Kripto paralar için dikkat çeken çağrı: Türkiye harekete geçmeli
Türkiye'de kripto paralar için yasal bir düzenleme bulunmadığına dikkat çeken Türkiye Gazetesi yazarı Necmettin Batırel, "Bitcoin veya hangi "coin" olursa olsun, işlemler tamamen yasaklanmalı buna uymayanlar hakkında ağır cezalar getirilmeli, devletin vergi gelirlerinin kaçırılması engellenmelidir. Sanal terör önlenmeden silahlı terörün kökü kurutulamaz" ifadelerini kullandı.
ABONE OLTürkiye Gazetesi yazarı Necmettin Batırel, son dönemde yatırımcıların gözdesi olan ve rekor üstüne rekor kıran bitcoin üzerine bir yazı kaleme aldı. Kripto paralar için Türkiye'de yasal bir düzenleme bulunmadığından güvenli olmadığına dikkat çeken Batırel, "Türkiye’de birçok kuruluş yağmur gibi Bitcoin alıp satıyor. Günde milyonlarca liralık işlem yapıyor. Resmî bir piyasası yok. Uygulama cep’ten gerçekleştiriliyor. Her şey sanal. Dev firmalar ürettiği malları Bitcoin’le alıp satmaya başladı. Ne kadar alıyorlar ne kadar satıyorlar belli değil. "Sanal para devleti" doğdu. Uyuşturucu ve silah satışları Bitcoin’le aklanıyor. Kimsenin korkusu yok" diyerek kripto paralar için yasal bir düzenlemenin yapılması gerektiğini dile getirdi.
İşte Necmettin Batırel'in o yazısı:
Kripto paralar 2009 yılında ilk Bitcoin’in piyasa sürülmesi ile hayatımıza girdi. Merkezî otorite tarafından kontrol altına alınamaması, sanal olması ve bankacılık sistemi dışında yer alması dolayısıyla büyük bir hızla yaygınlaştı. Kripto paralar için Türkiye’de yasal bir çerçeve yok. En riskli yatırım aracı hüviyetinde. BDDK kripto paralar için yasa dışı faaliyetlerde kullanılabileceği ve piyasa değerinin oynaklığı nedeniyle güvenli olmadığına dikkat çekti. Ama yasal düzenleme yapılmadı.
Kripto paralar doğası uyarınca sağladığı gizlilik (anonimlik) sebebiyle imkân verdiği vergiden kaçınma, suçun finansmanı gibi mali suçlara alet oluyor. Türkiye’de birçok kuruluş yağmur gibi Bitcoin alıp satıyor. Günde milyonlarca liralık işlem yapıyor. Resmî bir piyasası yok. Uygulama cep’ten gerçekleştiriliyor. Her şey sanal. Ama tek kuruş vergi ödenmiyor. Zira işlemler kontrol dışı. Bu konuda her gün sürekli insanların iştahını kabartan haberler yayınlanıyor. Önce 50 bin dolar olacak denildi, oldu. Şimdi 100 bin ardından 146 bin sonunda 250 bin dolarlar konuşulmaya başlandı. İnsanlar çıldırdı! Dev firmalar ürettiği malları Bitcoin’le alıp satmaya başladı. Ne kadar alıyorlar ne kadar satıyorlar belli değil. "Sanal para devleti" doğdu. Uyuşturucu ve silah satışları Bitcoin’le aklanıyor. Kimsenin korkusu yok!..
Ülkeler her yıl milyarlarca dolar vergi kaybına uğruyor. Önceden bu dijital paraya şüpheyle yaklaşan JP Morgan gibi dev yatırım bankaları, aralık ayından bu yana değerinin neredeyse iki katına çıkması üzerine sanal paraya aşırı ilgi göstermeye başladı. Bitcoin arzının 21 milyonu geçemeyecek olması ve yasal yollarda kullanılmamasından dolayı çökme riski ile karşı karşıya... İnsanlar fiyatlardaki aşırı dalgalanmaya aldırmıyor. Büyük zarara uğrayanları dikkate almıyor. Bu alanı dev bir kumar merkezi olarak görenler sanal paraya saldırıyor. Bitcoin'in herhangi bir merkezî otoriteye bağlı değil. Alışverişlerde alınan Bitcoin'ler doğrudan Bitcoin cüzdanına gönderildiği için kara para aklama ve terörün finansmanında kolayca kullanılıyor. Mehmetçik dağlarda beline kadar kar içinde canını ortaya koyarak PKK'lı teröristlerle savaşıyor, onları inlerinde vuruyor. Ama aynı hainler gözümüzün içine baka baka Bitcoin'lerle silah, uyuşturucu ticareti yapıyor. Türkiye’de mali otorite bu konuda neden hâlâ sessiz?.. Ülkemizde tek kuruş vergi ödemeden çalışan böyle kuruluşlara nasıl izin veriliyor, şaşırıyorum!
Bu haksız ve yıkıcı kazanca daha ne kadar seyirci kalınacak? Vergisini son kuruşuna kadar ödeyen, alın teriyle çalışan, para kazanmak için büyük riske giren temiz dürüst şirketlerimizin hakkına açıkça tecavüz ediliyor.
Bitcoin veya hangi "coin" olursa olsun, işlemler tamamen yasaklanmalı buna uymayanlar hakkında ağır cezalar getirilmeli, devletin vergi gelirlerinin kaçırılması engellenmelidir.
Sanal terör önlenmeden silahlı terörün kökü kurutulamaz. Nokta.