Türkiye, yeni yılda savunma sanayii ihracatında rekor kıracak!

Türkiye'nin savunma sanayii ihracatıyla ilgili konuşan MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, 2025’te ülkemizin rekor üstüne rekor kıracağını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 03.10.2024 14:32 GÜNCELLEME 03.10.2024 14:41 EKONOMİ
Türkiye, yeni yılda savunma sanayii ihracatında rekor kıracak!
  • Haber7-ÖZEL

Türkiye, son yıllarda savunma sanayiindeki başarısıyla adından söz ettiriyor. Yerli ve milli savunma sanayii ürünlerinin büyük ilgi gördüğü ve gençlerin bu alanda proje üretmesinin teşvik edildiği Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, bu yıl kapılarını Adana’da açtı. Festival kapsamında Bayraktar TB3’ün ve insansız savaş uçaklarından ANKA-3’ün halka açık ilk uçuş gösterisini yaptığı bu günlerde biz de MÜSİAD başkanı Mahmut Asmalı’yla Türkiye’nin savunma sanayii ihracatını konuştuk. Asmalı, Türkiye’nin 2025’te rekor üstüne rekor kıracağını söyledi. Üretimde yerli ve milliliğin önemine değinen MÜSİAD başkanı, Filistin’e soykırım uygulayan İsrail’in ürünlerine uygulanan boykot kararına da değindi. Asmalı, yerli üretim teşvik edilirse boykota gerek kalmayacağının altını çizdi.

TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİİNDE REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRACAK

Savunma sanayii ihracatında 2025’te bizi neler bekliyor?

Savunma sanayi ihracatında 2025’te bir rekor daha bekliyoruz. Türkiye'nin en katma değeri yüksek ihracatını savunma sanayi yapıyor. Dolayısıyla ülkemizin 20 yılda savunma sanayiinde geldiği bu durum hakikaten gurur verici. Bu sene için bir rekor beklentimiz var: 7 milyar dolar. Dolayısıyla bu şekilde en az yüzde 20, yüzde 25 artışla bir rekor üstüne rekor kıracağımızı biliyoruz. Dünya, jeopolitik olarak çok gerildi. Dolayısıyla ülkelerin savunma sanayi ile olan ihtiyaçları hem arttı hem de ülkeler, stoklarını 2 katına, 3 katına çıkarma ihtiyacı hissettiler. Örneğin Almanya'nın 300.000 mühimmat kapasitesini 3 milyona çıkartma gibi bir hedefi olduğundan bahsediliyor. Dolayısıyla bütün bunlar savunma sanayinin daha uzun yıllar,  çok büyük bir büyüme potansiyeli olduğunu gösteriyor.

GENÇLERİMİZİ VE İŞ ADAMLARIMIZI ORTAK PAYDADA BULUŞTURUYORUZ

Teknoloji tabanlı girişimlere ne tür destekler vermeyi düşünüyorsunuz ?

Genç MÜSİAD’ımıza, MÜSİAD binamızın girişinde GM2 dediğimiz girişimcilik merkezi kurduk. Dolayısıyla orada genç girişimcilerimizi MÜSİAD’daki iş adamlarıyla buluşturuyoruz. Her daim orada girişimcilik etkinlikleri yapıyoruz. Bunun yanında Müstakil Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu kurduk. Bu fon daha toplanma aşamasında. Dolayısıyla inşallah bu noktada, bu fondan elde ettiğimiz gelirle genç girişimcilerimize destek vermeyi düşüneceğiz. Onlar da herhalde 5-6 ay içerisinde somut adımlar attığımızı görecekler.

MÜSİAD Başkanı, 7 Ekim’den beri aralıksız olarak Filistin’i vurmaya devam eden İsrail ürünlerine uygulanan boykot hakkında da konuştu. Boykot kararının kısmen etkili olduğunu vurgulayan Asmalı, “En iyi boykot üretmektir.” dedi.

BİZ ÜRETİRSEK BOYKOTA GEREK KALMAYACAK

Boykot kararı İsrail ürünlerindeki ithalatı düşürmede faydalı oldu mu? Yerli ürünlerin teşviki için MÜSİAD’ın özel bir çalışması var mı?

Boykot kararı, ithalatın azaltılmasında kısmen etkili oldu. Yani boykot hiçbir şekilde fayda vermedi demek doğru olmaz. Dolayısıyla siyonizme destek olan küresel şirketler bu boykottan etkilendiler ama bizim çok güzel bir mottomuz var: “En iyi boykot üretmektir.” Biz üretmeliyiz, kaliteli üretmeliyiz, her şeyin en iyisini üretmeliyiz. Üretirsek, bu boykota gerek kalmadan doğal olarak insanımız bizim ürünlerimizi tercih edecektir.

ÇOK OLSUN, HEPİMİZİN OLSUN, ÜLKEMİZ KAZANSIN

Geçmişte panda vs gibi dondurma fabrikaları vardı. Tekrar bu tarz girişimleri görebilecek miyiz? Sizin bu anlamda bir teşvikiniz olacak mı?

Örnek verdiğiniz dondurma sektörü için konuşmam gerekirse, o sektörde özellikle Maraşlı üyelerimizin kendi girişimleri var. Tabii, burada sürdürülebilir olmak, şirketin devamlılığını sağlamak, genç kuşaklar arasındaki geçişi iyi sağlamak çok önemli. Bizde maalesef çok kültürlülük anlayışı yok, bir kurumsal yapı yok. Az olsun benim olsun mantığı var. Artık çok olsun hepimizin olsun mantığına geçmemiz lazım.

Sümeyye Palta Haber7.com - İçerik Editörü
Haber 7 - Sümeyye Palta

Editör Hakkında

5 Ocak’ta Nevşehir’de doğan Sümeyye Palta ilk ve orta öğrenimini Aksaray’da tamamladı. Üniversite hayatıyla birlikte İstanbul’a geldi ve hazırlık sınıfından itibaren medya eğitimleri almaya başladı. Buralarda gösterdiği başarıyla kısa sürede keşfedildi. Öyle ki henüz öğrenciyken gelen teklifler üzerine iş hayatına atıldı. Kanal 7 Medya Grubu, Star Gazetesi, Akşam Gazetesi, Güneş Gazetesi, Kanal 24 gibi kurumlarda çalıştıktan sonra kızlara eğitim veren bir vakıfta görev aldı. 2 yıl aradan sonra Show TV ile sektöre dönüş yaptı. Albayrak Medya’da önce dijital yapımların kurucu ekibi arasında yer aldı ardından projesiyle adından söz ettirerek iç yapımların kuruluşuna öncülük etti ve belgesel serileri hazırladı. Türkiye’nin önemli dijital içerik platformlarından biri olan Gzt’de yeni nesil belgesel serileriyle başarı sağlarken bir yandan da dış yapımların sorumluluğunu üstlendi. İhlas Medya Grubu’ndan gelen dijital yayınlar koordinatörlüğü teklifi sonrası görev değişikliğine gitti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR