İki bakandan müsilaj için iki çözüm
Bakan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'la deniz salyasının da önüne geçileceğini söylerken Bakan Pakdemirli ise Marmara'da hamsi ve midye sayısı artarsa deniz salyasının biraz azalacağını vurguladı.
ABONE OLMarmara Denizi, deniz salyası olarak da bilinen müsilaj nedeniyle tehdit altında. Canlı popülasyonunun ve çevre temizliğinin etkilendiği müsilaj nedeniyle başlatılan çalışmalar hızlandırıldı. İzmit Körfezi'nden başlayarak neredeyse tüm Marmara Denizi'nde rastlanan deniz salyaları, Ege Denizi'ne doğru ilerliyor.
KANAL İSTANBUL'UN ROLÜ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin bu ay temelini atacağı mega projelerden biri olan Kanal İstanbul'la deniz salyasının da önüne geçileceğini vurguladı.
Kanal İstanbul'un, Karadeniz'den akan nehirlerin Marmara'ya karışacağını ve güçlü akıntıyla deniz salyalarını bitireceğini söyleyen Karaismailoğlu, şu ifadeleri kullandı;
MARMARA'NIN SU KALİTESİ ARTACAK
"Karadeniz Marmara'ya göre çok daha temiz. Kanal İstanbul yapıldığında Karadeniz'e akan nehirlerin Marmara'ya karışması söz konusu. Bu da Marmara'daki su kalitesini artırıp, deniz salyasını da bitirecek.
İSTANBUL'UN SU REZERVİNE KATKI SAĞLAYACAK
Manipülasyonlar var; su kaynaklarının etkileneceği söyleniyor. Sazlıdere Barajı, İstanbul'un yüzde 2,9'una denk geliyor. İstanbul'un su rezervine Kanal İstanbul ile Piriççik ve Kahramadere barajları ile daha fazla katkı sağlayacağız."
MÜSİLAJA KARŞI HAMSİ-MİDYE ÖNERİSİ
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Marmara'da deniz salyasından etkilenen küçük balıkçılara desteğin artırılacağını belirterek 'Bin lira olan küçük balıkçı desteğimizi 2 bin liraya çıkartacağız. Marmara özelinde bin 450 lira olan desteği 2 bin 900 liraya yükselteceğiz" diye konuştu.
Müsilaj hakkında değerlendirmede bulunan Pakdemirli, "Kendi ekosistemi içinde denizi temizleyen, kirli suyu alıp temiz su veren midye ve hamsi artarsa salya azalır" dedi.