Türkiye'de otel fiyatları, Dubai ve Paris'i geçti

Her sene fahiş fiyatlarla gündeme gelen Bodrum şimdilerde boş sokaklar ile gündemde. Turizmin yoğun olduğu aylarda fahiş fiyatlar nedeniyle beklenen ilgiyi göremedi. Yabancı turistler bile yüksek otel fiyatlarından yakınıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 04.07.2024 14:30 GÜNCELLEME 04.07.2024 15:52 EKONOMİ
Türkiye'de otel fiyatları, Dubai ve Paris'i geçti

Fahiş fiyatlar sebebiyle yerli turist popüler turistik lokasyonlardan uzaklaştı. En yoğun sezonda otellerde doluluk oranı geçmiş yıllardaki ortalamanın altında kaldı. Yerli turist için tatil hayal iken, yabancılar da artık alternatif rotaları tercih ediyor.

Son günlerde sosyal medyada boş Bodrum sokaklarının, restoranlarının görüntüleri paylaşılıyor. Turizmin en yoğun sezonu olan temmuz ve ağustos ayları beklenen talebi görmedi. Fiyatları yükselten konaklama sektörü, hem Avrupalı hem Rus hem de yerli turiste pahalı gelince otel dolulukları yüzde 70-80’de kaldı. Oteller son dakika satışlarında boş kalan odaları doldurmak için yabancı turiste yönelik yüzde 10 ila 20 arasında indirim yapmaya başladı.

Öyle ki Bodrum’da 1 hafta tatil için 902 bin lira isteyen otel bile var. Bodrum'da dudak uçuklatan otel paraları gündem olurken Dubai’nin 7 yıldızlı en pahalı oteli aynı hizmet için 290 bin TL, Paris Disneyland ise 335 bin lira istiyor.

Sadace Bodrum değil, Alanya, Çeşme, Kuşadası, Fethiye, Didim'de de bazı otellerde fiyatlar adeta turizme bile bile balta vuruyor, turistlerin Türkiye'den uzaklaşmasına neden oluyor.

Türkiye'de otel fiyatları geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi. Bugün 4 kişilik bir aile 7 gece her şey dâhil bir otele gitmeye kalksa ücreti 100 bin liranın üstüne çıkıyor. Bu rakama ulaşım ve alışveriş de eklendiğinde fatura ciddi boyutta artıyor. Sektörde yaşanan fırsatçılık ve fahiş fiyatlar 60 milyar dolarlık yıl sonu gelir hedefini de tehdit ediyor.

ÖNGÖRÜLEMEZ OLDU

Sosyal medyada hızla yayılan boş Bodrum görüntülerinin ardındaki neden ne? Turizmciler, ''Artık Bodrum’da tahmin edilebilir bir fiyat algısı yok'' yorumunu yaparak, ''Bodrum’da konaklama tesisiyle restoranlar paralel. Müşteri profili Bodrum’dan çekildiği zaman doğal olarak restoranlar da boş kalır'' dedi. Sektör temsilcileri, Bodrum’da fiyat ve kalite oranı yüksek olan işletmelerin dolu olduğunu, tatilcilerin 5 yıldızlı otelde yeme-içme aktivitesini gerçekleştirdiğinden restoranların ve sokakların boş olduğunu belirtti.

PAHALI ÜLKELER ARASINDAYIZ

TÜRSAB Başkan Başdanışmanı Hamit Kuk, temmuz ve ağustos aylarının konaklama sektöründe en yüksek fiyatların olduğunu hatırlattı. Kuk, ''Oteller, fiyatları yüksek kaldığı için hem Avrupa pazarı hem Rus pazarına periyodik olarak indirim kampanyası başlattılar. Özellikle temmuz ayıyla ilgili son dakika satışlarında boş kalan odaları doldurmak için yüzde 10 ila 20 arasında indirim yapıldı. Şu an fiyatlar oldukça yüksek, geçen yıla göre yüzde 50 daha fazla arttı. Bu da hem Avrupalı hem de Rus müşteriyi oldukça zorluyor. Avrupa’da pahalı ülkeler arasına girdik'' dedi.

Otellerin doluluk oranlarının bugünlerde yüzde 100 olması gerektiğini belirten Kuk, ''Doluluklar şu an yüzde 70-80 bandında. Yüzde 20’lik bir boşluk var. Sezonun en yoğun döneminde boşluk olması iyi bir sezon olmadığının göstergesidir. Geçen sene temmuz ve ağustos aylarında yüzde 100’lerdeydi'' değerlendirmesini yaptı.

YARI FİYATINA TATİL

Geceleme sayıları azalsa da yerli turistin tatil alışkanlığından vazgeçmediğini belirten sektör temsilcileri, bu yıl satışlarda erken rezervasyon payının yüzde 50’lere ulaştığını kaydetti. Yoğun yaz sezonu yerine düşük sezonu tercih edenler, aynı otele yüzde 50’e yakın daha az ödeyebiliyor.

Tatilin artık Türkiye’de vatandaşlar tarafından lüks değil, ihtiyaç olarak görüldüğünü ifade eden Ela Excellence Resort Belek Turizm Koordinatörü Korhan Alşan, geçen yıl sezonda maliyetten kaynaklanan yüksek fiyat artışları olunca, bu yıl erken rezervasyon alışkanlığının daha da yaygınlaştığını belirtti. Alşan, ''15 günlük gecelemeler kalmadı. 7-5 günlük gecelemeler var artık. Düşük sezona yöneliyor. Bütçesine uyduruyor ama talepten vazgeçmiyor'' dedi.

Yerli turistin artık tatilini 7 aya yaydığını belirten Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu da, ''Okula giden çocuğu olan aileler dışında artık farklı aylarda tatil yapma imkanı olanlar yüksek sezon yerine nisan-mayıs, eylül-ekim gibi ayları tercih ediyor. Konaklama süreleri azalıyor. Erken rezervasyon da gelişiyor, yurtiçi satışların yüzde 50’si erken rezervasyondan geliyor'' diye konuştu.

Otellerde yerli turiste ayrılan payın yüzde 17 ile yüzde 25 arasında değiştiğini, paylarda bir azalma olmadığını ifade eden Kavaloğlu, bu yıl bu payları doldurmakta zorlanmadıklarını da ekledi.

DUBAİ VE PARİS DAHA UCUZ

Bu oteller Dubai veya Paris ile karşılaştırıldığında arada ciddi bir uçurum var. Örneğin Dubai’deki 7 yıldızlı Burj Al Arab otelinde 7 gece oda-kahvaltı tatil yapmanın maliyeti 290 bin lira, Paris Disneyland Oteli’nde istenen ücret 335 bin lira iken, Bodrum’daki bazı otellerde aynı tip konaklamanın 902 bin lira olduğu görülüyor.

Gelinen noktada yabancı turistler de yüksek otel fiyatlarından yakınıyor. Türkiye’yi pahalı bulunan turistler rotalarını farklı ülkelere çeviriyor.

MISIR VE YUNANİSTAN’A GİDİYORLAR

Türkiye’den kaçan yabancı turist ağırlıklı olarak Yunanistan, Mısır ve Dubai’yi tercih ediyor. Bu ülkelere milyarlarca dolar para akıtıyor. ''Türkiye pahalı'' algısı yabancı medyada sıkça gündeme geliyor. Bugün Türkiye’de 1 hafta tatil yapmanın bedeliyle Mısır veya Yunanistan’da 15 gün tatil yapmak mümkün.

KONAKLAMA FİYATLARINDA REKOR ARTIŞ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2024 yılı Haziran ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerine göre en çok üçüncü fiyat artışı yüzde 90,67 ile lokanta ve otellerde görülürken, Neredekal.com’da listelenen 23 binden fazla konaklama tesisine ait veriler incelendiğinde ise 2024 yılı Haziran ayında Türkiye geneli konaklama tesislerin 1 gecelik oda fiyatı geçen yılın aynı döneminde göre ortalama yüzde 73 arttı. Haziran ayında en çok oda fiyatı artışı yaşanan il ise yüzde 97 ile Mersin oldu. Mersini yüzde 90’lık artışla Balıkesir, yüzde 85'lik artışla da Çanakkale takip etti. 

TATİLCİLERİN TERCİHİ ANTALYA 

Geride kalan bayram tatilleri dönemi sonrasında aramalar yaz tatili için tam hızıyla devam ediyor. Bayram tatillerinde favori olan Antalya, yaz tatili dönemi içinde popülerliğini koruyor. Bütçesine uygun şekilde tatil araması yapan tatil severler ise en çok Antalya, Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Balıkesir için tatil aramaları yapıyor.

Tatil severlerin konsep tercihleri de aramaları şekillendiriyor. Her şey dahil otel aramaları yüzde 60, apart oteller yüzde 131, pansiyon aramaları yüzde 45, bungalov aramaları ise yüzde 196 olarak bir önceki aya göre artış gösterdi. Verileri değerlendiren Neredekal.com CEO’su Gökahan Sivrikaya, ''Tatil severler bu sene dolu dolu bir tatil dönemi geçiriyor. Temmuz ve Ağustos dönemi için tatil planları yapılmaya devam ediyor. Erken rezervasyon dönemini değerlendiremeyenler için otellerin sundukları son dakika fırsatları tatil severlerin dikkatini çekiyor. Herkes bütçesine göre hayalindeki tatili şekillendirmeye çalışıyor. Aramalarda hala Antalya popüler durumda. Antalya her bütçeye uygun tema ’da konaklama alternatifi sunuyor. Tatil severlerde aramalarda tüm alternatifleri değerlendiriyor.'' dedi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR