1915 Çanakkale Köprüsü için yıllık taahhüt 360 milyon avro
Sözleşmeye göre üstlenici firmalara 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyol Projesi için yıllık 360 milyon avro taahhüt edildi. Yıllık gelir daha az olursa üstünü devlet tamamlayacak. Firmalar burayı 10,5 yıl işletecek. Lojistik ve turizmde zaman/yakıt avantajı sağlayan köprü ve yolun orta vadede taahhüt edilen miktara ulaşması bekleniyor.
ABONE OL26 Ocak 2017’de ihalesi tamamlanan 1915 Çanakkale Köprüsü ve 88 kilometrelik Malkara-Çanakkale Otoyol Projesi’nin yapım işini Daelim(Kore)-Limak-SK(Kore)-Yapı Merkezi ortak girişim gurubu üstlendi. Ortak girişim grubu köprü ve otoyol yapımı için 10 milyar 354 milyon lira proje bedeli ve 5,5 yıllık yapım süresi dahil toplam 16 yıl 6 ay 12 gün işletme süresi teklifle ihaleyi kazandı.
ZAMANINDA TAMAMLADILAR
Üstlenici firmalar, taahhüt ettikleri 5,5 yıldan daha kısa bir sürede köprü ve otoyol inşaatını tamamladı. Önceki gün hizmete açılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücreti 15 avro artı KDV, otoyol geçiş ücreti ise kilometre başına 5 cent olarak taahhüt edilmişti. Bu projede kamunun Daelim(Kore)-Limak-SK(Kore)-Yapı Merkezi ortak girişim gurubuna yıllık 350 milyon avro kadar bir taahhüdü bulunuyor. Bu taahhüt miktarı; köprü geçişi ve otoyol ücretlerinin toplamından oluşuyor. Yani 2015 Çanakkale Köprüsü Malkara-Çanakkale otoyolunun yıllık geliri 360 milyon avronun altında kalırsa, üstünü devlet tamamlayacak. Gelir bu miktarı aşarsa işletmeci kamuya ödeme yapacak.
İŞLETME SÜRESİ 10,5 YIL
Yapım aşamasını zamanında tamamlayan ortak girişim grubu yaklaşık 10,5 yıl işletme hakkı kaldı. Bu süre uzamayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış töreninde geçiş ücretinin birinci sınıf araçlar için 200 lira olduğunu açıkladı. Yıllık 360 milyon avroluk gelir taahhüdünün karşılanması için köprüden geçen günlük binek otomobil ile TIR, kamyon, kamyonet, otobüs gibi uzun aks aralığına sahip ticari araçların geçiş sayıları dikkate alınarak hesaplanacak.
LOJİSTİK VE TURİZM YOLU
Otoyol kullanım ücreti de dikkate alındığında köprü ve otoyolun orta vadede kamu taahhüdünü karşılayacak seviyeye gelmesi hedefleniyor. Çanakkale Boğazı'nın Asya-Avrupa arası geçişini 6 dakikada sağlayan köprünün ağırlıklı olarak lojistik ve turizm amaçlı kullanılması bekleniyor.
MİLYONLARCA AVRO TASARRUF
Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre proje ile bir yılda zaman akaryakıt ve karbon salınımındaki azalması nedeniyle 415 milyon avro tasarruf edilecek. Projenin üretime etkisi 5,362 milyar avro, GSYH etkisi 2,442 milyar avro ve istihdama yıllık etkisi ise 118 bin 209 kişi olacaktır.