Güney Kore'den Türkiye'ye 40 trilyon wonluk teklif! Kuzeyi işaret ettiler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile görüşen Kore Elektrik Enerjisi Kurumu (KEPCO) CEO'su Seung-il Jeong, Türkiye'nin kuzeyinde açıklanmayan bir sahada dört adet APR-1400 reaktörü inşa etmek için ön teklif sundu.

ABONE OL
GİRİŞ 01.02.2023 11:11 GÜNCELLEME 01.02.2023 11:11 EKONOMİ
Güney Kore'den Türkiye'ye 40 trilyon wonluk teklif! Kuzeyi işaret ettiler

Kore Elektrik Enerjisi Kurumu (KEPCO), ülkenin kuzeyinde açıklanmayan bir sahada dört adet APR-1400 reaktörünün inşası için Türkiye'ye bir ön teklif sundu. KEPCO CEO'su Seung-il Jeong teklifi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e 30 Ocak'ta KEPCO'nun nükleer santral projesine katılma planlarının konuşulduğu toplantıda iletti.

TÜRKİYE'NİN KUZEYİ İŞARET EDİLDİ

İki taraf, yaklaşık 40 trilyon won (32.55 milyar dolar) değerinde olacağı tahmin edilen proje hakkında görüşmelerde bulunuyordu ve Türk hükümeti geçen yıl Aralık ayında KEPCO'dan bir teklif sunmasını istedi.

KEPCO'dan yapılan açıklamada, "Teklifin ana içeriği, KEPCO'nun ve Kore'nin mükemmel nükleer santral inşa etme yeteneklerinin tanıtılması, Türkiye nükleer santralinin iş yapısı, inşaat süresi ve yerelleştirmeyi içeriyor. KEPCO'nun bir ön teklif sunmasıyla, Türkiye'ye yeni nükleer santrallerin ihracatı için tam teşekküllü tartışmalar başladı ve KEPCO, en uygun iş tanıtım planını elde etmesi beklenen Türkiye ile ortak bir proje fizibilite çalışması yapmayı planlıyor." denildi.

Öte yandan Aralık 2009'da duyurulan 20 milyar dolarlık bir anlaşma kapsamında, KEPCO liderliğindeki bir konsorsiyum tarafından BAE'deki Barakah'ta Kore tasarımı dört APR1400 reaktörü inşa edilmeye başlanmıştı. Barakah 1 için ilk beton Temmuz 2012'de, 2-4 üniteleri için ise sırasıyla Nisan 2013, Eylül 2014 ve Temmuz 2015'te dökülmüştü. Bu birimlerin ilk üçü sırasıyla Ağustos 2020, Eylül 2021 ve Ekim 2022'de şebekeye bağlandı.

Ayrıca konu bağlamında şirket, "Şu anda Batı'da yapım aşamasında olan en yeni nükleer santraller arasında, verilen bütçe ve zamanlamayı karşılayarak müşteri güvenini kazanan tek işletmeci KEPCO'dur" dedi.

İKİ SAHA ÖNERİLDİ

Türkiye'nin nükleer programı, yaklaşık 2006 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başarıyla başlatıldı. 2010 tarihli bir hükümetler arası anlaşma kapsamında, şu anda Rusya tarafından Türkiye'nin Akdeniz kıyısındaki Akkuyu'da dört adet VVER-1200 reaktörü inşa ediliyor. Nükleer gelişme için iki saha daha önerildi: Türkiye'nin Karadeniz kıyısında merkezi olan Sinop ve Türkiye'nin Avrupa kısmında Karadeniz kıyısında bulunan İğneada.

Önerilen iki saha için çeşitli planlar tartışıldı. Framatome ve Mitsubishi Heavy Industries'in ortak girişimine ait dört Atmea1 ünitesi Sinop için görüşüldü ve Japonya ile "bir nükleer enerji santrali inşa etmek için münhasır müzakere hakları" veren hükümetler arası bir anlaşma imzalandı. İğneada için Westinghouse ve Çin'in Devlet Nükleer Enerji Teknolojisi Kurumu (SNPTC) ile AP1000'ler ve SNPTC'nin bunları, yani CAP1400'ü geliştirmesi hakkında görüşmeler yapıldı.

KAYNAK : Star Gazetesi
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR