor.

Kamu, özel sektörün çekingenlik gösterdiği tüm alanlara yatırım yapacak. Sağlık, eğitim ,sulama üniversite gibi alanlara yatırım yapılacak. Kayıt dışı ekonominin azaltılması hedefleniyor.

Eximbank'ın rolü daha da güçlendirilecek. İhracatçı sayısı artırılacak. E-ihracat için yatırımlar devam edecek.

A Para Araştırma Müdürü Erdoğan Turan, "Büyümede en ihtimal senaryoda %0,3'lük büyümeden bahsediliyor. 2022-2023 yılındaki büyüme tahminlerinde bir değişiklik yok. İşsizlikte %11.8 olan rakam %13.8 olarak revize edilmiş. 2021 yılı için 10.6 olan tahmin %12.9 olmuş, 2022 için %9.8 olan beklenti %11.8'e revize edilmiş. Cari dengenin milli gelire oranı… Turizmin cari dengede 25 milyar dolarlık olumsuz etkisi var… Tüm dünyanın yaşadığı sorun… Altında da 12.4 milyar dolarlık bir ithalat rakamı var. Bu yıl için cari dengenin milli gelire oranı -3.5'lik rakam beklentisi aktarıldı. Genel çerçevede benim gördüğüm ekonomi yönetimi salgın nedeniyle uzun vadeli hedeflerini koruyup, kısa vadede beklentilerini 1 yıl sonraya ertelemiş diyebilirim. 3 yeni meydan okuma başlığıyla veriliyor çünkü salgın uzun vadede hedefleri koruyor fakat kısa vadede değişiklikleri 'yeni' başlık altında verildi. Finansal istikrara çok büyük vurgu yaptı Bakan Albayrak. Uzun vadede ise sürdürülebilir büyüme… Hedef bu." diye konuştu.

İSTİHDAMDA YENİ MODELLERİN GÜNDEME GELECEK

Sabah Gazetesi Yazarı ve Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem "Genel anlamda bütün mesajlara bakınca Sayın Bakan'ın iki şeyi öncelediğini görüyoruz birincisi büyüme ikincisi istihdam. Burada benim önemsediğim şu, 2023 hedefleri var Türkiye'nin. Orada da hedefleri ortaya koydu sayın bakan. Özellikle istihdamda yeni modellerin gündeme geleceğini görüyoruz." ifadelerini kullandı.

AYAKLARI YERE BASAN BİR PROGRAM

A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner, "Önümüzdeki dönemde çok önemli süreçlerden biri pandeminin tekrar edip etmemesi. İlk defa belki de bir ekonomi programında alternatifli senaryo görüyoruz. Bugüne kadarki bütün programlarda rakamlar ne kadar tutarlı diye bakılıyordu. Gerçekten de ayakları yere basan tutarlı rakamları görüyoruz. Oldukça önemli etkili ve ayakları yere basan bir program olduğunu söyleyebilirim." dedi.