Tüketiciyi aldatan reklamlara ceza yağdı
Bugün Dünya Tüketiciler günü. Ticaret Bakanlığı, tüketici haklarını korumak için çeşitli faaliyetler yürütüyor. Bu amaçla yanıltıcı reklamlarla ilgili dosyalar için 1.303 durdurma, 405 idari para cezası verildi.
ABONE OLTüketiciyi yanıltan ve ekonomiye zarar veren uygulamaları gözetmek için denetleyen, yargılayan ve sonuçlarını değerlendiren mekanizmeler yürürlüğe girdi.
Reklam Kurulu, tüketiciyi yanıltan reklamlara yönelik geçen yıl 21 bin 199 dosyayı karara bağladı ve aykırı bulunan dosyalar için 1.303 durdurma, 405 idari para cezası verdi.
TÜKETİCİLERİ ALDATICI VE YANILTICI REKLAMLAR CEZALANDIRILDI
Reklam Kurulu, tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı reklamlara yönelik incelemeleri sonucu geçen yıl 1303 dosya için durdurma, 405 dosya için idari para cezası kararı alırken bu kapsamda 42 milyon 329 bin 745 lira idari para cezası kesildi.
15 MART "DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜ"
Ticaret Bakanlığı'na göre, her yıl dünyada ve Türkiye'de tüketicinin korunmasına yönelik politikalara dikkati çekmek amacıyla 15 Mart "Dünya Tüketiciler Günü" olarak kutlanıyor.
Anayasa'da yer alan "Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder." hükmü çerçevesinde ilgili kurum ve kuruluşlar çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve uygulama yönetmelikleri yürürlüğe girdi.
"TÜKETİCİ ÖDÜLLERİ"
Tüketicinin korunması, bilinçlendirilmesi ve yasal haklarını kullanması konusunda özendirilmesi, tüketici talep ve tercihlerini dikkate alan firmaların ve tüketicinin korunması ile ilgili bilimsel çalışmaların teşviki amacıyla "Tüketici Ödülleri" veriliyor.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE ELEKTRONİK ORTAMDA BAŞVURU İMKANI
Yerine getirdiği hizmetler nedeniyle tüketici haklarının korunması konusunda lokomotif görevi üstlenen tüketici hakem heyetleri, kuruldukları tarihten bugüne yaklaşık 16 milyon başvuruyu karara bağlayarak ülkenin yargı teşkilatının üzerindeki iş yükünü önemli ölçüde azalttı.
Halen 81'i il merkezlerinde ve 130'u yetkilendirilen ilçelerde olmak üzere 211 tüketici hakem heyeti, yetki çevreleri tüm yurdu kapsayacak şekilde vatandaşlara hizmet veriyor.
TÜKETİCİ BİLGİ SİSTEMİ
Tüketicilerin, e-Devlet Kapısı üzerinden ulaşacakları Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) vasıtasıyla hakem heyetlerine doğrudan başvuru yapma imkanı da bulunuyor.
Bu kapsamda tüketici hakem heyetlerine 2022 yılında yapılan başvuruların yaklaşık yüzde 62'si e-Devlet üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirildi. Tüketici hakem heyetleri tarafından 2022 yılında karara bağlanan 601 bin 961 başvurunun yüzde 50'si tüketicilerin lehine neticelendi.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ
Bu yıl için il veya ilçe tüketici hakem heyetleri, 66 bin liranın altındaki uyuşmazlıklarda görev yapıyor.
REKLAMLARIN TÜKETİCİLERİ YANILTMASI ÖNLENMEYE ÇALIŞILIYOR
Tüketicilerin yanıltılmasının, bilgi ve tecrübe eksikliğinin istismar edilmesinin önlenmesi ve böylece tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması açısından ticari reklamların denetimi de önem taşıyor. Bu denetim görevini, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile kurulan ve Bakanlığın Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu yerine getiriyor.
Mevcut düzenlemelere göre reklamların tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, genel ahlaka aykırı, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri istismar edici olmaması gerekiyor.
1.303'ÜNE DURDURMA, 405'İNE İDARİ PARA CEZASI
Reklam Kurulunca geçen yıl 21 bin 199 dosya karara bağlandı. Kurul, gündeminde görüşülen 1957 dosyadan 1708'ini mevzuata aykırı buldu. Bunlardan 1.303'üne durdurma cezası, 405'ine idari para ve durdurma cezaları verildi.
Kurul, tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı reklamlara 42 milyon 329 bin 745 lira idari para cezası uyguladı. İdari para cezalarında ilk sırayı 13 milyon 317 bin 268 lira ile sağlık sektörü aldı. Söz konusu sektörü sırasıyla 10 milyon 463 bin 26 lira ile gıda ve 8 milyon 613 bin 279 lira ile diğer sektörler takip etti.
KORSAN YETKİLİ SERVİS MAĞDURİYETİ
Korsan yetkili servis mağduriyetinin önlenmesi amaçlanıyor
SATIŞ SONRASI HİZMETLER
Bakanlık bünyesinde satış sonrası hizmetlere ilişkin faaliyetler de yürütülüyor.
Yetkili olmadığı halde "yetkili servis" gibi tanıtım yapan ve hizmet sağlayan korsan servislerin yarattığı mağduriyetin önlenmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda, tüketicilerin yetkili servis istasyonlarına ilişkin bilgilere doğru ve kolay şekilde ulaşması için hazırlanan "Servis Bilgi Sistemi", firmalar ve tüketiciler tarafından kullanılıyor.
Sistemde, geçen yıl sonu itibarıyla 2 bin 767 firmanın 47 bin 447 yetkili servis istasyonu bilgisi yer alıyor. Sistemden bugüne kadar yaklaşık 1 milyona yakın tüketici faydalandı.
YENİLENMİŞ ÜRÜNLERİN SATIŞINA İLİŞKİN YASAL ALTYAPI
Ayrıca, yenilenmiş ürünlerin satışına ilişkin yasal altyapıyı oluşturmak ve kullanılmış cep telefonları ve tabletlerin yenilenerek tekrar satışa sunulması faaliyetlerini düzenlemek amacıyla yayımlanan "Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik" çerçevesinde yetki verilen yenileme merkezi sayısı da 21'e ulaştı.