Süt ürünleri fiyatlarında düşüş için ambalajda da KDV indirimi talebi!
Tüketicinin süt ve süt ürünlerine uygun fiyattan, kolaylıkla ulaşabilmesi için ambalajdaki KDV oranının da yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi gerektiğini belirten USK Başkanı Harun Çallı, “Sütü ucuza tüketebilmek için ambalajın KDV’si de düşmeli” dedi.
ABONE OLUlusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Harun Çallı, enerji fiyatlarındaki artışa bağlı olarak, temel protein kaynağımız olan süt ve süt ürünlerinde fiyat artışları yaşandığına dikkat çekti. Çallı, açıklamasında, şunları kaydetti:
AMBALAJ MALİYETLERİ YÜKSELDİ
“Süt üreticilerimizi artan maliyetlere karşı korumak ve üretimde devamlılığı sağlamak adına çiğ sütün litre fiyatı Nisan ayıyla birlikte yüzde 20’nin üzerinde artmıştır. Yalnızca çiğ süt fiyatı değil, özellikle plastik ve kâğıt grubu ambalajlarda da süt sanayicilerimizin maliyetleri de çok yükselmiştir. Önceki dönemlerde içecek grubunda ambalaj maliyetinin toplam ürün maliyeti içindeki payı yaklaşık yüzde 25 seviyesindeyken şu anda yüzde 35 seviyesine kadar çıkmış durumdadır. Ambalaj maliyetindeki bu artış doğrudan ürün fiyatını etkiliyor ve tüketicinin alım gücünü düşürüyor.
Bunun dışında çiğ süt harici girdilerin %18 KDV ile alınıp, ürünlerin ise %1 KDV ile satılması sonucunda üretici firmalarda ciddi bir KDV yükü oluşmaktadır. İndirimli Katma Değer Vergisi uygulaması gereği biriken bu KDV’lerin nakden iadesi bir sonraki yıl olabilmekte ve ilgili yılda sadece vergi borçlarına mahsup edilebilmektedir. Dolayısı ile dönem içinde biriken KDV alacaklarının mahsuplaşma yolu ile azaltılması mümkün olmayıp, firmaların KDV alacakları birkaç katına çıkmakta ve işletmelerde çok ciddi finansman sorunu oluşturmaktadır. Buna çözüm olarak Firmaların KDV alacaklarının nakden ödenmesi konusunda esneklik yapılmalı söz konusu KDV’nin ihracata dayalı işlemlerde olduğu gibi yıl içerisinde aylık olarak nakit iade imkânı sağlanmalıdır.”
“AMBALAJDA KDV İNDİRİMİ, TÜKETİCİYE FAYDA SAĞLAR”
Ambalajlı gıda ürünlerinin gıda güvenliği ve kayıtlı ekonominin temel şartı olduğu gerçeğinden hareketle ambalajda da diğer ürünlerde olduğu gibi KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi gerektiğinin altını çizen USK Başkanı Çallı, “Ambalajda KDV indiriminin oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Süt ve süt ürünleri ambalajlarında KDV yükünün hafifletilmesi, hem gıda enflasyonun dizginlenmesine katkı sağlayacak hem de tüketicinin alım gücünü artırarak, sağlıklı nesillerimizin gelişimine önemli bir katkı sağlanacaktır” dedi.
SEKTÖRE “GERİ DÖNÜŞÜMLÜ KASA KULLANIN” ÇAĞRISI!
Ambalaj konusunda en önemli maliyet kalemlerinden birinin de süt ürünlerinin nakliyesinde kullanılan karton koliler olduğunu dile getiren Çallı, üreticilerin maliyetlerini düşürmek adına sürekli yeni iş modelleri arayışında olduklarını belirterek, sektörde geri dönüşümlü kasa kullanımının önemine vurgu yaptı.
Harun Çallı, “Kâğıt sektöründe fiyatlar son bir yılda yüzde 250 oranında yükseldi. Bu artış, doğası gereği ürün birim maliyetini etkiliyor. Maliyetlerin de ötesinde kolinin üretiminden kaynaklı çevresel zararlar çok yüksek. Ürünlerin yalnızca taşınmasında kullanılan ve sonrasında tamamen israf edilen karton kolilerin kullanımından sektörümüz artık vazgeçmeli. Daha çevreci ve daha ekonomik olan geri dönüşümlü kasa kullanımının yaygınlaştırılması gerekiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından bu yeni uygulamalara GEKAP uygulaması kapsamında vergi avantajları sağlanmalı” ifadelerini kullandı.