İmalat sanayisinde daralma hızlandı
İmalat PMI temmuz ayında 47,2'ye gerileyerek sektörde daralmanın hızlandığına işaret etti. Endeks, Kasım 2023'ten bu yana en düşük seviyeye indi.
ABONE OLİmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Temmuz ayında 47,2'ye gerileyerek, imalat sektörünün yılın ikinci yarısına zorlu piyasa koşullarıyla karşı karşıya kalarak başladığını gösterdi.
Talepte görülen daralma yeni siparişler, üretim ve istihdamda gerilemeye yol açtı. Şirketlerin girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatları hazirana kıyasla artarken tedarik zincirinde gecikmelerle de devam etti.
8 ayın en düşüğüne geriledi
İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, Haziran'da kaydedilen 47,9 seviyesinden gerileyerek üst üste dördüncü ayda da büyüme ile daralmayı birbirinden ayıran 50'nin seviyesinin altında kaldı. Endeks, kasımdan bu yana en düşük seviyeye indi.
Yeni siparişlerdeki daralma Temmuz ayında hızlandı. Yeni siparişler alt endeksi 45.5'ten Temmuz'da 44,3'e gerileyerek Kasım ayından bu yana en düşük değeri aldı. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi 49'dan 47,5'e geriledi.
İmalatçılar zayıf talep koşullarına paralel olarak üretimi üst üste dördüncü ayda da azalttı. Üretim alt endeksi Temmuz'da 47,4'ten 46,5 seviyesine geriledi.
İstihdam da yeni siparişlere paralel olarak geriledi ancak şirketler istihdamdaki düşüşün istifa ve emeklilikleri de kapsadığını belirttiler. İstihdamda 21 ayın en belirgin düşüşünü kaydetti.
PMI verilerini değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, "Zorlu talep koşulların sürmesi nedeniyle Temmuz ayında Türk imalatçılar soluklanamadı. Aksine, yılın ikinci yarısı başlarken talep, üretim ve istihdamın Haziran'a kıyasla gerilemesiyle baskıların arttığı gördüldü. Şirketler yakın zamanda koşulların iyileşmesini umut ediyorlar" dedi.