Bakan Karaismailoğlu: Türkiye'nin 5G yolculuğu başlıyor
Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 5G teknolojisinin ilk kez uygulanacağı lansmanda açıklamalarda bulundu. Bakan Karaismailoğlu Türkiye'nin 5G yolcuğunun başladığını söyledi.
ABONE OLBakan Karaismailoğlu, "Halkımızın 5G teknolojisine ulaşmasına çok az kaldı. Şu an İstanbul Havalimanı'ndayız. 75 milyon metrekare alanda 10 milyon lira yatırım yaptırılarak 25 milyar Euro devlete kira verecek bir proje olmuştur. İstanbul Havalimanı'nın almadığı ödül, kırmadığı rekor kalmadı." dedi.
Bakan Karaismailoğlu, "5G altyapımızı tamamlayarak tüm milletimizin hizmetine sunacağız. Ülkemizi dijital yollarla öreceğiz." dedi.
İlk aşamada test amaçlı faaliyete geçecek 5G şebekesi ile cep telefonu bu teknolojiye uyumlu yolcular 5G hızını test edebilecek.
İstanbul Havalimanı'nda Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone Türkiye tarafından 5G teknolojisinin test uygulaması başlatıldı.
İstanbul Havalimanı'nı kullanan yolcuların telefonlarında ilk kez "5G" ibaresi görülecek.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun 5G teknolojisiyle Atatürk Kültür Merkezi'nde bulunan Türk Telekom'un marka yüzü Kenan İmirzalıoğlu ile görüntülü görüştü.
Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamalarından satır başları
İstanbul Havalimanı'ndayız. 75 milyon metrekare alanda 10 milyon lira yatırım yaptırılarak 25 milyar Euro devlete kira verecek bir proje olmuştur. İstanbul Havalimanı'nın almadığı ödül, kırmadığı rekor kalmadı.
5G'Lİ HAVALİMANI OLUYOR
Rekorlara dünya çapında birinciliklere doymayan İstanbul Havalimanı Avrupa'nın en yoğun ve birincisi olmuştur. İstanbul Havalimanı 5G'li havalimanı oluyor. Havalimanında belirli yerlerde 5G sinyali verilmesi için gerekli hazırlıklar tamamlanmıştır. Bugün burada yerli teknoloji şirketlerimizin kurduğu stantlarda Türkiye'nin 5G'de geldiği aşamayı göreceğiz.
Ülkemizde 5G destekli cihazların düşük seviyede olması, 5G'yi destekleyen cihazların artmasıyla vatandaşların 5G'den faydalanması artacaktır.
Şu ana kadar çok önemli mesafeler kat edildi. Bu yolu daha büyük adımlarla kat edeceğiz. 5G'ye geçişi hızlandırmak için yatırımlarımızı artıracağız. Bakanlık ve ilgili kuruluşlarımızla gerekli olan desteği bugüne kadar sağladık, sağlamaya devam edeceğiz. Kararlılığı operatörlerin de göstermesi gerekmektedir. 4.5G'nin ilk yatırım döneminde yüzde 1 olan yerlilik oranının yüzde 33'leri geçtiğini görmekteyiz. 5G ve ötesi teknolojilere yönelik kritik bileşenlerin millileştirilmesi de önceliğimizdir. Bundan sonra da sektör paydaşlarımızın görüşlerini alarak en uygun çözümleri gerçekleştireceğiz.
6G ÇALIŞMALARINA ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE HIZ KAZANDIRACAĞIZ
Orta yaş ve üzeri kuşaklar teknolojide Türkiye'nin nereden geçip buraya geldiğini görecekler. Bilişim alanında 2022'nin ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 büyüdük. Fiberi 478 bin kilometreye çıkardık. Sabit geniş hat sayımızı 20 binden 18 milyona ulaştırdık.
2022 yılı birinci çeyrekte internet kullanım miktarını sabitte yüzde 25, mobilde yüzde 35 oranında artırdık. Türksat 5B'yi hizmete aldık. Genişbant internet hizmeti de sağlıyoruz. Yatırımlarımızla milli gelire 520 milyar dolardan fazla katkı sunduk. Bu süreçte 68 milyar dolarlık haberleşme yatırımlarını planladık. Kısa vadede mobil genişbant abone yoğunluğunu yüzde 100'e çıkararak her eve internet hizmetini ulaştıracağız.
6G çalışmalarına önümüzdeki süreçte hız kazandıracağız. Fiber ağ uzunluğumuzu 1 milyon kilometreye çıkararak global açıdan 10 uydu operatörü arasına gireceğiz."
20 GİGABAYT HIZINDA
Tüm dünya ile birlikte 5G’ye aynı zamanda geçmeyi planlayan Türkiye’de geçiş ile birlikte elektronik haberleşme sektörü şu anki ses, veri ve görüntü iletiminde daha kaliteli olacak. 4G olarak adlandırılan dördüncü nesilde saniyede 550 - 800 megabaytlık veriyi iletebilme olanağı sağlanıyordu.
5G olarak tanınan beşinci nesil teknoloji ise normal olan 6 gigahertz frekans bandından daha fazla olarak hizmet verirken, 10 gigabayt veri gönderme kapasitesi bulunuyor.
Yeni teknoloji bir saniyede 20 gigabaytlık veri indirme hızına sahip olacak.
5G ALANINDA ALTYAPI YATIRIMLARIMLARIMIZA DEVAM EDİYORUZ
Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, Türkiye'nin halka açık ilk bireysel 5G deneyimini, bakanlık öncülüğünde, tüm operatörlerin katkı ve katılımıyla, İstanbul Havalimanı'nda başlatmaktan duydukları gururu paylaştı.
Türk Telekom olarak, uzun yıllardır Türkiye'nin dijital dönüşümü için yatırım yaptıklarını, yerli ve milli teknolojileri ile kendi kendine yeten bir Türkiye için durmaksızın çalıştıklarını dile getiren Önal, şunları söyledi:
"Biliyoruz ki üreten bir toplum, yücelen toplumdur. Biz de, Türkiyemizi her alanda üst sıralara taşıma motivasyonu ve yerli ekosistemin oluşması yönündeki gayretimiz ile, 5G alanında altyapı yatırımlarımıza devam ediyor, bir yandan sabit taraftaki fiber yatırımlarımızla da mobil altyapıyı destekliyoruz.
2022 1. çeyrek itibarıyla fibere bağlı LTE baz istasyonlarımızın oranı yüzde 43 seviyesinde bulunuyor. 2021 yılında, ülkemizdeki mobil altyapının fiberleşmesini sağlayacak toptan seviyedeki erişim ürünlerimizin fiyatlarında, BTK’nın da onayı ile, çok önemli indirimler yaptık.
Bu aksiyon aynı zamanda mükerrer yatırımların önüne geçmek için önemli bir adım ve 5G öncesinde diğer operatörler için de iyi bir fırsat niteliği taşıyor. Öte yandan, yerli firmalarla endüstri, tarım, oyun, sağlık ve eğitim gibi alanlarda yaptığımız 5G çalışmaları, yerli ve milli teknoloji üretme vizyonumuzun çok önemli bir parçasını oluşturuyor. 5G konusundaki çalışmalarımız ve gerçekleştirdiğimiz ilklerle dünyada ve Türkiye’de 5G’nin yol haritasının çizilmesinde aktif roller üstleniyoruz."
Yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi veren Önal, endüstriyel alanda 5G teknoloji çözümleri geliştiren girişimlerin ürünlerinin, ticarileşme ve küreselleşme süreçlerinin desteklenmesi hedefi ile bir program başlattıklarını söyledi.
Önal, bu programın yerli-milli firma ve insan kaynağının gelişimini hızlandıracağına dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Yerli ve küresel iş ortaklarımızla birlikte rekor sonuçlar getiren 5G hız denemeleri, Türkiye'nin ilk özel endüstriyel mobil şebekesi, ilk canlı 5G maç yayını, 5G destekli ilk çevrimiçi uzaktan ameliyat ve ilk akıllı traktör kullanımı gibi çok sayıda yenilikçi proje ve uygulama için kapsamlı denemelerimizle bu alandaki öncülüğümüzü sürdürüyoruz.
5G’ye hazır olarak hayata geçirdiğimiz Yeni Nesil Akıllı Şehir Projeleri, Akıllı Ulaşım Sistemleri ve IoT teknolojileri ile ülkemizi geleceğe hazırlıyoruz. Ayrıca, yüksek teknolojili iletişim altyapılarının yerlileştirme ve millileştirme sürecinin en önemli bileşenlerinden biri olan ULAK baz istasyonu projesine katkı sunmaya devam ediyoruz. Türk Telekom, 2021 yılında tamamen yerli LTE istasyonlar üzerinden en fazla sayıda şehirde hizmet veren operatör oldu.
Üreteceğimiz yerli ve milli 5G teknolojilerini kullanmanın yanı sıra diğer ülkelere ihraç etme konusunda da ülkemiz büyük bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli değerlendirmek, sadece dışa bağımlılığımızı azaltmakla kalmayacak, gelir getirerek ülke ekonomisine de önemli ölçüde katkı sağlayacak. Biz bu teknolojiyi üreten taraf olarak, bu konuda sorumluluk alarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Nitekim, 5G alanındaki çalışmalarımızı perçinlediğimiz küresel iş birliklerimizle dünya için teknoloji üretmeye başladık bile."
Önal, Grup şirketleri Argela ve Silikon Vadisi'ndeki iştiraki Netsia ile bu konuda önemli adımlar attıklarını dile getirerek, sadece 5G ve yeni nesil iletişim teknolojileri alanında dünya çapında toplam 57 patentleri bulunduğunu bildirdi.
TÜRK MÜHENDİSLER BAŞARISINI DÜNYAYA KANITLAYACAK
Çok yakında küresel pazara çıkacak ürünler ile Türk mühendisliğinin başarısını dünyaya kanıtlayacaklarının altını çizen Önal, şu bilgileri verdi:
"Bugün buradaki Türk Telekom 5G etkinlik alanımızı ziyaret edenler, tamamen yerli kaynaklarla üretilen ve gerçek helikopter boyutlarına yakın bir biçimde tasarlanmış Türkiye’nin ilk 5G VR helikopter uçuş simülatörünü deneyimleme olanağı bulacaklar. Türk Telekom'un girişim hızlandırma programı PİLOT mezunlarından Nara Edtech tarafından hazırlanan uçuş simülatörü ziyaretçilere İstanbul, Paris ve Londra semalarında eşsiz bir uçuş deneyimi yaşatacak.
Yine Türkiye’nin 5G altyapısıyla faaliyet gösteren ilk Robotcafe’sini de etkinlik alanımızda ziyaretçilerimizin deneyimine sunmuş bulunuyoruz. 5G ve yapay zekâ teknolojisiyle donatılan bu ürünümüzü yakın zaman önce, ana destekçisi olduğumuz Atatürk Kültür Merkezi’ne konumlandırarak AKM’yi ziyaret eden tüm sanatseverlerin ve kahve tutkunlarının kullanımına sunduk. Türkiye’nin ve sektörün gelişimi için kilit nokta, 5G ve sonrasında gelecek olan yeni nesil teknolojileri destekleyebilecek altyapıyı inşa etmek.
Bu durumu, isabetli bir şekilde gören Sayın Cumhurbaşkanımızın ve bakanlığımızın bize gösterdiği hedef doğrultusunda, ülkemizin 5G ve ötesi teknolojilere yerli ve milli ürünlerle geçen ülkeler arasında yer alması için var gücümüzle hizmet etmeyi sürdüreceğiz. 5G yolculuğunda Türkiye’yi öncü yapmaya kararlıyız. Türk Telekom olarak, ülkemizin medarı iftiharı, dünyanın en büyük havalimanlarından biri olan İstanbul Havalimanı’nın, diğer unsurlarıyla olduğu kadar 5G hızı ve kalitesinde sağladığı güçlü iletişim olanaklarıyla da tüm dünyaya örnek olmasına katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz."