Türkiye'den çip üretimi için TÜYAR hamlesi
Türkiye’de çip üretimi amacıyla TÜYAR şirketi kuruldu. TÜYAR şirketinin kurulduğu bilgisini, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir paylaştı.
ABONE OLCumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Elazığ’a geldi. Burada çeşitli açıklamalarda bulunan Demir, çip üretimi amacıyla savunma sanayii bünyesinde TÜYAR isminde bir şirketin kurulduğunu açıkladı.
Demir tarafından yapılan açıklamada, “Çiple ilgili TÜYAR diye bir şirket kurduk ve şirketin ana sorumluluğu Türkiye’deki çip politikasını öncelemek, onunla ilgili çeşitli iş birliği ve yatırımları hayata geçirmek. Çip kılıflama diye ilk adımı TÜYAR şirketimizle beraber burada (Elazığ) atacağız inşallah.” dedi.
“DUVAR ARKASI RADAR TEKNOLOJİSİ GELİŞEREK DEVAM EDİYOR”
İsmail Demir, şöyle devam etti:
“Yönetim kurulu başkanlığını yaptığım STM şirketimizin çeşitli ürünleri var. Bunlardan biri Duvar Arkası Radar (DAR) dediğimiz ürün. Uzun zaman önce bu teröre karşı yapılan mücadelede kullanılan, duvar arkasını görüntüleyen, oradaki canlı varlığını tespit eden bir sistemdi.
Bir zaman sonra çok ihtiyaç olmadığı için bir kenara bırakılmıştı. Deprem sırasında elimizde bulunan ürünleri deprem bölgesine gönderdiğimizde ürünün ne kadar etkili olduğunu gördük. 30’a yakın vatandaşımızın enkazdan çıkartılmasında ve tespitinde etkili oldu.
Bu şu anda savunma sanayi teknolojilerinin, afetle ilgili teknolojilerde kullanılacak ürünler oluşturması açısından önemini gösterdi ve onlarca yeni ürünün hem Türkiye’de hem dünyada kullanılmasının önünü açtı. Bu ürünümüzün Elazığ’da üretilmesiyle ilgili STM şirketimizi harekete geçirmiş olacağız. Bu da ikinci ürünümüz olacak.”
“BÖLGEDEKİ İNSAN GÜCÜNÜN KULLANILMASINDAN TAVİZ OLMAYACAK”
Demir, ülkenin köklü üniversitelerinden biri olan Fırat Üniversitesi ile işbirliği halinde kentte bir yazılım evi kampüsü oluşturulmasıyla ilgili çalışma başlatacaklarını belirtti.
“HAVELSAN ve STM’nin önderliğini yaptığı, siber güvenlik ve çeşitli simülasyon yazılımlar gibi çok geniş bir alanı kapsayan yazılımlar var.” diyen Demir, bu şirketlerin harekete geçireceği ve hedef göstereceği ürünlerle ilgili bir yazılım evi kampüsü oluşturup, burada gençleri yazılıma birebir angaje edeceklerini belirtti.