Mahkemeden Elon Musk'a: O tweeti sakın silme

ABD’de bir temyiz mahkemesi, Tesla CEO’su Elon Musk’a ait olan 2018 tarihli bir tweetin silinmesi talebinin gereksiz olduğuna hükmetti.

ABONE OL
GİRİŞ 26.10.2024 11:57 GÜNCELLEME 26.10.2024 11:57 EKONOMİ
Mahkemeden Elon Musk'a: O tweeti sakın silme

Bu tweet, Tesla çalışanlarının sendikalaşması durumunda hisse senedi opsiyonlarını kaybedeceklerini ima ettiği gerekçesiyle, ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu (NLRB) tarafından yasadışı bir tehdit olarak değerlendirilmiş ve Musk'tan silinmesi istenmişti. Ancak New Orleans merkezli 5. Temyiz Mahkemesi, tweetin ifade özgürlüğü kapsamında korunduğuna karar verdi.

Mahkeme, kararı 9'a 8 oyla aldı ve çoğunluk, özel bireylerin kamusal konularda düşüncelerini ifade etmelerinin Anayasa'nın Birinci Değişikliği kapsamında korunduğunu belirtti. Kararda, "Kamusal konularda özel vatandaşların ifadelerini silmek, Amerikan hukukunda geleneksel bir çözüm değildir" ifadesine yer verildi. Kararın gerekçesi, ifade özgürlüğüne müdahalenin yasal dayanaklardan yoksun olduğu yönünde oldu. Mahkemeye göre, NLRB’nin bu taleplerinin yasal zemininde eksiklikler bulunuyor.

MUSK’IN 2018 TWEETİ VE SENDİKA TARTIŞMALARI

O dönemde Tesla’nın Kaliforniya’daki Fremont fabrikasında United Auto Workers sendikasının yürüttüğü bir örgütlenme kampanyası sırasında Musk, “Tesla’daki çalışanların sendikalaşmasını engelleyen bir durum yok... Ama sendika aidatlarını ödemek ve hisse senedi opsiyonlarını boşuna kaybetmek niye?” şeklinde bir tweet atmıştı. Tesla, bu tweetin tehdit içermediğini ve sadece diğer otomobil şirketlerinde sendika üyelerinin hisse opsiyonu almadığını ifade ettiğini savundu. Ancak NLRB, 2021 yılında tweeti yasalara aykırı bularak silinmesini istemişti.

Mahkeme, ayrıca Tesla’da sendikayı desteklediği iddiasıyla işten çıkarılan bir çalışanın işe iadesi kararını da yeniden inceleme talimatı verdi. Karara karşı çıkan yargıç James Dennis ve onunla aynı görüşte olan yedi yargıç, mahkemenin kararının hukuki dayanaklardan yoksun olduğunu savundu.

ELON MUSK VE NLRB ARASINDAKİ HUKUKİ ÇATIŞMA SÜRÜYOR

Musk, Tesla’nın yanı sıra uzay şirketi SpaceX ile de NLRB’ye karşı farklı bir dava yürütüyor. SpaceX, NLRB’nin bazı iç denetim uygulamalarının Anayasa’ya aykırı olduğunu öne sürerek yasal yollara başvurdu.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR