Olumlu raporlar hızlandı! Dünya bankacılık devleri TL'ye oynuyor

Ekonomi programındaki başarıyla birlikte değer kazanan TL'ye dünya bankacılık devlerinin ilgisi artmaya başladı. Bank of America, cari dengede pozitif görünüm, sıkı parasal koşullar ve rezervlerdeki artışa dikkat çekti.

ABONE OL
GİRİŞ 24.05.2024 13:56 GÜNCELLEME 24.05.2024 13:56 EKONOMİ
Olumlu raporlar hızlandı! Dünya bankacılık devleri TL'ye oynuyor

Dünya bankacılık devleri Türk varlıklara yatırım yapıyor. Citi raporunda "TL cazip" derken, Bank of Amerika "getirisi en yüksek para" ilan etti. Merkez Bankası ise dün attığı adımla TL mevduatı daha cazip hale getirdi.

Haziran ayından bu yana ekonomide atılan adımlar Türk Lirası (TL) varlıkları cazip hale getirince dünya bankacılık devleri yönünü Türk varlıklarına yöneldi. Nisan sonunda dolara karşı TL önerisinde bulunan ABD bankacılık devi Citi ile daha önceki raporunda dolara yıl sonu için 38 lira fiyat biçen Amerikan bankacılık devi Bank of Amerika (BofA) hem Türk Lirası'nı tavsiye etti hem de TL için çağrı yaptı.

YÜZDE 9.4 REEL GETİRİ

Mikhail Liluashvili ve David Hauner'in de aralarında olduğu BofA analistlerinin hazırladığı raporda, yüksek carry getirisi, cari dengede mevsimsel pozitif görünüm, sıkı parasal koşullar ve rezervlerdeki artışa dikkat çekilerek Türk Lirası'nda uzun pozisyon tavsiyesinde bulunuldu. "TL forward işlemleri üzerinden uzun pozisyondayız" denilen raporda "gelişmekte olan piyasalarda TL'nin en yüksek carry-oynaklık oranına sahip olduğu, hatta bazı büyük piyasalara kıyasla da görece yüksek olduğu" belirtildi. Raporda "Doların sabit kalması halinde Türk Lirası 3 aylık yüzde 9.4'e kadar beklenen getiri sunuyor" denildi.

RÖNESANS ANI

Citi Research ise dünkü raporunda Türkiye'de politika normalleşmesinin yatırımcıların Türk varlıklarına olan ilgisini artırdığına dikkat çekerek, "Türk piyasaları rönesans anının eşiğinde" yorumunu yaptı. Dünya devlerinin pozitif raporları TL varlıkları cazip hale getirirken yabancı yatırımcının carry trade hamleleri de hızlanıyor. Dolarla borçlanıp TL varlıklara yatırım yapmak olan "carry-trade" işlemleri için Türkiye adres gösterilince sadece yabancının mayıs ayındaki tahvil alımı 5 milyar dolara yaklaştı.

MERKEZ MAYISI PAS GEÇTİ TL'YE DESTEK ADIMI ATTI

Merkez Bankası, nisan ayında olduğu gibi faizi beklentilere paralel yüzde 50'de sabit bıraktı. Ekonomistlerin beklentileri de faizin sabit bırakılacağı yönündeydi. Toplantı sonrası likidite fazlasıyla ilgili ilave tedbirler alınacağı duyuruldu. Duyurunun hemen ardında da TL mevduat ve KKM'de zorunlu karşılık oranları artırıldı. Likidite fazlalığı nedeniyle piyasa faizi Merkez Bankası'nın yüzde 50'lik politika faizinin altında kalmıştı.

Kısa vadeli TL mevduat için zorunlu karşılık oranı yüzde 8'den yüzde 12'ye, uzun vadeli mevduat için ise sıfırdan yüzde 8'e çıkarıldı. Kısa vadeli Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranı yüzde 25'ten yüzde 33'e, uzun vadeli KKM'de ise yüzde 10'dan yüzde 22'ye yükseldi. Yeni oranlar bugünden itibaren geçerli olacak.

Ekonomistler atılan adımların TL varlıklara destek vereceğini söylerken ABD'li finans ajansı Bloomberg, "Merkez Bankası'nın daha uzun süre bu oranlarda kalması, yerel varlıklara yabancı girişini sürdürmenin anahtarı olacak" ifadelerine yer verildi. Reuters ise "Yıl sonuna kadar faiz indirimi beklenmiyor" ifadeleri kullanıldı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR