Vergiden kaçmak için bunu da yaptılar: Kahvenin fişini ‘gübre’ diye yazdılar!
İşletmelerin KDV’den kaçmak için uyguladığı yöntemlere bir yenisi daha eklendi. Muğla’da bir restoran, kahve alan müşterisi için oluşturduğu fişi, gübre satın alınmış gibi yansıttı.
ABONE OL-
HABER7
Düşük KDV’ye tabi ürünler üzerinden fiş keserek vergiden kaçma eğilimine giren işletmelerle ilgili Maliye Bakanlığı tedbirlerini artırırken, yurdun dört bir yanından benzer şikayetler geliyor. KDV oranını olması gerekenden düşük uygulayan işletmelere ilginç bir örnek daha eklendi.
Muğla’nın Seydikemer ilçesinde hizmet veren bir restoranın, alışveriş yapan müşterilerinin satın aldığı ürünü “gübre” diye yansıtarak fiş kestiği belirtildi.
Alaçat Mahallesi, Kaş Yolu’nda faaliyet gösteren kestiği fişte, 120 TL tutarındaki kahveyi, sıfır vergi uygulanan gübre şeklinde kayıt altına aldığı iddia edildi.
Yayınlanan fiş görüntüsünde, 120 TL'lik "gübre" alışverişinin vergi oranının %0 olarak yansıtıldığı görüldü.
ÖZÜR DİLEDİ
Gazeteci Hakan Demir, paylaştığı görüntü üzerine işletmenin sahibi olduğu iddia edilen Bayram Önder Akdenizli’nin kendisini arayarak özür dilediğini aktardı.
Demir, Akdenizli'nin kendisini arayarak "pos cihazının arızalı olduğunu, personelin de yine kendilerine ait olan yandaki gübre dükkanının cihazını kullandığını, bunun yanlış olduğunu, bilgisi olsa izin vermeyeceğini" söylediğini belitti. Söz konusu firmanın bölgenin vergi rekortmenleri listesinde olduğunu öne süren işletmeci Akdenizli'nin, "işletme sahibi ünvanıyla" kendisinden özür dilediğini söyledi.
PERSONEL ŞİRKETİNE ‘TEZEK İÇTİK’ Mİ DİYECEK?
27 Nisan tarihli fişle ilgili şikayetini sosyal medyadan bildiren Gazeteci Muhammed Yasir Yaman, “Düşünsenize Kahve içiyorsunuz. İşletme sahibi vergiden kaçmak için içilen kahveyi gübre olarak gösteriyor. Adam eğer iş gezisindeyse yeme içme gibi harcamalarını mutlaka fişle fatura ile belgelendirilmesi gerekir. Ne diyecek şirketine 2 fincan tezek mi içtik diyecek?” ifadelerini kullandı.
___________
DEVLETE ZARARI 50 MİLYAR
İşletmelerin düşük Katma Değer Vergisi’ne sahip ürünler üzerinden fiş keserek vergiden kaçma yoluna gitmesinin devlete maliyetinin 50 milyar TL olduğu ifade edilmişti.