Türkiye, İsrail ile olan tüm ticaretini durdurdu

Ticaret Bakanlığı, İsrail ile tüm ticaretin durdurulduğunu açıkladı. Açıklamada "Devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri durdurulmuştur." ifadeleri kullanıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 02.05.2024 23:16 GÜNCELLEME 03.05.2024 09:36 EKONOMİ
Türkiye, İsrail ile olan tüm ticaretini durdurdu

Ticaret Bakanlığı, İsrail ile ticaretin durdurulduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada "İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur. İsrail Hükümeti Gazze’ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır." ifadeleri kullanıldı.

Ticaret Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Bilindiği gibi, İsrail’in Filistin’e yönelik uluslararası hukuk ve insan haklarına aykırı saldırıları neticesinde bugüne kadar 15 bini çocuk, 35 binden fazla Filistinli sivil hayatını kaybetmiş, yaklaşık 78 bin Filistin vatandaşı ise yaralanmıştır.

"TÜRKİYE DİPLOMASİNİN TÜM ARAÇLARINI KULLANMIŞTIR"

Türkiye 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, kalıcı ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için en üst düzeyde girişimlerde bulunmuş, diplomasinin tüm araçlarını kullanmıştır.

"ÜLKEMİZ BU ZOR GÜNLERİNDE FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZİN YANINDA OLMUŞTUR"

Ülkemiz ilk günden bu yana Gazze halkının yardımına koşmuş, başta gıda, sağlık ve tıbbi yardım malzemeleri olmak üzere gemiler ve uçaklarla on binlerce ton insani yardımı bölgeye ulaştırmış, binlerce hastayı tahliye ederek bu zor günlerinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmuştur.

 "TÜRKİYE 54 ÜRÜN GRUBUNUN İSRAİL’E İHRACATINI KISITLAMIŞTIR"

Bununla birlikte, İsrail’in sebep olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkım devam etmiş, İsrail Hükümeti uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bırakmış ve insani yardımları engellemiştir. Türkiye bunun üzerine 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatını kısıtlamıştır.

KISITLAMA İSRAİL GAZZE’DE DERHAL ATEŞKES İLAN EDENE KADAR YÜRÜRLÜKTE KALACAKTIR"

Alınan bu kararda, İsrail Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail Hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin’deki insani trajedinin kötüleştiği müşahede edilmektedir.

"İHRACAT VE İTHALAT İŞLEMLERİ TÜM ÜRÜNLERİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE DURDURULMUŞTUR"

Bu itibarla, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur.

İsrail Hükümeti Gazze’ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır.

"BAKANLIĞIMIZ İLE FİLİSTİN EKONOMİ BAKANLIĞI ARASINDA GEREKLİ ÇALIŞMALAR KOORDİNE EDİLİYOR"

Öte yandan, işgal altında yaşamak zorunda kalan Filistinli kardeşlerimizin bu kısıtlamalardan etkilenmemesi için Ticaret Bakanlığımız ile Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı arasında gerekli çalışmalar koordine edilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti devleti bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Filistinli kardeşlerimizin haklı davasını desteklemeye devam edecektir."

 

İSRAİL KARAR SONRASI ÇILGINA DÖNDÜ: TEL AVIV'DEN AÇIKLAMA

Türkiye'nin İsrail'le tüm ticareti durdurmasına tepki gösteren İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Erdoğan'ın Türkiye limanlarını İsrail'le ihracat ve ithalata kapatarak anlaşmaları çiğnediğini söyledi.

ERDOĞAN'A 'DİKTATÖR' DEDİ

Türkiye hükümeti, Gazze'ye yönelik saldırılarını kınamasına rağmen İsrail ile ticareti kesmediğinin ortaya çıkması üzerine 9 Nisan'da bu ülke ile dış ticarete kısıtlama kararı almıştı.

X'teki paylaşımında Erdoğan için "diktatör" ifadesini kullanan Katz, "İsrail'in ithalat ve ihracatına yönelik limanları bloke ederek anlaşmaları çiğniyor. Ancak Türk halkının ve iş adamlarının çıkarlarını hiçe sayan, uluslararası ticaret anlaşmalarını hiçe sayan bir diktatör böyle davranır" dedi.

"BİZ KAZANIRIZ, ONLAR KAYBEDER"

"Biz kazanırız, onlar kaybeder" diyen Katz, "Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürüne, Türkiye ile ticarette yerel üretime ve diğer ülkelerden ithalata odaklanan alternatifler yaratılması için hükümetin ilgili tüm taraflarıyla derhal temasa geçmesi talimatını verdim.İsrail güçlü ve cesur bir ekonomi ile ortaya çıkacaktır." şeklinde yazdı. 

"O İŞ BİTTİ!"

Erdoğan, son olarak 24 Nisan'da “İsrail ile yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti” açıklaması yapmıştı.

"ERDOĞAN, OSMANLI İMPARATORLUĞU'NU YENİDEN KURMAYI HAYAL EDİYOR"

Katz daha önce yaptığı paylaşımda "Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu'nu yeniden kurmayı hayal ediyor. Müslüman Kardeşler'in adamı Erdogan İsrail'i çökertmeyi, Kudüs'ü fethetmeyi ve Müslüman dünyasına liderlik etmeyi hayal ediyor. Erdoğan, sen Diriliş Dizisi ve Kuruluş Dizisi dizilerini izlemeye devam et ve hayal kurmaya devam et." ifadelerini kullanmıştı. 

"İSRAİL HÜKÜMETİNİN RUH HALİNİN GÖSTERHESİDİR"

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Katz'ın Erdoğan'ı eleştiren sözlerini "ciddiyetsiz ve seviyesiz" olarak nitelendirerek, "Gerçekleri tüm çıplaklığıyla dile getiren Sayın Cumhurbaşkanımızın hedef alınması, İsrail hükümetinin ruh halinin göstergesidir." denilmişti.

KAYNAK : Haber7
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR