İşverenin maaş zammı planı belli oldu: Tüm gözler özel sektörde

Memur, emekli ve asgari ücretlinin maaş zamlarının belli olmasıyla beraber şimdi tüm gözler özel sektörde çalışanların alacağı maaş zamlarına çevrildi. Uzmanlar, çalışanların asgari ücret zammını gösterge kabul ettiğine dikkat çekerken; Brother & Partners tarafından yapılan araştırma ise işverenlerin 2023 maaş zammı planlarına ilişkin ilk ipucunu verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 05.01.2023 10:32 GÜNCELLEME 05.01.2023 13:31 EKONOMİ
İşverenin maaş zammı planı belli oldu: Tüm gözler özel sektörde

Asgari ücret zammı yüzde 54,6 ile 8506 TL'ye yükseltilirken, memur ve emeklinin zam oranı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yüzde 30'ya yükseltildi.(Ocak-Temmuz 6 aylık)

Yeni yıla girilmesi ile beraber milyonlarca çalışanın yeni maaşlarını belli olurken; şimdi ise herkes özel sektördeki maaş zamlarının ne kadar olacağını merak ediyor.

Özel sektörde beklenen zam oranlarıyla ilgili Sosyal Güvenlik Uzmanı ve AK Parti MKYK üyesi Doç. Dr. Resul Kurt ve Haber7 yazarı Yeminli Mali Müşavir İsmail Vefa AK Haber7'ye açıklamalarda bulunurken; Kurumsal danışmanlık hizmeti veren Brother & Partners de dikkat çeken bir araştırmayı paylaştı.

ÇALIŞANIN BEKLENTİSİ ASGARİ ÜCRET ZAMMI KADAR

Sosyal Güvenlik Uzmanı ve AK Parti MKYK üyesi Doç. Dr. Resul Kurt, ücretler arasında makasın kapandığına çekti. Kurt, "Kalite ve nitelik itibariyle yetkin konumda olan çalışanlar haliyle asgari ücret ile arasında fark kapatacak bir beklenti içerisinde. Eğer Asgari ücretle yapılan artış işletmeler üzerindeki dengeleri bozuyorsa, ücret aralıklarını belli bir skalaya getiriyorsa ücret artışları da buna göre olmak durumunda. Bu artışlar her işletmenin niteliklerine aynı zamanda da  çalışanın vasıflarına ve kalifikasyonuna göre belirlenir. Herkese aynı zam herkesi aynı ücretin verilme imkanı yok ama beklentiler asgari ücretteki gibi %54’'lük artışın aynı şekilde ücretlere yansıtılması yönünde." dedi.


"ÜCRETLERİN FARKLILAŞMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Konuyla ilgili Haber7 yazarı İsmail Vefa Ak ise, "Türkiye'de kalifiye personel sorununa dikkat çekerek "işveren kalifiye personeli elinde tutmak zorunda. Nitelikli çalışanlar firmalarına farklı katma değerler sağlar. Bu çalışanların ücretlerinin asgari ücretten farklılaşması çok önemli. Asgari ücret, basit ve nitelik gerektirmeyen işler için bir başlangıç ücretidir. Yıllarını öğrenimine vermiş, belli bir beşeri sermayeye ulaşmış kalifiye çalışanlara 8500 TL olan asgari ücreti ya da 10 -11 bin gibi ücreti veremeyiz. Asgari ücret ne oranda arttıysa, kalifiye çalışanların maaşları en az o oranda zamlanmalı. Aksi takdirde iş veren için bu nitelikli iş gücünü elinde tutmanın bir yolu olmuyor." dedi.

İŞVERENLER YÜZDE 50 ZAM PLANLIYOR

 

Kurumsal danışmanlık hizmeti veren Brother & Partners ise işverenler üzerinden gerçekleştirdiği araştırmayı Haber7 ile paylaştı.

ORTA VE BÜYÜK ÖLÇEKLİ ŞİRKETLER KATILDI

Araştırmaya toplamda 24 farklı sektörden 93 şirket katılım sağladı. Araştırmaya büyük bir kısmı 1000 ve üzeri çalışanı olan şirketlerin katılmış olması ise dikkat çeken diğer bir nokta. 

Araştırma sonuçlarına göre; 2023 yılı ücret artışı için katılımcı şirketlerin büyük bir kısmının (%.31), çalışan ücretlerine %50 artış, %20 sinin ise %55 zam vermeyi planlıyor.


Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR