Google'dan dev kayıp! AB'nin açtığı rekabet davasında yenildi...

Google, AB'nin açtığı 2,4 milyar euroluk rekabet davasını kaybetti.

ABONE OL
GİRİŞ 10.09.2024 11:30 GÜNCELLEME 10.09.2024 19:32 EKONOMİ
Google'dan dev kayıp! AB'nin açtığı rekabet davasında yenildi...

Google, kendi alışveriş önerilerine arama sonuçlarında rakiplerine karşı yasadışı bir avantaj sağladığı gerekçesiyle Avrupa Birliği tarafından verilen cezaya karşı son yasal itirazını da kaybederek uzun süredir devam eden ve büyük bir para cezasıyla sonuçlanan rekabet davasını sona erdirdi.

2,4 MİLYAR AVROLUK DAVAYI KAYBETTİ

Avrupa Birliği Adalet Divanı, 27 ülkeden oluşan bloğun en üst düzey rekabet gözlemcisi olan Avrupa Komisyonu'nun verdiği 2,4 milyar avroluk (2 milyar sterlin) cezaya karşı şirketin yaptığı itirazı reddederek bir alt mahkemenin kararını onadı.

Komisyonun 2017'deki ilk kararında Silikon Vadisi devi, ziyaretçileri rakipleri aleyhine haksız bir şekilde kendi Google Alışveriş hizmetine yönlendirmekle suçlanmıştı.

Brüksel'in teknoloji sektörüne yönelik baskılarını arttırmaya başlamasıyla birlikte komisyonun geçtiğimiz on yıl içinde Google'a kestiği üç milyar avroluk cezadan biriydi.

GOOGLE, REKLAM GELİRİNİN YÜZDE 68'İNİ ABD DIŞI ÜLKELERDEN SAĞLIYOR

AA muhabirinin online istatistik portalı Statista'dan derlediği verilere, Google, 2001'de 0,07 milyar dolar reklam geliri sağlarken, aradan geçen 22 yılda çok büyük artış göstererek geçen yıl bu alandan 237 milyar dolar kazanç elde etti.

Geçen yıl ABD'de yaklaşık 76 milyar dolar reklam geliri elde eden Google, böylece toplam reklam gelirinin yüzde 32'sini ABD'den elde etmiş oldu. Şirket, geriye kalan yüzde 68'lik reklam gelirini ise diğer ülkelerden sağlıyor.

2023'TE TOPLAM GELİR 305 MİLYAR DOLAR

Sitede yer alan verilere göre şirketin toplam gelirlerinde de yıldan yıla büyük bir artış yaşandı. 2002'de 0,4 milyar dolar gelir elde eden Google, 2003'te 1,5 milyar dolar, 2010'da ise 29,3 milyar dolar toplam gelir sağladı.

Şirket en büyük sıçramayı Kovid-19 salgını döneminde yaptı. 2020'de 181 milyar dolar gelir elde eden şirket, 2021'de 256 milyar dolar kazanç sağladı. Şirketin 2023'te toplam geliri ise 305 milyar dolar oldu.

Google, 2023'te sadece reklamdan 237 milyar dolar kazanç sağlarken, bu durum, şirketin gelirlerinin yüzde 77'sini reklamlarla elde ettiğini gösterdi.

 

Google diğer arama motorları ile kıyaslandığında da ekonomik olarak çok büyük bir gücü elinde tutuyor.

Web trafiği analiz sitesi Statcounter'da yer alan verilere göre, Google, dünya çapında diğer arama motorları ile kıyaslandığında yüzde 90,4'lük piyasa değerini elinde bulunduruyor.

Google'ı en yakından takip eden Microsoft'un sahibi olduğu Bing'in piyasa değeri olarak aldığı pay ise yaklaşık yüzde 4 oldu. Listede 3. sırada ise yaklaşık yüzde 2 ile Yandex bulunuyor.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR