Chery, Türkiye ile yatırım görüşmelerinde son aşamada

Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, Çinli otomobil üreticisi Chery'nin Türkiye'de yapacağı yatırım konusundaki görüşmelerin son aşamalarda olduğunu açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 01.10.2024 10:03 GÜNCELLEME 01.10.2024 12:15 EKONOMİ
Chery, Türkiye ile yatırım görüşmelerinde son aşamada

Çinli otomobil üreticisi Chery'nin Türkiye'de yapacağı yatırımla ilgili gelişme yaşandı.

Bir Türk yetkili, Chery'nin Türkiye'de yatırım yapması konusundaki görüşmelerde son aşamalara gelindiğini söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada araç fabrikası kurmak için görüşmeler yürüten Chery'nin ne ölçekte veya hangi ürünleri üretmek için yatırım yapacağı konusunda bilgi vermedi.

TÜRKİYE, ÇİNLİ ÜRETİCİLERLE GÖRÜŞÜYOR

Hali hazırda 2 milyon ticari ve binek araç üretim kapasitesiyle Avrupa'nın başlıca taşıt üreticilerinden birisi olan Türkiye, yurt dışında üretim tesisi kurma arayışında olan Çinli otomobil üreticileriyle bir süredir görüşmeler yürütüyor.

BYD DE YATIRIM YAPACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

Çinli otomotiv üreticisi BYD, Türkiye'de bir milyar dolar yatırım ile yıllık 150 bin araç kapasiteli araç fabrikası kuracağını temmuz ayında açıklamıştı.

Son olarak Chery International'ın Başkanı Zhang Guibing hafta sonunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Sanayi Bakanı Fatih Kacır ile görüşmüştü.

"TÜRKİYE'YE PLANLANAN YATIRIMLAR SORUNSUZ DEVAM EDİYOR"

Çin yönetiminin elektrikli otomobil üreticilerine "teknolojilerinin yurt içinde kalmasını sağlama çağrısı" yaptığı iddiaları üzerine söz konusu ülkeden Türkiye'ye yapılan ve yapılması planlanan yatırımlar sorunsuz devam ettiği bildirilmişti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı halihazırda BYD ve Chery ile Türkiye'de fabrika yatırımları için yürütülen müzakerelerde herhangi bir aksaklık beklenmediği bildirmişti.

BAKAN KACIR, SON DURUMU DEĞERLENDİRDİ

Bugün Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, BYD’nin yatırımı ve Chery ile yapılan görüşmeler hakkında şu bilgileri paylaştı:

Ekiplerimizin yürüttüğü çalışmalar BYD'nin Türkiye'de yatırım kararını ilan etmesiyle sonuçlandı. BYD'ye Manisa'da yer tahsisini tamamladık. İzin başvurularını gerçekleştirdik. 160 hektarlık alandan söz ediyoruz. Ar-Ge merkezi, 150 bin araçlık fabrika hem de tedarikçi parkı olacak. Nihayetinde Türkiye yüksek teknolojide çok önemli adım atmış olacak. BYD 4 milyona yakın araç üretecek, yeni nesil araçlar.

CHERY, TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPACAK MI?

Chery'nin uluslararası başkanı toplantıya katılmak üzere Dolmabahçe Ofisi'ne gelen yatırımcılar arasındaydı. Türkiye'de potansiyel yatırımı nasıl gerçekleştireceğimize ilişkin istişarelerde bulunduk. Diyalog halindeyiz, yatırım için son basamaklara geldik. Orada da inşallah neticeye erişeceğiz.

KAYNAK : Reuters
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR