İmalat sanayisinde daralma sinyalleri eylülde de devam etti

İmalat sanayisinde daralma sinyalleri eylülde de devam etti. İmalat PMI göstergesi, eylül ayında 44,3'e geriledi. Endeks, koronavirüs salgınından bu yana en düşük seviyesini gördü.

ABONE OL
GİRİŞ 01.10.2024 10:15 GÜNCELLEME 01.10.2024 10:15 EKONOMİ
İmalat sanayisinde daralma sinyalleri eylülde de devam etti

İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) eylül ayında 44,3'e gerileyerek Mayıs 2020'den bu yana en düşük değeri alırken, imalat sektöründe daralmanın hızlanarak devam ettiğine işaret etti.

Yılın üçüncü çeyrek dönemi sonu ererken şirketler talepte zorlu koşulların sürdüğünü belirtti. Üretim, yeni siparişler, istihdam ve satın alma faaliyetleri bir önceki aya kıyasla daha hızlı daralma kaydetti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, ağustosta kaydedilen 47,9 seviyesinden 44,3'e gerileyerek üst üste altıncı ayda da büyüme ile daralmayı ayıran 50 seviyesinin altında kaldı.

YENİ SİPARİŞLERDE SERT DÜŞÜŞ

Eylülde talepte bildirilen zayıflık nedeniyle yeni siparişlerde yaklaşık son dört buçuk yılın en keskin küçülmesi kaydedildi.

Uluslararası piyasalarda görülen zayıf talebin etkisi de yeni ihracat siparişlerinde yeniden kaydedilen daralmada görüldü.

Yeni siparişler alt endeksi eylülde 46,7'den 40,8'e gerileyerek en son pandemi dönemi olan Mayıs 2020'de görülen seviyelere inerken yeni ihracat siparişleri alt endeksi de 50,5'ten 45,3'e geriledi.

SİPARİŞTEKİ GERİLEME ÜRETİMİ VURDU

Yeni siparişlerdeki düşüşün etkisiyle üst üste altıncı ayda da azalan üretimde Mayıs 2020'den bu yana en keskin düşüş kaydedildi. Üretim alt endeksi eylülde 46,2'den 42,8'e geriledi.

Zayıf talep ve üretimdeki düşüş imalatçıların eylülde istihdam ve satın alma faaliyetlerini daha büyük ölçüde azaltmasına yol açtı. İstihdam alt endeksi 48,6'dan 46,9'a geriledi.

TESLİMAT SÜRELERİ 9 AY SONRA AZALDI

Hem girdi hem de nihai ürün stokları azalırken, girdilere yönelik zayıf talep tedarik zincirleri üzerindeki baskıyı hafifletti, böylece teslimat süreleri dokuz ayda ilk kez azaldı.

TL'deki zayıflık ve hammadde fiyatlarındaki artış eylülde girdi maliyetlerinin daha da artmasına yol açtı. Fiyat artışları üç ayın dip seviyesine gerilese de yüksek kalmayı sürdürdü.

KAYNAK : Reuters
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR