Güneydoğu'nun incisinin suya olan hasreti son buldu

Orman ve Su İşleri Eski Bakanı, Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel EROĞLU'nun "Mardin İli Su Yatırımları ve İçmesuyu Tesisleri ile alakalı değerlendirmede bulunarak, Mardin'e muazzam su yatırımları gerçekleştirdiklerini duyurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 01.02.2021 14:18 GÜNCELLEME 01.02.2021 14:18 EKONOMİ
Güneydoğu'nun incisinin suya olan hasreti son buldu
Güneydoğu'nun incisinin suya olan hasreti son buldu

Binlerce yıllık tarihi ve tabii zenginlikleriyle Mardin, Güneydoğu Anadolu’nun incisi olduğunu ve Mardin'in aynı zamanda geniş münbit topraklarıyla GAP’ın en önemli illerinden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Veysel EROĞLU, "Fırat ve Dicle Nehirleri civarından akmasına rağmen, Mardin daima suya hasret kalmıştır. Şehrin suya olan büyük hasretinin Hükümetimizle birlikte son bulduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Veysel EROĞLU, "Sayın Cumhurbaşkanımızın “Mardinli kardeşlerim için ne gerekiyorsa yapın” talimatı doğrultusunda özellikle Bakanlığım döneminde Mardin’in baraj, gölet, sulama tesisi, içmesuyu temin tesisi ve taşkın koruma tesisleri ile bizzat ilgilendim. Mardin’e kazandırdığımız su yatırımlarının toplam maliyeti 20 milyar TL’dir. Mardin Merkez ve ilçelerimizin içmesuyu meselesini kökünden çözdük. Devasa sulama tesisleriyle şehrin zirai gelirine büyük katkı sağladık. İnşa ettiğimiz 24 dere ıslah tesisi ile 24 yerleşim yeri ve 120 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk" dedi.

Haber

Prof. Dr. Veysel EROĞLU'nun yapmış olduğu açıklama;

Yıllarca terör hadiseleri yüzünden iş imkanı bulamayan, yerinden ve yurdundan olan Mardinli kardeşlerimizin çileli günleri artık geride kaldı. Bölgede terörün sonlandırılması ve yapılan muazzam yatırımlar sayesinde artık Mardinli kardeşlerimin yüzü gülüyor.

Türkiye’nin En Uzun Sun’i Nehri Şanlıurfa’dan Mardin’e Akıyor

Mardin’in münbit topraklarını suyla buluşturmak için muazzam bir proje geliştirdik. Atatürk Barajının suyunu Mardin’e iletmek için Türkiye’nin en uzun sun’i nehrini inşa ettik. Toplam uzunluğu 221 km olan ve üç kısım halinde inşa ettiğimiz Mardin Ana Kanalı ile Atatürk Barajının suyu Şanlıurfa’dan Mardin’e akmaktadır. Ana kanalın kapasitesi 200 m3/s olup, bu değer Kızılırmak Nehrinin Mart ayı debisine eşittir. Üç kısım halinde inşa ettiğimiz bu muazzam proje 221 km uzunluğu ile Süveyş Kanalından daha uzundur.

Mardin’de sulamaya büyük katkı sağlayacak diğer bir su biriktirme yapısı da Mardin Depolamasıdır. 135 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip bu önemli tesisin inşaatı devam etmektedir. Mardin Ana Kanalı ile getirdiğimiz suyu, Mardin Depolamasında depolayarak 834.380 dekar arazi sulanacaktır.

Bu iki muazzam tesis aracılığı ile sağlanan sular, çalışmaları değişik safhalarda devam eden sulama tesisleriyle arazileri sulayacaktır. Sulama tesislerinin tamamlanmasıyla birlikte Mardin’de zirai üretim artacak, vatandaşlarımızın gelir seviyesi yükselecek, bölge refaha kavuşacaktır. Çünkü sulama yapılan alanlarda 3 ila 14 misli ürün artışı olmaktadır. Arazilerin sulanmasıyla birlikte Mardinli kardeşlerimize yeni iş imkânları da doğacaktır.

Çalışmaları devam eden sulama tesisleri;

• Mardin Ceylanpınar Ovaları Cazibe Sulaması 3. Kısım

• Mardin Ceylanpınar Ovaları Cazibe Sulaması 3.Kısım Şebeke İkmali

• Mardin Depolaması Cazibe Sulaması Ana Kanalı

• Mardin Depolaması Cazibe Sulaması

• Mardin Depolaması Cazibe Sulaması Terfi Merkezleri Yapımı ve Elektromekanik Teçhizat Temini ve Montajı

• Mardin Depolaması Pompaj Sulaması 1. Kademe

• Mardin Depolaması Pompaj Sulaması 2. Kademe

Mardin’in İçmesuyu Meselesini Kökünden Çözdük

2003 yılında Hükümete geldiğimizde en fazla içmesuyu sıkıntısı yaşayan illerimizden biri de Mardin’di. Hem DSİ Genel Müdürü, hem de Bakanlıklarım döneminde araziyi gezen, inceleyen birisiydim. Hiçbir zaman masa başında oturup talimat vermeyi tercih etmezdim. Bizzat araziye gider, inceler, vatandaşlarımızın taleplerini dinler ve öyle karar verirdim. Hükümete ilk geldiğimiz yıllarda terör hadiseleri çok fazlaydı. O dönem Mardin’e bir program tertip etmiştik. Midyat’tan Nusaybin’e giderken tehlikeli bir bölge vardı. Arkadaşlar bu tehlikeden dolayı “Sayın Bakanım, bu yol çok tehlikeli, gitmeyin.” dediler. Ancak ben “Vatandaş hizmet bekler, ecel geldiyse yapacak bir şey yok.” demiş ve o riskli yoldan giderek projeyi yerinde incelemiştim.

2003 yılından itibaren Mardin’de inşa ettiğimiz içmesuyu temin tesisleriyle takriben 600.000 kişiye yetecek yıllık 7,87 milyon m3 içmesuyu sağladık. Mardin’in içmesuyu ihtiyacını Beyazsu Kaynağından karşıladık. Beyazsu Kaynağından itibaren inşa ettiğimiz takriben 79 km isale hattı ile Mardin şehir merkezi, Nusaybin ve Kızıltepe ilçeleri ile Şenyurt, Gökçe, Ortaköy beldelerinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşıladık.

Ömerli ilçesinin içmesuyu ihtiyacını da Beyazsu Kaynağından karşıladık. 9,3 km isale hattı inşa ederek yıllık 950.000 m3 içmesuyunu Ömerli ilçe merkezine verdik. Yeşilli ilçe merkezi ve Kabala beldesinin içmesuyu ihtiyacını inşa ettiğimiz 41,3 km isale hattı ile Beyazsu Kaynağından karşıladık.

Dargeçit ilçemizin içmesuyu ihtiyacını ise Germiyo Kaynağından karşıladık. İnşa ettiğimiz 32,1 km isale hattı ile Dargeçit ilçesi ile Klavuzlu ve Sümer Mahallelerine menba kalitesinde içmesuyu sağladık.

Midyat ilçemizin içmesuyu ihtiyacını da Beyazsu Kaynağından karşılamak için proje geliştirdik. Midyat ilçe merkezi ve 6 köye yıllık 18,1 milyon m3 içmesuyu sağlamak için 54,5 km uzunluğunda isale hattı inşa ediliyor. Bakanlığım döneminde başlattığımız bu proje de çalışmalar devam etmektedir.

Biz Hükümet olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Mardin’e muazzam yatırımlar yaptık.

Özellikle vatandaşlarımızın en temel hakkı ve ihtiyacı olan sağlıklı ve yeterli miktarda içmesuyu için gereken bütün altyapı tesislerini inşa ettik.

Vatandaşlarımıza kesintisiz içmesuyu sağlıyoruz. Ancak Mardin Büyükşehir Belediyesinin bu suyun her bir damlasını gözü gibi koruması gerekir.

Kayıp kaçakların azaltılması, eksik şebekelerin yenilenmesi ve iyi bir su yönetimi yapması büyük ehemmiyet arz etmektedir.

Suyun yönetimi kolay değildir. Suyu şehre getirmek büyük emek ve yatırım ister. Suyun yönetimi hiçbir şekilde hata kabul etmez. Bilgi, tecrübe, aşk ve heyecan gerektirir. Bugüne kadar Allah’a şükür Mardin’imizi susuz bırakmadık. Su Gibi Aziz Olunuz…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR