Almanya'da şirket faaliyetlerindeki daralma ekimde azaldı

Almanya'da şirket faaliyetlerindeki daralma ekimde azaldı

ABONE OL
GİRİŞ 24.10.2024 12:26 GÜNCELLEME 24.10.2024 12:26 EKONOMİ
Almanya'da şirket faaliyetlerindeki daralma ekimde azaldı

S&P Global tarafından hazırlanan Hamburg Ticaret Bankası (HCOB) Bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ekim ayı öncü verileri açıklandı. Buna göre, ülkede eylülde 47,5 puan olan bileşik PMI, ekimde 48,4 puana yükselerek, son 2 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Temmuz 2024’ten beri faaliyetlerde büyümeyi gösteren 50 puan seviyesinin altında bulunan bileşik PMI'ya ilişkin piyasa beklentisi, 47,6 puana yükselmesi yönündeydi.

Ülkede hizmet sektörü PMI da ekimde 50,6’dan 51,4 puana yükselerek, son 3 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Beklenti 50,6’da kalması yönündeydi.

İmalat sanayisi PMI ise söz konusu ayda 40,6’dan 42,6 puana çıkarak son 3 ayın en yüksek seviyesine yükseldi.

Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Cyrus de la Rubia, Alman ekonomisinde yılın son çeyreğine başlangıcın beklenenden daha iyi olduğunu belirterek, “Hizmet sektörü daha hızlı büyüdüğü ve imalat sektöründe üretim bir önceki aydaki kadar daralmadığı için, dördüncü çeyrekte pozitif ekonomik büyüme oldukça mümkün.” ifadesini kullandı.

PMI verisinde 50 puanın üstü büyümeyi, altı ise daralmayı gösteriyor.

İmalat ve hizmet sektörleri, Alman ekonomisinin 3'te 2'sinden fazlasını oluşturuyor.

ALMAN EKONOMİSİ YENİDEN RESESYONA GİRME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

Öte yandan Alman ekonomisi, artan faiz oranları, konjonktürel rüzgarlar ve yapısal değişiklikler gibi nedenlerle büyümede zorluk yaşıyor.

Ifo 5 Eylül'de ülkenin 2024 ve gelecek yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 0,4'ten sıfıra, Uluslararası Para Fonu (IMF) da 22 Ekim’de yayımladığı raporda yüzde 0,2'den yüzde sıfıra düşürmüştü.

Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,1 küçülen ülke ekonomisi, 3. çeyrekte de küçülme olması halinde 2 çeyrek üst üste küçüldüğü için teknik resesyona girmiş olacak. Ülke ekonomisi 10 yıllık ekonomik büyümenin ardından salgının ilk yılı olan 2020'de resesyon yaşamıştı.

KAYNAK : AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR