Bakan Uraloğlu net konuştu: Hizaya gelmeyenlerle ilgili gerekenler yapılır

Son dakika haberi: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında soruları cevapladı.

ABONE OL
GİRİŞ 13.10.2024 13:42 GÜNCELLEME 13.10.2024 13:42 EKONOMİ
Bakan Uraloğlu net konuştu: Hizaya gelmeyenlerle ilgili gerekenler yapılır

SON DAKİKA HABERİ: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında soruları cevapladı.

Sosyal medya mecraları üzerindeki tartışmaların ardından erişim engeli getirilen Discord isimli platform hakkında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Yasakçı bir zihniyetle hareket ediyor konumda olmak istemiyoruz. Kanunların vereceği cezaların caydırıcı olması lazım. Özellikle genç kardeşlerimiz önüne çıkan haberleri teyit etmeden inanmasın." dedi.

Bakan Uraloğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde;

KALKINMA YOLU PROJESİ HANGİ AŞAMADA?

Projeyi aşağı yukarı bitirdik diyebiliriz. Malum Irak'ta çok hızlı hareket etmekte zorlanıyoruz. Orada çok etkenler var ama ilerliyoruz. 1 buçuk iki ay önce dörtlü bakanlar zirvesini İstanbul'da yaptık. 2025 yılında ciddi bir mesafe kat ederiz diye düşünüyorum. Yapım projesine henüz başlanmadı. Proje bitme aşamasında. Bölgedeki büyük ülkelerin de Kalkınma Yolu'na ciddi şekilde bir ilgisinin olduğunu söyleyebilirim. Suyun akışı Kalkınma Yolu projesini gösteriyor. 

İŞGALCİ İSRAİL'İN YAYILMACI POLİTİKALARI

İsrail'in birinci hedefinin koridorlarla alakasının olduğunu düşünmüyorum ama nihai hedeflerinden biridir. Netanyahu'nun BM kürsüsünde çıkıp da o haritayı göstermiş olması bunu gösteriyor. Onların gayelerinden biri bu koridorlar olabilir. 

ZENZEGUR KORİDORU'NA İRAN ENGELİ

İran'ın Laçin Koridoru'na ihtiyacı kalmayınca Zengezur Koridoru ile ilgili soru işaretleri oluştu. Çin'e kadar Londra'ya kadar ulaşan koridorun 'bizim ülke bir parçası olmasın' demek akla ziyan bir durum. Ermenistan tarafında bazı rezervler oldu. Azerbaycan yürütüyor bu görüşmeleri biz doğrudan müdahil değiliz. 

Her iki ülkeden de geçsin. Ermenistan'dan da İran'dan da. Biri 61 kilometre biri 43 kilometre. Bu da mümkün. Öyle ya da böyle bunu yapacağız Azerbaycan ile beraber. Böyle bir koridorun ülkesinden geçmesini istemeyecek yoktur. 

Resmi olarak mutabık kalınmış değil. Bir problem olduğu doğru ama her halükarda çözülecek. Problem önümüzdeki dönemde çözülecektir. 

Koridoru tamamlamanız lazım. Bir tarafı şişe ağzı gibi bırakmamanız lazım. Şu anda Asya Avrupa ile bağlantıyı Marmaray ile sağlıyoruz. Günlük 600 bin insan taşıyoruz. Yarın burada kapasite arttıkça Marmaray'da; hem İstanbul trafiğini sıkıntıya sokmamak hem de kapasiteyi arttırmamız için, oradaki yükü almamız lazım.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne Demiryolu projesini planlıyoruz. Bu koridorlarla hem Dünya Bankası hem de Avrupa Kalkınma ve Yatırım Bankası çok ciddi bir şekilde ilgileniyor. Bir kredi noktasında da bir aşamaya geldiğimizi söyleyebilirim. Buradaki yaklaşık 122 kilometrelik o hatta bağladığımız zaman Sabiha Gökçen Havalimanı, İstanbul Havalimanı bağladığımız zaman Pekin'den çıkan hattın yüksek kapasite ile Londra'ya kadar bağlanmasını sağlayacağız. Aynı zamanda 200 km Hızlı Tren Hattı olacak. Yolcu da taşımış olacağız. Projesi bitti. Yatırım programını aldık. Kredi görüşmelerini devam ettiriyoruz. Hedefimiz bu sene içerisinde ihale etmekti. Yetiştiremezsek önümüzdeki senenin ilk aylarında ihalesini yapar hızlı bir şekilde yaparız. 3-4 yıl gibi bir sürede biter. 

Orta Anadolu Otoyolu

Hiçbir vatandaşımızdan 'buna mı sıra geldi?' gibi bir eleştiri duymadım. Akyazı'dan başlayacak Beypazarı Nallıhan Sincan üzerinden Kuzey Marmara Otoyolu'nun devamı olacak. Hedefimiz 10 yıl içerisinde kullanım içerisine sokmak. 

(Antalya-Alanya Otoyolu) Projeyi bitirdik ihalesini yaptık. 2025 yılı içerisinde yapım çalışmalarına başlayacağız. En geç 4 yılda bitirme hedefimiz var. 

SOSYAL MEDYA MECRALARINDA YENİ KARARLAR ALINACAK MI?

Bir kere biz sosyal medyayı toplum olarak seviyoruz. Burada kesinlikle belli kurallara göre disipline edilmesi lazım. Bu noktada düzenlemeler yapıyoruz. 

Ben söylüyorum; oradan ticaret yapan insanların ayırıyorum. Onun haricinde ne kaybettik? Sadece vatandaşımızı, çocuğumuzu, evladımızı koruma refleksimizi korumamız gerekir. Discord uygulamasını kapattık. Şu malum olaylar olmadan önce kapatmış olsaydık ciddi bir şekilde tartışma olacaktı ama şimdi hiç ses çıkmadı. Dolayısıyla bu tarafı da doğru yönetmemiz lazım.

"TÜRKİYE'DE "ŞU İÇERİKLERİ KOYMAYACAKSIN" TALEBİMİZ OLABİLİR"

İnsanların şiddet ve fuhuş noktasında kandırılmaması gerek. Bazı platformların temsilcisi yok Türkiye'de. Discord'un Whatpadd'in temsilcisi yok. Bir taraftan da olması gerekmiyor.

Biz daha büyük yaygın olanların temsilcilerinin olmasını istedik. Belki daha da yaygınlaştırılması gerekir. 'Türkiye'de şu içerikleri koymayacaksın' gibi önceden bir düzenlemeler yapılabilir. Bunun için kafa yoruyoruz.

Kademeler var. Uyarıyoruz. İkincisi düzeltmezse "Reklam yasağı getiriyorum" diyoruz. Olmadı onu da dinlemezse bant daraltıyoruz. Onu da dinlemezse erişime engel getiriyoruz. Bunları uygulamaya başladık.

Instagram'dan sonra gördüler gereği yapılıyor. Vatandaşlar olarak milli ve manevi değerlerimize saldırı olduğunda şu platformda bir günlüğüne üyeliğimizi donduralım diyorlar mı? 

Hizaya gelmeyenlerle ilgili gerekenler yapılır. 

Yasakçı bir zihniyetle hareket ediyor konumda olmak istemiyoruz. Kanunların vereceği cezaların caydırıcı olması lazım. Özellikle genç kardeşlerimiz önüne çıkan haberleri teyit etmeden inanmasın. 

İSTANBUL HAVALİMANI'NIN BAŞARISI

İstanbul Havalimanı kapasite ve kullanımıyla Avrupa'da 1. sırada. Atatürk Havalimanı'nın epey üzerine çıktı. Her 1,5 yılda bir havalimanı açtık. 

'YAP-İŞLET-DEVRET' PROJELERİNDE YENİ HEDEFLER

İlk yapılmaya başlandığında ciddi eleştiriler vardı. Şimdi bunblara bir eleştiri duymuyorum. Şimdi vatandaştan eleştiri duymayanlar şekliyle uğraşmaya başladı. Bunun sonu yok. Ankara-İstanbul arasında yeni otobanı yapmazsanız kilometrede hız 80' kadar düşecek. Hizmet kalitesi olarak. 

Şuan Hazine'den çıkan Hazine'ye giren para arasındaki makas git gide daralıyor. Ticaret ile uğraşan insanlar elbette para kazanacak. Biz burada iş yapan insanların da mağdur olmasını istemeyiz. Hakkaniyet noktasını kaçırmamız lazım. Birinci önceliğimiz kamunun menfaatini korumak. 85 milyonun hakkını korumamız lazım. Vatandaşımız şuna emin olsun; hiçkimseye hak etmediği bir kuruşu ödememiz söz konusu değil. 

Avrupa'da 6., Dünya'da 8. Hızlı Tren işletmecisiyiz. 3 bin 777 kilometre yapımı devam eden demiryolumuz var. En önemlisi de Ankara-İzmir demiryoludur. Hedefimiz 2027 yılında bitirmektir. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hattı 312 kilometre yapımı devam eden bir hattır. Yenişehir'den Bursa Osmaneli'ne kadar giden Bandırma'ya kadar giden hat devam ediyor. 

Zengezur Koridoru'nun Türkiye'deki devamı olan Dilucu-Aralık-Iğdır-Kars Hattı burada ihalesini yaptık önümüzdeki sene veya bu sene sonunda başlayacak olabiliriz. Üretim merkezlerini demiryolları ile bağlayacağız. 

2027'de Ankara'dan bindiğimizde İzmir'e 3 buçuk saat gibi bir sürede ulaşacağız. 

Türksat 6A'yı Temmuz ayında yörüngesine başarıyla fırlattık. Sene sonunda hizmete almış olacağız. Şuanda testler sürüyor. Hiçbir problem yok. Askeri ve sivil haberleşme, televizyon yayıncılığı konusunda kendimizi daha güvende hissedeceğiz. Dünyada uydu üreticisi olan 11 ülkeden biri haline geldik. En güzeli de bunu biz yaptık. 

5G ile ilgili de hedefimiz 2025'te ihalesini yapmak ve 2026'ta da ilk sinyali almak.

KAYNAK : Haber7
Kadriye Ebrar Etirli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kadriye Ebrar Etirli

Editör Hakkında

2000 yılında İstanbul'da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik' bölümünde henüz okurken HaberAnkara ve AnkaraMasası'nda çalıştı. 2022 yılındaki mezuniyetinin ardından Beyaz TV'de 'Haber Editörü' pozisyonunda görev aldı. 2024 yılının Şubat ayından itibaren Haber7'deki Gündem Editörü kariyerine devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR