Dünya Bankası ve Türkiye’den 1 milyar dolarlık anlaşma

Program ülkenin Ulusal Enerji Planı'nı destekleme hedefi doğrultusunda Türkiye’nin dağıtık güneş enerjisi piyasasının kurularak genişletilmesine ve bir batarya depolama programının pilot uygulamasının gerçekleştirilmesine yardımcı olacak.

ABONE OL
GİRİŞ 16.05.2024 16:24 GÜNCELLEME 16.05.2024 16:31 EKONOMİ
Dünya Bankası ve Türkiye’den 1 milyar dolarlık anlaşma

2022 itibariyle 9,5 GW olan güneş enerjisi kurulu gücü 2035 yılına kadar önemli ölçüde arttırarak 52,9 GW’a çıkartılmak isteniyor. Batarya depolama kapasitesi için belirlenen hedef ise 7,5 GW.

KAMU VE ÖZEL SEKTÖR KALKINMA BANKALARI TARAFINDAN UYGULANACAK

Kamuya ait Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) ve özel sektöre ait Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) paralel bir şekilde çalışarak Türkiye’nin dağıtık enerji piyasasını iki aşama halinde geliştirecek. İlk olarak, ticari ve sınai müşteriler için çatı üzeri ve zemine monte edilen güneş enerjisi sistemlerini geliştiren özel sektör yatırımcılarına doğrudan finansman sağlayacak. İkinci olarak, güneş enerjisi yatırımcılarına benzer krediler sağlamaları için yerel ticari bankaları veya kiralama  şirketlerini destekleyecekler. Program böylece dağıtık güneş enerjisinin kullanımının arttırılması için giderek daha fazla çeşitlenen bir finansman kaynakları piyasası geliştirecek.

“EN IDDIALI PROGRAMLARDAN BIRI”

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez program ile ilgili olarak şunları vurguladı:

“Türkiye son zamanlarda enerji dönüşümü ile ilgili olarak gelişmekte olan piyasa ekonomileri arasında görülen en iddialı programlardan birine imza attı. Dünya Bankası, 2035 yılına kadar yenilenebilir enerjiyi iki katına çıkarma yönündeki bu kararlılığı olumlu karşılamakta ve bugün imzaladığımız gibi projelerle enerji güvenliğini sağlama, tüketiciler için enerji maliyetlerini düşürme ve iklim değişikliğiyle mücadele çabalarında ülkeye eşlik etmekten mutluluk duyuyor.

Dünya Bankası finansmanı, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (IBRD) sağlanacak 600 milyon Euro (yaklaşık 657 milyon ABD$) bir kredi ve Temiz Teknoloji Fonu’ndan (CTF) sağlanacak 30 milyon ABD dolarlık bir kredinin yanında, Dünya Bankası’nın Enerji Sektörü Yönetim Yardım Programından (ESMAP) sağlanacak 3 milyon ABD doları tutarında bir hibe finansmanından oluşacak. Programın ayrıca 259 milyon ABD doları tutarında özel sermayeyi de harekete geçirmesi bekleniyor”

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR