Dünyanın konuştuğu yatırım buraya yapılacak! Bakan inceledi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çinli elektrikli araç üreticisi BYD'nin 1 milyar dolarlık yatırım yapacağı alanda incelemelerde bulundu. Söz konusu dev yatırım dünya basınında 'Batı'ya uyarı atışı' olarak değerlendirilmişti.
ABONE OLSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bir dizi ziyaret ve fabrika açılışı gerçekleştirmek üzere Manisa'ya geldi. Bakan Kacır, ilk olarak, Yunusemre ilçesi Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde Çinli elektrikli araç üreticisi BYD'nin 1 milyar dolarlık yatırım yapacağı alanda incelemede bulundu.
Bakan Kacır'ı, burada Manisa Valisi Enver Ünlü, AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, Manisa İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Zafer Tombul, Manisa Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Yunusemre Kaymakamı Atilla Kantay, Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek, Manisa Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Üçbaş, Manisa KOSGEB İl Müdürü Oğuz Kılınç ve Zafer Kalkınma Ajansı Manisa Temsilcisi Cansu Uyar karşıladı.
Karşılama sonrası basına kapalı gerçekleşen programda Bakan Kacır, Vali Ünlü ve Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Türek ile diğer yetkililerden bilgi aldı.
'BATIYA UYARI ATIŞI' DİYE DUYURDULAR
Çinli otomobil üreticisi BYD, Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırımla fabrika kurma kararı uluslararası basında büyük yankı uyandırmıştı. BYD'nin 150 bin araç üretim kapasiteli fabrika ile Batılı rakiplerine uyarı atışı yaptığı ifade edilmişti.
İŞTE DEV YATIRIMLA İLGİLİ DÜNYA BASININDAN YANSIYANLAR
BBC (İngiltere): Tesla’nın Çinli rakibi Türkiye’de 1 milyar dolarlık tesis kuruyor. Duyuru, Çinli EV üreticilerinin Avrupa Birliği ve ABD'de artan baskıyla karşı karşıya kaldığı bir dönemde geldi. Türkiye, AB Gümrük Birliği'nin bir parçası; bu da ülkede üretilen ve Blok’a ihraç edilen araçların ek tarifeden muaf olabileceği anlamına geliyor. ABD'li yatırımcı Warren Buffett’ın desteklediği BYD, Elon Musk'un Tesla'sından sonra dünyanın en büyük ikinci elektrikli araç şirketi.”
Financial Times (İngiltere): “İkinci büyük elektrikli araç üreticisi, Blok’un Çin ithalatına erişimi kısıtlamasıyla AB üretimini genişletiyor. BYD ayrıca Macaristan'da da gelecek yıl üretime başlayacak bir tesis kuruyor ve bu ülkede ikinci bir tesis kurmayı düşünüyor. Türkiye, Hyundai, Toyota, Renault ve Ford gibi yabancı grupların çoğunlukla ortak girişimler yoluyla ülkede faaliyet gösterdiği büyük bir otomotiv endüstrisine sahiptir.
Otomobil üreticileri geçen yıl Türkiye'de yaklaşık 1,5 milyon araç üretti. UBS'deki analistler, Avrupa'daki yerel üretimin her zaman AB gümrük vergilerinin ‘olası bir sonucu’ olduğunu söyledi:
‘BYD zaten bu nedenle Macaristan'da bir tesise yatırım yapıyor. Doğu Avrupa'da üretilen Çin otomobilleri, büyük Avrupalı rakipleri tarafından üretilen otomobillere göre hâlâ kabaca yüzde 25'lik bir maliyet avantajına sahip.’ BYD’li yetkililer de ‘Çin'den Avrupa'ya otomobil göndermek uzun vadeli olmayacak. Uzun vadede yerel üretim yapmaktır’ dedi.”
Reuters (İngiltere): “Anlaşma, Aralık 2023'te Çin'e yapılan ziyaretten bu yana Çinli yetkililerle yapılan görüşmelerin sonucu.”
Elektrek (ABD): “Anlaşma, BYD'nin ilk fabrikasını Tayland'da açmasının ardından geldi; yurtdışı pazarlarda genişlerken Brezilya ve Meksika'da başka fabrikalar da planlanıyor. BYD, AB'de satılan her Seal U modelinden yaklaşık 14 bin 300 euro (15 bin 360 dolar) kazanıyor. BYD ikinci çeyrekte 426 bin 39 EV sattı. Tesla, ‘dünyanın en büyük EV üreticisi’ ünvanını çok az farkla (443 bin 956) alabildi.”
Investors Business Daily (ABD): “Çin'in BYD'si bu hareketle Tesla dahil Batılı elektrikli araç üreticisi olan rakiplerine uyarı atışı yaptı. Ezeli rakip Tesla (TSLA), 2023'te çeşitli Avrupa pazarlarında EV satışlarına hakim oldu. BYD'nin elektrikli araçlarının çoğu hâlâ Çin'de satılıyor ancak satışlar, Avrupa da dahil olmak üzere kendi ana pazarı dışında artıyor.”
Nikkei Asia (Japonya): “Türkiye'nin sert oyunu işe yaramış gibi görünüyor. Bu, Türkiye'de yabancı bir üreticinin sahip olduğu ilk EV fabrikası olacak. BYD, 2004 yılında AB'ye katılan ve euroya geçmeye hazırlanan Macaristan'da halihazırda bir fabrika inşa ediyor. Bir Türk fabrikası bu planları destekleyecek.”
France 24 (Fransa): “Yıllık 100-125 bin araç kapasiteli bir fabrika makul bir yatırım olacak.”
Söz konusu haberde; Fiat ve Renault gibi büyük otomobil üreticilerinin 1970'lerin başında Türkiye'de fabrika açtığı ve daha sonra Ford, Toyota ve Hyundai gibi şirketlerin de Türkiye'yi seçtiği hatırlatıldı.
Bloomberg (ABD): “Çin'in BYD’si, 1 milyar dolarlık Türkiye fabrikası için imzayı bastı, gözü Avrupa'da.”
Benzinga (ABD): “Warren Buffett’ın desteklediği BYD, Türkiye’de.”
Carscoops (ABD): "BYD, Türkiye fabrikasıyla AB’yi atlatacak"
South China Morning Post (Çin): “Yeni fabrika BYD'nin Avrupa Birliği'ne erişimini iyileştirecek.”
Seeking Alpha (ABD): “Bir diğer Çinli EV üreticisi SWM de Türkiye’ye gidiyor.”
Agenzia Nova (İtalya): “Çin’in BYD’si Türkiye’ye fabrika açıyor.”
News.Az (Azerbaycan): “İmza sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BYD ekibiyle İstanbul’da görüştü.”