Altın için iki farklı senaryo! Uzman isimden yeni rekor tahmin...

Altında bir haftada çok sert 100 dolarlık bir yükselişin olduğunu vurgulayan Ekonomist Yücel Tonguç Erbaş, altın için senaryoları ikiye ayırarak açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 16.09.2024 15:56 GÜNCELLEME 16.09.2024 15:56 EKONOMİ
Altın için iki farklı senaryo! Uzman isimden yeni rekor tahmin...
  • Haber7

Bu hafta küresel piyasaların ana gündem maddesi Fed’in faiz kararı olacak. ABD perakende satış verileri ve BoE’nin faiz kararı da dış piyasada takip edilecek önemli veriler arasında yer alacak. İç piyasada takip edilecek en önemli gelişmeler ise ağustos ayı bütçe dengesi ile TCMB’nin faiz kararı olacak.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Para Politikası Kurulu eylül ayı faiz kararı belli oldu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), mevduat faiz oranını 25 baz puan, ana refinansman faizi ve marjinal borçlanma faizini 60'ar baz puan indirdi.

Altın fiyatları, Fed'in faiz indirimine gideceğine yönelik beklentilerin etkisiyle yeni rekorlara koştu. Yatırımcı Fed'in 17-18 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek toplantılarına odaklandı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,01 yükselişle 9.686,89 puandan başladı.

Piyasalarda gündemi Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yücel Tonguç Erbaş, Haber7’ye değerlendirdi.

 

 

FAİZ İNDİRİMLERİ BAŞLIYOR MU?

Haftanın manşetinin ‘Merkez Bankaları’ olduğunu vurgulayan Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yücel Tonguç Erbaş, Japonya, Türkiye ve Amerika’da para politikalarının takip edileceğini belirtti.

Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) bir faiz indirimi geldiğini de dile getiren Yücel Tonguç Erbaş, Fed’in Çarşamba akşamı 25 baz puanlık bir faiz indirimine gideceğine yönelik tahminlerde bulundu. ABD’de enflasyonun ve ekonominin beklenen şekilde gitmesi ile resesyona yönelik endişelerinin olmadığını belirten Erbaş, 50 baz puanlık bir faiz indirimi beklemediklerini de söyledi. Ocak ayına kadar faiz indirimlerinde devamlılığın kritik olduğunu açıklayan Ekonomist Erbaş, dolarda bir zayıflamanın da hakim olduğunu ifade etti.

Perşembe günü içeride açıklanacak olan faiz kararını değerlendiren Tonguç Erbaş, TCMB’nin faizi sabit bırakacağı yönünde tahminlerde bulundu. Erbaş, karar metninin takip edileceğini vurguladı.

 

 

ALTIN İÇİN İKİ SENARYO 

Altında bir haftada çok sert 100 dolarlık bir yükselişin olduğunu vurgulayan Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yücel Tonguç Erbaş, altın için senaryoları ikiye ayırarak açıkladı. Erbaş, yatırımcının 100 dolarlık yükselişi göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi. Fed’in 18 Eylül’de açıklayacağı faiz kararı ile altında kar satışlarının olabileceğini söyleyen Ekonomist Erbaş, yatırımcılara uyarılarda bulundu.

Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yücel Tonguç Erbaş, “Teknik olarak her gün yeni bir zirve görüyoruz ve 18 Eylül oldukça kritik. Teknik olarak 2.600 / 2.700 dolar arasında ons altının, faiz indirimi başladıktan sonra durabileceği bir nokta var. Ve her gelen faiz indiriminde 2.700 dolar seviyesi geçilmiyorsa, burada bir zirve seviye oluşması ile beraber uzun vadeli geri çekilmeler yaşanabilir. Yatırımcıların 100 dolarlık önden yükselişi dikkate almaları gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Altın için yaşanabilecek ikinci senaryoyu açıklayan Ekonomist Erbaş, Fed’in faiz indirimi ile beraber zirvenin 2.700 doların üstüne çıkması ile önümüzdeki 15 ay içerisinde zirvenin kalıcı olarak 3.500 dolar seviyelerine kadar yükselebileceği yönünde tahminlerde bulundu.

 

 

BORSADA DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK Mİ?

Borsa İstanbul’da zayıf görünümün devam ettiğini söyleyen Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yücel Tonguç Erbaş, teknik açıdan 9.400 puan seviyesinin altına gerilemediği sürece endeksin 9.600 / 9.700 aralığında hangi yöne gideceğine yönelik ipuçları verebileceğini ifade etti.

100 milyar TL’nin üzerinde BIST100 hacmi 9.700 seviyesinin yukarı yönlü kırılması ile yeniden bir yükselişin yaşanabileceğini açıklayan Erbaş, bu hafta açıklanacak olan faiz kararlarının borsa açısından da kritik olduğunu belirtti. Faiz indirimleri açısından bu noktada bir iyimserliğin borsaya da pozitif yansıyabileceğini dile getiren Tonguç Erbaş, 10.200 seviyesinin de yukarıda önemli olduğunu ifade etti.

KAYNAK : Haber7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR