Çin'den çip üretimine devasa yatırım!

Çin, yarı iletken sektörünü desteklemek için 47,5 milyar dolarlık üçüncü fonu kuruyor.

ABONE OL
GİRİŞ 27.05.2024 09:55 GÜNCELLEME 27.05.2024 09:55 EKONOMİ
Çin'den çip üretimine devasa yatırım!

Devlet tarafından işletilen şirketler siciline yapılan bir başvuruya göre Çin, yarı iletken endüstrisini güçlendirmek için 344 milyar yuan (47,5 milyar $) kayıtlı sermaye ile üçüncü planlı devlet destekli yatırım fonunu kurdu.

Başkan Xi Jinping, Çin'in yarı iletkenlerde kendi kendine yeterliliğe ulaşması gerektiğini vurguladı. Bu ihtiyaç, ABD'nin Pekin'in gelişmiş çipleri askeri yeteneklerini arttırmak için kullanabileceği korkusuyla son birkaç yıldır bir dizi ihracat kontrol tedbiri uygulamasının ardından daha da arttı.

Çin Entegre Devre Endüstrisi Yatırım Fonu'nun üçüncü aşaması 24 Mayıs'ta resmen kuruldu ve devlet tarafından işletilen bir kredi bilgi ajansı olan Ulusal Kurumsal Kredi Bilgi Tanıtım Sistemi'ne göre Pekin Belediyesi Piyasa Düzenleme İdaresi'ne kaydedildi.
Üçüncü aşama, "Büyük Fon" olarak bilinen Çin Entegre Devre Endüstrisi Yatırım Fonu tarafından başlatılan üç fonun en büyüğü olacak.

Çinli bir şirket bilgi veritabanı şirketi olan Tianyancha'ya göre, Çin Maliye Bakanlığı %17'lik hissesi ve 60 milyar yuanlık ödenmiş sermayesiyle en büyük hissedar konumunda. China Development Bank Capital ise %10,5'lik hissesiyle ikinci en büyük hissedar konumunda.

Aralarında beş büyük Çin bankasının da bulunduğu on yedi kuruluş daha yatırımcı olarak listelenmiştir: Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China ve Bank of Communications, her biri toplam sermayenin yaklaşık %6'sına katkıda bulunuyor.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR