Karpuz kabak tadı verdi, kavun kıymetlendi

Birim alanda iki katı ürün almak amacıyla yetiştirilen kabak aşılı karpuzların, lezzeti ve görüntüsü nedeniyle tüketiciler tarafından tercih edilmemesi kavunu kıymetlendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 11.07.2008 12:02 GÜNCELLEME 25.08.2020 15:39 EKONOMİ
Karpuz kabak tadı verdi, kavun kıymetlendi

Bu yıl yaklaşık 150 bin dönüm alanda karpuz ekimi yapılan Çukurova'da çoğu üreticinin ''kabak aşılama'' yöntemine başvurması, tarla ürünü karpuzun piyasaya çıkmasına rağmen, ''kabak'' imajı nedeniyle yeterli talebi görmedi.

 

 

 

 

Çoğu üreticinin zarar ettiği örtü altı ürününü tarlada 5 YKr'ye dahi satamamasına karşın, tüketicilerin tercihini kavundan yana kullanması ise kavun fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

 

 

Adana'da Yüreğir, Ceyhan, Yumurtalık, Karataş ilçelerinde örtü altı ve tarla olmak üzere yaklaşık 100 bin ton üretiminin yapıldığı kavunda hasat devam ederken, geçen yıl halde 14 YKr civarında seyreden kilo fiyatı ise bu yıl 40 YKr'ye kadar ulaştı.

 

 

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, bu yıl dönümüne yaklaşık 750 YTL masraf eden karpuz üreticilerinin ürünlerini 50-100 YTL'ye dahi satamadığını söyledi.

 

 

Bugüne kadar piyasada bulunan örtü altı karpuza talep olmamasında ürünlerin ''kabak'' çıkmasının ve lezzetinin bilinen ''Adana karpuzu''ndan uzak olmasının etkili olduğunu belirten Tezcan, ''Kabaktan aşılama karpuz örtü altında yetişir. Şimdi örtü altı üretim kalmadı ancak, imaj zedelenmesi nedeniyle satışlar çok fazla değil. Bu da kavun üreticisine yaradı. Geçen yıl hal çıkış fiyatı 14 YKr olan kavun, bu yıl 40 YKr'den alıcı buluyor'' dedi.

 

 

KARPUZUN İYİSİ NASIL ANLAŞILIR?

 

 

Piyasaya çıkmaya başlayan tarla ürünü karpuzların gönül rahatlığı ile tüketilebileceğini belirten Tezcan, bu yıl yaşanan olaylardan ders alan üreticilerin ise önümüzdeki yıl kabak aşılama yöntemine daha temkinli yaklaşmasını beklediklerini bildirdi.

 

 

İyi karpuzun, kolayca anlaşılabileceğini vurgulayan Tezcan, ''eğer tırnağınızla dokunduğunuz bir karpuzun kabuğu kolayca çıkıyorsa o karpuz iyidir. Bunun yanı sıra dış görünüşü mat, içi parlak kırmızı, çekirdeği de koyu kahverengi olan karpuz iyidir'' diye konuştu.

 

 

(AA)