Avrupa'da Ekim indirimine kesin gözüyle bakılıyor

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Ekim toplantısına ilişkin faiz indirim beklentileri yükseldi. Son veriler ve açıklamaların ardından piyasalar Ekim toplantısındaki faiz indirimi olasılığını yüzde 90 oranında fiyatlıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 02.10.2024 15:59 GÜNCELLEME 02.10.2024 15:59 EKONOMİ
Avrupa'da Ekim indirimine kesin gözüyle bakılıyor

Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinin üç hafta önce çok fazla ihtimal vermediği faiz indirimi, 17 Ekim'deki toplantı için artık neredeyse kesin görünüyor.

Son gelen enflasyon verileri de gevşeme için alan olduğuna işaret etti. Euro Bölgesi enflasyonu Eylül'de yıllık yüzde 1,8 olarak açıklanırken enflasyon 2021'den beri ilk kez AMB'nin hedefinin altına indi. Bu yavaşlama, AMB'den daha fazla indirim beklentisini de tetikledi.

Üç yıldan uzun süredir ilk kez yüzde 2'nin altında gerçekleşen enflasyon rakamı ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gevşeme döngüsünü başlatmasının verdiği güvence, yetkilileri çeyrek puanlık indirime yaklaştırdı.

Bloomberg'in haberine göre, artık yatırımcılar faiz indiriminin gerçekleşme olasılığını yüzde 90 olarak fiyatlıyor.

Ekonomistlerin beklentileri de değişti

Ekonomistler daha önce faiz indiriminin Aralık ayında gerçekleşeceğini öngörüyordu. Bu hafta başında Morgan Stanley ve Barclays analistlerinin de aralarında bulunduğu analistler görüşlerini toplu olarak değiştirdi.

Avrupa'da ekonominin büyümekte zorlanması indirim ihtimalini yükselten sebepler arasında yer aldı. Geçtiğimiz hafta S&P Global tarafından yapılan iş dünyası anketleri beklenenden çok daha zayıf bir performans ortaya koydu ve bu da faizlerde yakın zamanda bir indirim yapılacağı yönündeki tahminleri güçlendirdi.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bloomberg Economics Avrupa Başekonomisti Jamie Rush, "Enflasyonun düşmesi ve faaliyet göstergelerinin aşağıya yönelmesi nedeniyle AMB'nin Ekim ayında faiz oranlarını düşüreceğinden eminiz. Aralık ayında bir faiz indirimi daha yapılması ve gevşemenin önümüzdeki yıl boyunca devam etmesi çok muhtemel" dedi.

Görüş ayrılıkları ortaya çıkabilir

Bu arada politika yapıcıların faiz indirimi konusunda nasıl bir görüş birliğine varacakları da önümüzdeki karara ilişkin soru işaretlerinden biri.

Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn yaptığı açıklamada, “Son istatistiki verilerden enflasyonun yavaşladığına dair daha fazla teyit aldık. Bu, Ekim toplantımızda faiz oranlarını düşürmek için daha fazla gerekçe olduğu anlamına geliyor. Euro bölgesinin büyüme beklentilerindeki son zayıflama da dengeyi bu yöne doğru itiyor" dedi.

Letonya Merkez Bankası Başkanı Martins Kazaks ise son verilerin açıkça bir indirime işaret ettiğini belirterek, "Ekonomiye yönelik riskler daha belirgin hale geldi " dedi. Ekim ayından sonra daha fazla faiz indirimini öngören Kazaks, dikkatli olunması gerektiğini söyledi ve agresif gevşemeye yönelik ihtimallere karşı çıktı.

AMB ilk olarak Haziran'da beklentilere paralel olarak faiz oranlarında 25 baz puanlık indirime gitmişti. Banka son olarak geçen ay yılın ikinci faiz indirim kararını vermişti. AMB 12 Eylül'de gerçekleştirdiği toplantıda gecelik mevduat faizini yüzde 3,75'ten yüzde 3,50 seviyesine çekmişti.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR