Taksitli ödemeye sınır geliyor! Uymayana ceza: 7 bin TL'nin üzerindeyse...

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayınlanan tebliğde, 7 bin liranın üzerinde olan ödemelerin bankadan yapılması zorunlu hale gelmişti. Ödemelerini banka aracılığı ile yapmayana 5 bin TL ceza olacak. Üstelik taksitli işlemlerde toplam tutar 7 bin TL'nin üzerinde ise ödemeler bankalar aracılığıyla yapılacak.

ABONE OL
GİRİŞ 28.10.2024 09:07 GÜNCELLEME 28.10.2024 09:12 EKONOMİ
Taksitli ödemeye sınır geliyor! Uymayana ceza: 7 bin TL'nin üzerindeyse...

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 18 Ekim 2024'te Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ doğrultusunda, vergi mükellefi olmayanların da vergi mükellefleriyle yapacakları 7 bin lira üzerindeki ödemeleri banka, finans kurumları veya posta idaresi aracılığı ile yapmaları zorunlu hale gelmişti.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan 7 bin liranın üzerindeki mal ya da hizmet alımlarında tevsik (belgeleme) zorunluluğu infografiğine göre, nihai tüketiciler dahil, tevsik zorunluluğu kapsamında olanların 7 bin liranın üzerindeki her türlü mal ya da hizmet alımlarına dair tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunlu.

UYMAYANA CEZA

7 bin lira zorunluluğuna tüketiciler en az 5 bin liralık ceza ile karşı karşıya kalabilecek.

TAKSİTLİ ÖDEMEYE SINIR

Taksitli işlemlerde tevsik mal yada hizmet bedelinin toplam tutarının 7 bin lirayı aşması halinde, taksit tutarları bu sınırın altında kalsa bile her bir tahsilat ve ödemenin, aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması gerekecektir. 

Aynı günde aynı kişi ya da kurumlarla yapılan işlemlerin toplam tutarının 7 bin lirayı aşması durumunda, işlemlerin her biri işlem bazında belirlenen haddin altında kalsa bile, aştığı işlemden itibaren işleme konu tahsilat ve ödemelerin de aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunlu olacaktır.

BANKA HESABI VEYA KREDİ KARTI OLMAYANA DA ZORUNLU

Banka hesabı olmayan veya kredi kartı kullanmayan kişiler de 7 bin lira üzerindeki ödemelere dair belgeleri tevsik etmek durumunda olacakları için, bu kişilerin ödemelerini banka ya da PTT şubeleri ile ATM'lere giderek satıcıların hesaplarına yapmaları durumunda da tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacaktır.

İbrahim Turna Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - İbrahim Turna

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul'da doğdu. Beykent Üniversitesi Yeni Medya (İngilizce) bölümünden mezun oldu. Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com bünyesinde SEO Editörü olarak görev yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR