İş dünyasından Fitch açıklaması: Türkiye'nin hak etiğinin çok gerisinde
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkardı. Karar sonrası iş dünyasından da karara ilişkin değerlendirmeler geldi.
ABONE OLİstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu 12 yıl sonra yeniden 'B+'ya yükselttiğini hatırlatan Avdagiç, şunları paylaştı:
“Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu 12 yıl sonra yeniden 'B+'ya yükseltmesi, Türkiye’nin yeni dış yatırım çekmesine bir kademe daha olumlu etki yapacaktır. Hepimizin en öncelikli hedefi, enflasyonu kalıcı şekilde düşürmek. Ortak sorumluluk içinde bunu 'en kısa zamanda' başarabiliyor olmamız lazım. Bu süreçte kredi notu artışları ve not görünümü revizyonları da -Türkiye'nin hak ettiğinin hâlâ çok gerisinde olsa da- bu mücadeleye katkı verecektir. Fitch’i diğerleri takip edecektir, etmelidir.”
ASKON BAŞKANI AYDIN: GÜVEN EKONOMİSİN BİR TEZAHÜRÜ
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmasını sıkılaştırma politikası ve güven ekonomisinin bir tezahürü olduğunu belirtti.
ASKON Genel Başkanı Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti:
Ekonomi güvenli limanları sevdiği gibi dalgalı olmayan düz bir limanda seyir almayı da sever. Türkiye 2023 Haziran ayından bu yana ekonomideki rota değişikliği ile birlikte mali sıkılaştırmayı temel alarak açıkça mesajlarını vermiş, bu yönde atılan adımlar ve kararlı bir duruş sağlanması da güven ekonomisini doğurmuştur.
OVP hedefleriyle uyuşan politikaların sürdürülür olması ve ekonomi politikalarına ilişkin, tasarruf, sıkılaştırma ve beraberinde kontrollü büyüme hedefi iç ve dış piyasalarda güven ortamını sağlamıştır. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in kredi notunu artırmasını ve görünümü pozitife çıkarmasını bu adımlara bağlayabiliriz.
Bu çerçevede belirlenen hedefler doğrultusunda taviz vermeden, sapmalara uğramadan yürütülecek ekonomi politikaları 2-3 yıl içerisinde gaye edilen sonuçları doğuracak ve arzu edilen düzlüğe hem enflasyon olsun hem de faizler noktasında olsun gelinecektir.