Üretim planlamasının 2025'te hububat üretimini olumlu etkilemesi bekleniyor

Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, üretim planlamasıyla ekim alanlarında bir miktar artış olmasını öngördüklerini, gelecek yıl buna bağlı olarak buğday üretiminde artış beklediklerini bildirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.12.2024 11:37 GÜNCELLEME 12.12.2024 12:00 EKONOMİ
Üretim planlamasının 2025'te hububat üretimini olumlu etkilemesi bekleniyor

Taşpınar, AA muhabirine hububat sektörüne ilişkin 2024 yılı gelişmeleri ile gelecek yıla ilişkin beklentilerini değerlendirdi.

Geçen yıl hasat öncesinde yağışların yetersiz olması nedeniyle hububatta bazı bölgelerde verim sıkıntısı yaşandığına işaret eden Taşpınar, "Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde verim yüksekti. İç Anadolu'da bir miktar sıkıntı yaşandı. Ege ve Güney Marmara'da bir miktar verim düşüklüğü oldu. Türkiye'nin ihtiyacı olan 20 milyon tonluk buğday üretimi bu yıl da gerçekleşti." ifadelerini kullandı.

Taşpınar, bu yıl üretim planlaması uygulamasının devreye alındığını anımsatarak, "Üretim planlamasıyla ekim alanlarında bir miktar artış olacağını öngörüyoruz. Gelecek yıl ekim alanlarının artmasına bağlı olarak buğday üretiminde artış bekliyoruz. Üretim planlaması uygulaması diğer sektörlerde olduğu gibi bize de faydalı olacak." diye konuştu.

"GELECEK YIL 22 MİLYON TONU GÖREBİLİRİZ"

Bu yıl mevsimlerde yaşanan kaymadan dolayı çiftçilerin biraz daha geç ekim yaptığına dikkati çeken Taşpınar, "Şu anda çimlenen bir hububat göremiyorsunuz ama ülke genelinde ekimlerin yüzde 90'ı gerçekleşti. Yağışlar istenildiği gibi olursa gelecek yıl 22 milyon tonluk üretimi bile görebileceğimizi tahmin ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Taşpınar, son günlerde artan yağışların ürünü olumlu etkileyeceğini, yağışların verime etkisinin ilerleyen zamanlarda görüleceğini aktardı.

"TOPRAKTAKİ ORGANİK MADDELER ARTIRILMALI"

Çiftçilerin verimi yükseltmek için topraklarına iyi bakması gerektiğini bildiren Taşpınar, şunları kaydetti:

"Çiftçilerimiz ilk olarak verimi yüksek sertifikalı tohum kullanmalı. Ürüne gübre ve su verilmesine dikkat edilmeli. Topraklardaki organik maddelerin artırılması lazım, bu sayede az suyla daha fazla verim elde edilebilir. Bizim üretimde en büyük problemimiz su. Bu yüzden organik maddeler çok önemli. Çiftçilerimizin anız yakmasından vazgeçmesi lazım."

Taşpınar, bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) elinde yeteri kadar ürün olduğuna işaret ederek, bu stokların iç piyasada kullanılması için düzenlemeler yapıldığını söyledi.

TMO'nun elinde 5 milyon ton civarında hububat stoku olduğunu öngördüklerini bildiren Taşpınar, bu stok miktarının piyasanın regüle edilebilmesi için önemli olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK : AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR