Dünyadaki herkes para kaybedecek! Tarih verildi: Resesyon kaosu başlıyor!

ABD'nin yakın zaman içerisinde resesyona girmesi ve yüksek işsizlikle karşı karşıya kalmasına kesin gözüyle bakılıyor. Yayınlanan farklı bir raporda yer alan bilgiye göre ise, dünyada hanehalkları 2008'de yaşanan finansal krizden sonra en büyük servet kaybını yaşayacak.

ABONE OL
GİRİŞ 17.10.2022 14:19 GÜNCELLEME 17.10.2022 14:29 EKONOMİ
Dünyadaki herkes para kaybedecek! Tarih verildi: Resesyon kaosu başlıyor!

Haber7

Koronavirüs salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı artan emtia ve enerji fiyatları tüm dünyaya yayılan bir küresel enflasyona neden oldu. Yüksek enflasyonlar karşı ilk olarak faiz silahını çeken merkez bankaları ise, aşırı faiz artışları ve şahin söylemlere giderek, sıkı para politikası ile harcamaları kısarak enflasyonu frenlemeye çalıştı. 

Ancak özellikle enerji fiyatlarındaki durdurulamaz artış merkez bankalarının yüksek faiz politikalarını dinlemedi.

Bunun bir sonucu olarak ABD ve Avrupa gibi büyük ekonomiler, 40 yılı aşkın süre sonra yüksek enflasyon ve yüksek faizle aynı anda baş başa kaldı. Sadece kendilerini değil aynı zamanda dünyanın bir çok ülkesini de ekonomik olarak etkileyen bu ülkeler, şimdi ise sancılı bir resesyon riski ile karşı karşıya kaldılar.

SON KURŞUN MU OLACAK? FED'DEN YENİ FAİZ ARTIŞI BEKLENİYOR

Tüm dünya ekonomilerinin merakla beklediği ve geçtiğimiz hafta açıklana ABD Eylül ayı TÜFE oranı beklenenden yüksek geldi. Fed'den gelen mesajlara baktığımız ise, kurum halen enflasyona çareyi faizde arıyor. Kısacası Fed, kasım toplantısında 75 baz puan daha bir faiz artışına gidecek.

Fed, BM ve Dünya Bankası gibi kurumların yanı sıra iş dünyayı ve akademisyenlerinde uyarılarına kulağını tıkamış durumda. Birçok ünlü isim ve kurumdan gelen faiz artışları resesyona neden olacak açıklamaları Fed'de bir etki yaratmadı. Şimdi ise bu adımların sonucu olarak ABD'nin kısa bir süre içerisinde resesyona girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

ANKETTE ÇARPICI SONUÇLAR

Wall Street Journal'ın anketine katılan ekonomistler, yüzde 63 ihtimalle ABD'nin önümüzdeki 12 ay içinde bir resesyona gireceğini ve işsizliğin önümüzdeki iki yılda büyüyeceğini öngördü. Ekonomistler ABD ekonomisinin 2023’ün ilk çeyreğinde yıllık yüzde 0,2, ikinci çeyreğinde yüzde 0,1 küçüleceğine kesin gözüyle bakıyor.

FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN?

Aynı ankete katılan uzmanlara göre Fed'in faiz indirimi için en yakın tarih ise 2023'ün son çeyreği ve 2024'ün başı...

HERKES PARA KAYBETMEYE HAZIR OLSUN!

Ekonomiyle ilgili çarpıcı bir raporda Allianz’dan geldi. Şirketin yayınladığı resesyon raporu özetle şöyle diyor; hanehalkı reel bazda 2008'de yaşanan finansal krizden sonra en büyük kaybını yaşayacak ve herkes servetinin onda birini kaybedecek.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR