ABD'den, Türk havayolu şirketine 'ihlal' cezası

ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu, Türk charter şirketi Air Sapphire'e, Amerikan Gulfstream uçağıyla Rusya'ya en az iki charter uçuş gerçekleştirerek yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle 285 bin dolar para cezası verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 22.06.2024 13:04 GÜNCELLEME 23.06.2024 11:35 EKONOMİ
ABD'den, Türk havayolu şirketine 'ihlal' cezası

ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu, Türk charter şirketi Air Sapphire'e, Amerikan yapımı Gulfstream uçağıyla Rusya'ya en az iki charter uçuş gerçekleştirerek yaptırımları ihal ettiği gerekçesiyle 285 bin dolar para cezası verdi. İnternetteki verilere göre Ankara merkezli özel jet kiralama şirketinin Duabi'de de bir ofisi bulunuyor.

Uçuşlar geçen yılın Ekim ayında İstanbul'dan Rusya'nın Tümen şehrine ve bu yılın Ocak ayında Maldivler'den Moskova'ya gerçekleştirildi.

Kiralamaların ödemeleri Rus olmayan bir komisyoncu tarafından yapıldı ancak müşterileri, bazıları Kıbrıs pasaportu da olan Rusya Federasyonu vatandaşlarıydı.

Rusya yaptırımları ihlal edildi

ABD Ticaret Bakanlığı'na göre Amerikan yapımı bir uçağın lisanssız olarak Rusya'ya sefer yapması Rusya'ya Ukrayna'daki çatışmalar yüzünden konulan yaptırımları ihlal etti.

ABD İhracat İdaresi Müsteşar Yardımcısı Matthew Axelrod, "Bu, dünya genelindeki charter brokerleri ve operatörler için bir ders olsun: Kurallarımızı ihlal ederek bu tür bir seyahati kolaylaştırırsanız, ağır bir bedel ödeyebilirsiniz" dedi.

ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu, Air Sapphire'in "suçunu kabul ettiğini" ve soruşturmada "işbirliği yaptığını ve yardım ettiğini" iddia etti. Şirketten bir açıklama yapılmadı.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR