Altın için kritik veri yarın açıklanıyor! Dünya genelinde yüksek faiz dönemi bitiyor mu?

Altında yarın açıklanacak olan enflasyon verisinin de kritik olduğunu söyleyen Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz, Fed’in kaç baz puan indirime gideceğine yönelik enflasyon verisinden alınacak ipuçlarının altın için kritik olduğunu belirtti

ABONE OL
GİRİŞ 10.09.2024 13:39 GÜNCELLEME 10.09.2024 13:39 EKONOMİ
Altın için kritik veri yarın açıklanıyor! Dünya genelinde yüksek faiz dönemi bitiyor mu?
  • Haber7

Bu hafta iç piyasada temmuz ayı perakende satış ve işsizlik verileriyle birlikte Merkez Bankası eylül ayı piyasa katılımcıları anketi, dış piyasada ise ABD ağustos ayı enflasyon verileri ile Avrupa Merkez Bankası eylül ayı faiz kararı takip edilecek.

ABD enflasyon verileri için geri sayım başladı. Ağustos ayı ABD enflasyon verilerinin açıklanmasını bekleyen yatırımcılar, gözlerini açıklanacak olan yeni verilere çevirdi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,39 yükselişle 9.737,17 puandan başladı.

Son zamanlarda hızla düşüşe geçen altın Salı gününe yükselişle başladı. Öte yandan, ayın 18'inde açıklanacak Fed faiz kararının altının üzerinde 'bomba' etkisi yaratması bekleniyor.

Piyasalarda gündemi Marbaş Menkul Değerler Yatırım Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz, Haber7’ye değerlendirdi.

 

 

FED EYLÜL’DE NE KADAR FAİZ İNDİRECEK?

FED’ten eylül ayı için 25 baz puan faiz indirimi beklediklerini söyleyen Marbaş Menkul Değerler Yatırım Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz, geçen hafta gelen tarım dışı istihdam verisinin de 50 baz puanlık bir faiz indirimini desteklediğini ancak yarın açıklanacak olan enflasyon verisinin kritik olduğunu dile getirdi.

Kaçmaz, enflasyonda ciddi bir düşüş görüldüğünde ancak 50 baz puanlık bir faiz indirimine gidilebileceğini açıkladı. Piyasalarda resesyon korkularının da hakim olduğunu belirten Aziz Kaçmaz, Fed’in başlatacağı faiz indiriminin küreselde bir hareketliliğe neden olabileceğini ifade etti.  

Avrupa Merkez Bankası’ndan da bir faiz indirimi beklediğini söyleyen Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz, dünya genelinde yüksek faizli dönemin biteceğine yönelik tahminlerde bulundu. Kaçmaz, süreci ‘dönüşün hikayesi’ olarak yorumladı.

Hem yurt içinde hem yurt dışında faiz indirimleri başlasa bile sıkı para politikasının devam edeceğini ifade eden Kaçmaz, 2025’in bu anlamda dipten bir dönüş hikayesi olabileceğini belirtti.  

 

 

BORSA İSTANBUL NASIL ETKİLENDİ?

Son günlerde borsada ciddi hacimsizliğin olduğunu belirten Marbaş Menkul Değerler Yatırım Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz, teknik anlamda da 144 günlük ortalamanın altında endeksin hareket ettiğini ifade etti.

Kaçmaz, 9.785 puan seviyesinin kırılması ile 9.400 seviyelerinin takip edilebileceği yönünde uyarılarda bulundu. 9.800 puanın üzerinde kalıcı olunması gerektiğini ifade eden Kaçmaz, 9.900’ün üzerinde kapanışlar ile endeksin yukarı yönlü devam edeceğini söyledi.Aziz Kaçmaz, ihracatın ön planda olması ile sektör açısından hisse ayrışmalarının ön planda olabileceğini de belirtti.

Önümüzdeki hafta Fed’ten gelecek olan faiz indirimi ile borsada da hareketlenmelerin yaşanabileceğini ifade eden Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz, yabancının alım tarafına geçebileceğini vurguladı. Kaçmaz, orta uzun vadede beklentinin olumlu olduğunu da hatırlattı.

 

 

REKOR BEKLENTİ

Altında yarın açıklanacak olan enflasyon verisinin de kritik olduğunu söyleyen Marbaş Menkul Değerler Yatırım Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz, Fed’in kaç baz puan indirime gideceğine yönelik enflasyon verisinden alınacak ipuçlarının altın için kritik olduğunu belirtti.

Altında ciddi fiyatlamanın olduğunu söyleyen Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz, ons altının sene başındaki sene sonu beklentilerini karşıladığını da vurguladı. Kaçmaz, altında pozitif yukarı yönlü hareketin devam edeceğinin altını çizdi.

Ons altında 2.500’ün üzerinde hareketlerin devam ettiği sürece yönün yukarı olacağını dile getiren Aziz Kaçmaz, orta uzun vadede yönün yukarı olduğunu da belirtti.

 

KAYNAK : Haber7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR