Altın rekor serisine devam ediyor

Altının onsu 2 bin 600 doları aşarak yeni zirveyi gördü. İç piyasada da gram altın 2 bin 850 lirayla tüm zamanların en yükseğine çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 20.09.2024 10:08 GÜNCELLEME 20.09.2024 11:35 EKONOMİ
Altın rekor serisine devam ediyor

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) güçlü bir faiz indirimi yapacağı beklentisiyle yükselen ve beklentinin gerçekleşmesi sonrası yükselişi sürdüren altın fiyatları rekor kırdı.

Altının ons fiyatı 2 bin 600,29 dolarla yeni zirvesini gördü.

BMI, “Altın fiyatlarının önümüzdeki aylarda zayıf ABD doları, düşük tahvil getirileri ve artan jeopolitik gerginliklerle desteklenmesi bekleniyor” dedi.

GRAM ALTINDA DA REKOR

Ons altındaki yükselişin etkisiyle gram altında da rekor kırıldı. Gram altın 2 bin 850 TL ile tüm zamanların en yükseğine ulaştı. Çeyrek altın da 4.645 Türk Lirası ile rekor kırdı.

Analistler, ons altın için kısa vadede 2 bin 606-2 bin 619 dolar bandını hedefliyor. Bu seviyenin geçilmesi halinde 2 bin 636-2 bin 654 dolara doğru bir hareket bekleniyor.

Ons altın için destek noktaları ise 2 bin 585 ve 2 bin 570 dolar olarak belirlenmiş durumda.

ORTADOĞU'DA GERİLİM YÜKSEK

Ortadoğu'da Lübnan Hizbullah'ı ile İsrail arasındaki gerilim had safhaya ulaştı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Lübnan'daki cihaz patlamaları sonrası yaptığı açıklamada, İsrail'in tüm kırmızı çizgileri aştığını söyleyerek "Bu, toplu katliamdan başka bir şey değildir. Bu bir savaş ilanıdır" dedi. Nasrallah'ın konuşma yaptığı sırada İsrail jetleri, Beyrut üzerinde alçak uçuş gerçekleştirdi.

Ayrıca İsrail savaş uçakları, dün Lübnan'a hava saldırısı düzenledi. İsrail'den yapılan açıklamaya göre Hizbullah'ın ateşlenmeye hazır 30 füze platformuyla 150 füze rampası hedef alındı.

Değerli metal, Fed'in parasal gevşemeye doğru agresif bir başlangıç ​​olarak görülen yarım puanlık indiriminin hemen ardından Çarşamba günü ons başına 2.600 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Yine de, Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz indiriminin büyüklüğünün "yeni bir tempo" olarak görülmemesi gerektiği konusunda uyarmasının ardından bu yükseliş kısa sürdü.

BU YIL YÜZDE 20 YÜKSELDİ

Değerli metal bu yıl yaklaşık yüzde 20 yükseliş gösterdi. Altının yükseliş eğilimini destekleyen diğer faktörler arasında merkez bankaları ve Çinli tüketicilerden gelen artan satın alımlar ile Orta Doğu ve Ukrayna'daki çatışmalar yer aldı.

DOLAR HAFTANIN SON GÜNÜNE NASIL BAŞLADI?

Döviz kurları, haftanın son işlem gününe hafif yükselişle başladı.

Dolar/TL güne yüzde 0,15 artışla 34,08'den başladı. Euro/TL de yüzde 0,11 yükselişle 38,11'den el değiştirdi.

Merkez Bankası, politika faizini beklentilere paralel yüzde 50 oranında sabit tuttu.

Böylece üst üste altıncı toplantıda faiz sabit tutulmuş oldu. PPK metinlerinde daha önce yer verilen "sıkılaştırma" ifadesi kaldırıldı.

Ekonomistlere göre karar metninin satır araları faiz indirimi hazırlığına işaret etti.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR