Merkez Bankası faiz artırımı devam edecek mi? TCMB nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz ay politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 50’ye çıkarmıştı. Merkez Bankasının bu ay alacağı karar piyasaları yakından ilgilendiriyor. Peki TCMB faiz kararı ne zaman açıklanacak? Nisanda faiz artırımı devam edecek mi?
ABONE OLTürkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararı toplantı tarihleri belli oldu. Yılın 4. Merkez Bankası faiz kararı toplantısı için araştırma başladı. Peki 2024 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak?
MERKEZ BANKASI NİSAN AYI TOPLANTISI NE ZAMAN?
Merkez Bankası faiz kararı toplantısı, 25 Nisan 2024 tarihinde yapılacak ve karar sonucu saat 14.00'te açıklanacak.
MERKEZ BANKASINDAN ÖNEMLİ FAİZ KARARI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranını yıllık yüzde 43’25’ten yüzde 50,75, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 44,25’ten yüzde 51,75’e çıkardı.
Resmi Gazete’nin TCMB tebliğinde yer alan, "Bankamızca, vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 50,75, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 51,75 olarak tespit edilmiştir. Belirlenen bu oranlar yayımı tarihinde yürürlüğe girer" denildi. TCMB tarafından en son 23 Aralık 2023 tarihinde belirlenen oranlara göre; reeskont işlemlerinde uygulanan iskonto oranı yüzde 43,25, avans işlemlerinde uygulanan faiz oranı yüzde 44,25 seviyesindeydi. Reeskont; iskonto edilmiş, diğer bir deyişle bir bedel karşılığı el değiştirmiş (iskonto) olan kıymetlerin, bir bedel karşılığında yeniden el değiştirmesini (reiskonto) ifade ediyor.
MART AYI FAİZ KARARI NE OLMUŞTU?
Türkiye Cumhuriyet MerkezBankası (TCMB), faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 45’ten yüzde 50 düzeyine yükseltilmesine karar verdi. Kurul ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla artı veya eksi 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verdi.
Karar metninde Şubat ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin, hizmet enflasyonu öncülüğünde, öngörülenden yüksek gerçekleştiği belirtilerek, “Tüketim malı ve altın ithalatı yavaşlayarak cari dengedeki iyileşmeye katkı verirken, yakın döneme ilişkin diğer göstergeler yurt içi talepte dirençli seyrin sürdüğüne işaret etmektedir. Hizmet enflasyonundaki katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip etmektedir.
NİSANDA FAİZ ARTIŞI DEVAM EDECEK Mİ?
JPMorgan, enflasyonun beklentileri aşmasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Nisan'da 500 baz puanlık faiz artışı yapmasını bekliyor.
JPMorgan, enflasyonun Şubat'ta beklentileri aşmasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Nisan'da politika faizini 500 baz puan daha artırarak yüzde 50'ye çıkaracağını tahmin etti.
JPMorgan, daha önce TCMB'nin politika faizini yüzde 45'e yükselttiği faiz artışıyla faiz artışı döngüsünü sonlandıracağını öngörüyordu.
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Şubat'ta yıllık olarak yüzde 67,07 artarak, yüzde 66'lık beklentiyi aştı. TÜFE Şubat'ta aylık bazda ise yüzde 4,53 arttı. Aylık enflasyon için beklenti ise yüzde 3,8 olmuştu.
JPMorgan yayımladığı araştırma notunda, "Manşet enflasyon, Şubat ayında aylık yüzde 4,5 ile bizim beklentimiz olan yüzde 4,2'nin ve piyasa beklentisi olan yüzde 3,8'in çok üzerinde gerçekleşti" dedi.
JPMorgan, yıl sonu politika faizi tahminini yüzde 45'te tuttu fakat TCMB'nin Kasım ve Aralık aylarında faizi indirebileceğini belirtti.