Altın fiyatlarında 'hayal kırılığı'! Düşüş sürüyor

Dün yayımlanan Fed tutanakları Fed yetkilileri arasında hayal kırıklığı oluştururken altın fiyatlarında da düşüşe neden oldu. Gram altın, 2.444 Türk Lirası civarında seyretti. Çeyrek altın, 3.994 Türk Lirası seviyesinde el değiştirdi

ABONE OL
GİRİŞ 23.05.2024 09:19 GÜNCELLEME 23.05.2024 09:42 EKONOMİ
Altın fiyatlarında 'hayal kırılığı'! Düşüş sürüyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopterinin düşmesinin ardından hızla yükselen altın fiyatları normalleşmeye başladı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, son verilerin dezenflasyon sürecinin beklenenden daha uzun sürebileceğini gösterdiğini ve bazı banka yetkililerin gerekmesi halinde faiz oranlarını artırmaya açık olduğunu ortaya koydu. Fed tutanakları sonrası altın fiyatları düşüşe geçti. 

Ons altın, yüzde 0,35 düşüşle 2.370 dolar civarına geriledi.

Gram ve çeyrek fiyatları, hem ons altın hem de Dolar/TL'den etkilendi.

Gram altın, 2.444 Türk Lirası civarında seyretti. Çeyrek altın, 3.994 Türk Lirası seviyesinde el değiştirdi.



Piyasalar büyük ekonomilerdeki yetkililerinin enflasyonun yüksek seyrini koruması nedeniyle parasal gevşetmeye yönelik sabırlı bir tutum takındığı işaretlerini değerlendirirken geriledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 30 Nisan ve 1 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen para politikası toplantısının tutanakları dün yayımlandı.

Fed yetkilileri son enflasyon verilerinin hayal kırıklığı yarattığını kabul etseler de, toplantıda fiyat baskılarının yavaş da olsa azalacağını düşündüklerini belirttiler.

Tutanaklara göre katılımcılar, enflasyonun orta vadede yüzde 2 seviyesine dönmesini beklemeye devam ettiklerini belirtti. "Enflasyondaki düşüş muhtemelen beklenilenden daha uzun sürecek" ifadelerine de yer verildi.

Fed'in toplantı tutanaklarının beklenenden daha sıkılaştırma yanlısı olması, İngiltere'de beklentilerin altında gerileyen enflasyon verisi ve Yeni Zelanda merkez bankasının enflasyon sorunlarına ilişkin sert değerlendirmede bulunması, yatırımcıların bu yıl gerçekleşmesi beklenen küresel faiz indirimlerinin hızı ve ölçeğine ilişkin beklentilerini düşürmesine neden oldu.

Doları başlıca altı para birimine karşı ölçen dolar endeksi yüzde 0,02 düşüşle 104.88 seviyesine geriledi.

DOLARIN GÖZÜ MERKEZ BANKASI'NDA

Döviz kurları artan yabancı ilgisinin etkisiyle yatay seyrini sürdürdü.

Dolar/TL, bugün 32,20 bandında işlem gördü. Euro/TL ise 34,96 civarında alıcı buldu.

Gözler Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına çevrildi. Piyasalarda TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit tutması bekleniyor.

TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında vereceği mesajlar yakından yakip edilecek.

Nisan ayında dolar karşısında sınırlı kazanç elde eden Dolar/TL, mayıs ayında şu ana kadar yatay bir seyir izledi.

ENFLASYONDA ZİRVE NE ZAMAN?

Ekonomistler, mayıs ayında enflasyonun zirve yapmasını beklerken, politika faizinin bir süre daha mevcut seviyede kalacağı yönünde.

Enflasyonda zirve bu ay yüzde 75-76 seviyesinde bekleniyor. TCMB'nin yıl sonu güncel tahmini ise %38 seviyesinde. Bu kapsamda PPK'da güncel enflasyon ve para politikası mesajları yakından takip edilecek.

İç gündemde bugün mayıs ayı tüketici güven endeksi, haftalık BDDK ve TCMB verileri ile Hazine'nin iç piyasada gerçekleştireceği iki yıl vadeli euro cinsi tahvil ve kira sertifikası doğrudan satışı da bulunuyor.

REZERV ARTIŞI SÜRÜYOR

Öncü verilerden bankacıların yaptığı hesaplamalara göre TCMB'nin swap hariç net rezervi geçen hafta 9.5 milyar dolar arttı.

Swap hariç net rezerv geçen hafta eksi 14,1 milyar dolar hesaplandı. Böylece, yerel seçimlerden bu yana 51 milyar dolarlık rezerv birikimi sağlandı.

YABANCININ PAYI YÜKSELİYOR

Bankacıların hesaplamalarına göre yabancıların payı son dönemlerdeki girişlerle yüzde 5'e doğru yükseldi. Yılın ilk çeyreğinde bu oran yüzde 1,7 civarında seyretmişti. Bu alandaki rekor ise 10 yıl önce yaklaşık yüzde 28 seviyesindeydi.

GECELİK FAİZ ALT BANTTA

TCMB'nin rekor hızda rezerv birikimi ile TL, bir kez daha gecelik faizleri ve mevduatı aşağı başkıladı.

Dün itibarıyla gecelik faizler yüzde 47,2 seviyesinde oluştu ve sistemin likidite fazlası 520 milyar TL civarına genişledi.

Piyasalar PPK metninde, TL likidite ile ilgili verilebilecek mesajları ve önümüzdeki dönemde bu yönde atılabilecek yeni adımları izleyecekler.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR