Türkiye ilk yerli Hava Savunma Muhribi TF-2000'in inşasına başlıyor
Türk Deniz Kuvvetleri Tasarım Proje Ofisi tarafından tasarlanan ve ASFAT öncülüğünde inşa edilen muhrip, gemi inşasında ileri kabiliyetleriyle bilinen tarihi tesislerden biri olan İstanbul Tersanesi'nde inşa ediliyor.
ABONE OLTF-2000, 300 km yarıçapında gözetleme sağlayacak ASELSAN tasarımı faz dizili radar sistemi (ÇAFRAD) dahil olmak üzere gelişmiş sensör sistemleriyle bölgesel hava savunması için önemli bir platform görevi görecek. Bu savaş gemisi, Siper ve Hisar hava savunma füzeleri ve Atmaca gemisavar füzeleri dahil olmak üzere güçlü silahlarla donatılacak. Ayrıca gemi, uzun menzilli taarruz operasyonları için tasarlanmış Gezgin seyir füzesi ile donatılacak.
DENİZALTI SAVUNMA YETENEKLERİNE SAHİP
149 metre uzunluğa ve 8.300 ton deplasmana sahip olan TF-2000, 26 knot'un üzerinde hızlara ulaşabiliyor. 96 hücreli dikey fırlatma sistemi (MİDLAS) ateş gücünü önemli ölçüde artırıyor. Gemi ayrıca, tasarımına entegre edilmiş sonar sistemleri ve torpido savunmasıyla sağlam denizaltı savunma yeteneklerine de sahip.
Türkiye'nin gelişmiş deniz hava savunma yeteneklerini geliştirme konusundaki vurgusu, birbiriyle iç içe geçmiş birkaç faktör tarafından yönlendiriliyor. Türkiye'nin Akdeniz, Ege ve Karadeniz'deki hayati deniz çıkarlarına sahip stratejik konumu, ülkeyi sıklıkla jeopolitik gerginlikler ve güvenlik zorluklarıyla işaretlenmiş bir bölgeye yerleştiriyor. Çatışma bölgelerine ve tartışmalı bölgelere bitişik olan bu sular, Türk Deniz Kuvvetleri'ni füze ve drone saldırıları da dahil olmak üzere çeşitli hava tehditlerine maruz bırakıyor. Sonuç olarak, deniz iletişim hatlarını güvence altına almak ve deniz hakimiyetini sürdürmek için deniz varlıklarının korunmasını sağlamak esas.
TÜRKİYE, KENDİ SİSTEMLERİNE ODAKLANDI
Ek olarak, Türkiye'nin daha geniş savunma stratejisi, dış kısıtlamalar tarafından teşvik edilen kendi kendine yetmeye giderek daha fazla odaklanmış durumda. ABD Patriot gibi sistemlerin satın alınmasındaki kısıtlamalar ve Rusya'nın S-400 hava savunma sisteminin satın alınmasından kaynaklanan sonuçlar, yabancı tedarikçilere güvenmenin kırılganlığını vurguluyor. Buna karşılık, Türkiye, savunma konularında egemenliğini ortaya koymak için SIPER hava savunma sistemi gibi son teknoloji savunma teknolojisini yurtiçinde üretme çabalarını hızlandırdı.
Bu ilerlemelere duyulan ihtiyaç, Türkiye'nin deniz yeteneklerindeki bir boşluğu da yansıtıyor. Şimdiye kadar, Türk filosunda yüksek hızlı, uzun menzilli füze tehditlerine karşı koruma sağlayabilen özel hava savunma gemileri bulunmuyordu.