Birleşmiş Milletler’in 2021 Kuraklık Raporu: Başka bir pandemi geliyor!

Binlerce yıllık tarih, bize kuraklığın yeni bir şey olmadığını söylüyor. Bazen üstesinden gelsek de genelde kuraklığa yenik düşüyoruz…

ABONE OL
GİRİŞ 20.06.2021 11:58 GÜNCELLEME 20.06.2021 11:59 EKONOMİ
Birleşmiş Milletler’in 2021 Kuraklık Raporu: Başka bir pandemi geliyor!

Birleşmiş Milletler’in 2021 Kuraklık Raporu, dünyanın belirli bölgelerinde azalan yağışlarla birlikte önümüzdeki dönemde karşılaşacağımız riskleri gözler önüne seriyor. Aynı zamanda kuraklığa neden olan temel etkenleri ve su kıtlığına karşı alabileceğimiz önlemleri de sıralıyor.

Küresel ısınmanın su dağılımı üzerindeki etkileri uzun süredir hissediliyor. Raporun yazarları, şu sözlerle sorunun ciddiyetine dikkat çekiyor:

“İnsan faaliyetlerinin neden olduğu iklim değişikliği, kuraklık sıklığı ve şiddeti, halihazırda dünyanın birçok bölgesinde etkili oldu. Su kıtlığının zaten mevcut olduğu alanlar özellikle etkilendi.

Dünya endüstri öncesi döneme kıyasla 2 °C daha yüksek küresel sıcaklık ortalamasına dosdoğru ilerlerken, kuraklığın birçok bölgede daha yoğun şekilde etkili olması gerekiyor.”

Dünya genelinde 1,5 milyar insan, geçtiğimiz 20 yılda kuraklıktan etkilendi. Kuraklığın ekonomi üzerindeki maliyetinin ise 124 milyar doların üzerinde olduğu düşünülüyor.

GERÇEK DURUM, RAPORDA TESPİT EDİLEN RAKAMLARDAN DAHA KÖTÜ!

Raporda yazarların belirttiği üzere, bildirilen kayıplar ve gerçek etki arasında genellikle bir farklı bulunuyor. Bir diğer deyişle, gerçek tablo, tespit edilen sayılardan daha vahim.

Öte yandan, bu sayılar, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini hesaba katmıyor. İronik bir şekilde, ciddi kuraklık konusunda da ilk akla gelen gelişmiş ülkeler ve uzak bölgeler.

Buna karşın, dünya nüfusunun beşte biri, su kıtlığı riskinin olduğu bölgelerde yaşıyor. Bu yüzyılın sonunda kadar, dünyadaki çoğu ülkenin bir şekilde kuraklıktan etkilenmesi bekleniyor